Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sneak Peek | Maastricht

vrij 22 april 2022, 20:30 uur
Theater aan het Vrijthof, Maastricht
Tickets

In deze Sneak Peek van VIA ZUID word je door choreograaf Roshanak Morrowatian meegenomen in het onderzoek voor haar nieuwe, interdisciplinaire dansvoorstelling Heroes and heavens (werktitel). Centraal hierin staat een ritueel van empowerment op spiritueel, sociaal en fysiek vlak.

De in Maastricht woonachtige Roshanak (Iran, 1989) is choreograaf, danser, actrice en performer en medeoprichter en artistiek leider van dansgezelschap Rover. In 2020 won ze de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en, samen met Mami Izumi, de BNG Bank Dansprijs. Vorig jaar tijdens de Nederlandse Dansdagen ging haar autobiografische dansvoorstelling Kites in première.

Iraanse heldensport
Met Heroes and heavens wil Roshanak de martial arts-vorm Varzesh-e Pahlavani (heldensport) opnieuw definiëren. Het is een oeroud ritueel dat oorspronkelijk uit Perzië komt en werd gebruikt om krijgers te trainen. Het bestaat uit een combinatie van onder andere vechtsport, krachttraining, spiritualiteit, ethiek, poëzie en muziek. Van oudsher mochten alleen mannen het beoefenen. Roshanak wil juist óók vrouwen en andere genders laten delen in de kracht van het ritueel en samen de veelzijdigheid van de mens vieren.

Tijdens de Sneak Peek deelt ze samen met collega Mami Izumi videobeelden en voorbeelden van het ritueel en zijn ontstaansgeschiedenis. Ook tonen ze stukjes uit het creatieproces van Heroes and heavens en laten ze zien hoe ze traditioneel cultureel erfgoed willen omzetten in een hedendaagse dansvoorstelling. Hoe herdefinieer je een eeuwenoud ritueel met de mindset van nu?

(Inter)actief
Roshanak zal ook een klein stukje van het ritueel fysiek delen met het publiek. Hiervoor is geen sport- of danservaring vereist. Trek makkelijke kleren aan en laat je verrassen!

Tot slot is er, zoals bij iedere Sneak Peek, een nagesprek met ruimte voor vragen van het publiek.

Tickets
Voor slechts 7,50 euro beleef je een buitengewone avond in het theater én steun je jonge podiumkunstenaars in hun ontwikkeling. Tickets zijn verkrijgbaar via www.theateraanhetvrijthof.nl.

single-agenda.php