Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sneak Peek | Maastricht

vrij 29 oktober 2021, 20:30 uur
Theater aan het Vrijthof Maastricht
Tickets

In deze Sneak Peek van VIA ZUID en Theater aan het Vrijthof staan twee makers uit het Muzieklab centraal: Wieke van Rosmalen en Florian Slangen.

In het Muzieklab werken talentvolle componisten, geluidskunstenaars en muzikanten aan hun ontwikkeling. Hierbij krijgen zij ondersteuning en begeleiding van Intro in Situ en VIA ZUID.

Muziek in een theatrale setting
Wieke van Rosmalen (1996) studeerde in 2019 af aan de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Met eigen composities en klankstukken onderzoekt ze wat theater kan toevoegen aan muziek en andersom. Ze nodigt haar publiek uit om op nieuwe manieren naar geluid te kijken, met klanken die soms een beetje pijn doen aan je oren en composities die je pas begrijpt als je al lang klaar bent met luisteren. Ze werkt momenteel onder ander aan U, een live-compositie met alledaagse geluiden en het geluid van ‘de ander’.

Tijdens de Sneak Peek trakteert ze haar publiek op nieuw geluidswerk in combinatie met visuele beelden.

De klank van taal
Florian Slangen (1993) studeerde Muziektheater aan het conservatorium in Tilburg en deed vervolgens een master Muziektheater Performance in Arnhem. In het Muzieklab werkt hij aan Oscillator, een onderzoek en performance waarmee hij de grens tussen spreken en zingen oprekt. Geïnspireerd door taalfilosofen Chomsky en Foucault en de muziek van Georges Aperghis, onderzoekt hij wat de klank van taal kan betekenen. In een experiment met een microfoon, een speaker en een laptop trekt hij alle registers van zijn eigen stem open en componeert hij nieuw materiaal en grafische partituren.

Tijdens deze Sneak Peek maakt hij het publiek deelgenoot van zijn zoektocht naar de betekenis van geluid en verschillende manieren om tekst te behandelen volgens de wetten van de muziek.

Nagesprek
Bij het nagesprek met Wieke en Florian sluit ook muziekdocent Sander Ruijters aan. Hij geeft les op het conservatorium en de toneelacademie in Maastricht. Onder begeleiding van Jackie Smeets van VIA ZUID gaan ze in gesprek over de inzet van theatrale middelen om het publiek deelgenoot te maken van hun fascinatie voor geluid en muziek.

Tickets
Voor slechts 7,50 euro beleef je een buitengewone avond in het theater én steun je jonge podiumkunstenaars in hun ontwikkeling. Koop je kaartje hier.

single-agenda.php