Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sneak Peek | Maastricht

Laat je online verrassen door de nieuwste generatie podiumtalent!

Zondag 11 april 2021 van 14.00 tot 15.00 uur

In deze online Sneak Peek van VIA ZUID en Theater aan het Vrijthof geven choreograaf Roshanak Morrowatian en performers Anthony van Gog en Maarten Heijnens een preview van hun nieuwste werk. Daarna gaan ze graag het gesprek aan met het publiek.

Smelten
Roshanak won in 2020 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht voor Kites, een danssolo die is toegewijd aan persoonlijke verhalen van kinderen die opgroeien in vluchtelingenkampen en asielzoekerscentra. Deze voorstelling gaat in première tijdens de Nederlandse Dansdagen 2021. Als zijtak van Kites werkt ze momenteel aan de installatie-performance Sister, een levensgrote waxsculptuur van een smeltend meisje. De première hiervan is tijdens het schrit_tmacher Festival deze zomer.

Sister is een eerbetoon aan de overlevingskracht van kinderen in gebieden van politieke en sociale onrust. Het werk staat symbool voor het aannemen van een nieuwe vorm om te overleven. Tijdens de Sneak Peek geeft Roshanak samen met o.a. de componist en videokunstenaar een inkijkje in het maakproces en het creëren van een choreografie voor een niet-levend lichaam, met smelten als enige bewegingsmateriaal.

Hartslag
Anthony en Maarten vormen sinds hun afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht in 2019 een makersduo. Samen creëren zij fysieke partituren met het lichaam als instrument. In dit digitale tijdperk – waarin het lichamelijke in de verdrukking komt – willen zij het lichaam een podium geven.

In aanloop naar hun voorstelling Heartscore, waarin ze hun hartslag inzetten als metronoom en instrument van de partituur, nemen Anthony en Maarten het publiek tijdens de Sneak Peek mee op een auditieve reis. Door het gebruik van digitale audioprogramma’s manipuleren ze de continue hartslag tot een inwaartse reis met het binnenste van de borstkas als organische compositie. Zo ontstaat in de muziek van het ademen en bonzen, slikken en verteren, kraken en glijden een ontmoeting op het meest intieme en existentiële niveau: als levend lichaam.

Tijdens het nagesprek zal Prof. Dr. Karin Bijsterveld, hoogleraar Wetenschap, Technologie en Moderne Cultuur aan de Universiteit Maastricht, reageren op het auditieve onderzoek van Anthony en Maarten. Zij is o.a. gespecialiseerd in de cultuurgeschiedenis van geluid en mede-oprichter van de European Sound Studies Association. 

Aanmelden
Tickets voor deze online Sneak Peek zijn hier gratis verkrijgbaar. Na aanmelding ontvang je vanaf twee dagen voorafgaand aan de voorstelling de link naar de livestream per e-mail.

Roshanak resideert in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID. Sister & Kites komen tot stand in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen, SALLY Dansgezelschap Maastricht, schrit_tmacher Festival en VIA ZUID in het kader van de Proeftuin Dans: Right Now!.

Heartscore wordt gecoproduceerd door Makershuis Tilburg, Veem House for Performance, STUK, Master of Theatre en VIA ZUID.

single-agenda.php