Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Sneak Peek | Roermond

vrij 20 mei 2022, 20:00 uur
ECI Cultuurfabriek, Roermond
Tickets

In deze Sneak Peek geven twee VIA ZUID-makers een voorproefje van hun nieuwste werk. Theater- en documentairemaker Naomi Steijger neemt je mee in het onderzoek voor haar audioproject Het bos, het dagboek, een man en zijn zoektocht en choreograaf Sharon Wesseling deelt een stukje uit het repetitieproces van haar dansvoorstelling Storytaal (werktitel).

Het onbekende een stem geven
Het werk van Naomi Steijger (Delft, 1994), afgestudeerd als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht, draait om verhalen en stemmen die doorgaans niet gehoord worden. Vorig jaar maakte ze voor WijkZone #2, een project van Cultuurimpuls Venlo, Het Laagland en VIA ZUID, de radiodocumentaire en audiowandeling Heem, ontmoetingen op een grensberg.

Rondom diezelfde grensberg ligt een uitgestrekt bos, dat doorloopt tot in Duitsland. In dit bos vindt Sander, die daar regelmatig door arbeidsmigranten achtergelaten spullen opruimt, op 1 januari 2022 een dicht, ingepakt pakketje. Met moeite haalt hij het uit de bramenstruik en maakt het thuis open. Hij treft persoonlijke bezittingen van iemand aan: een in het Pools geschreven dagboek, een bijbel, bidprentjes en een klein mapje met twee pasfoto’s. Ook zit er kleding bij, keurig opgevouwen. Als Sander het kleine fotomapje openmaakt, gaat er een rilling door hem heen: iemand kijkt hem recht in de ogen aan, het is een vrouw met donker haar en donkerbruine ogen.

Naomi gaat samen met Sander op zoek naar de vrouw, de schrijfster van het dagboek. Ze neemt alle stapjes van de zoektocht op met haar audiorecorder. Een hoopvol verhaal over ontmoetingen en het toeval. In een wereld, in een bos, waar het soms wat duister en donker is.

Tijdens de Sneak Peek vertelt Naomi meer over dit onderzoek aan de hand van ruw audio- en fotomateriaal en tekstjes.

Het ongehoorde vertellen
Sharon Wesseling (Heerlen, 1994), afgestudeerd aan de Fontys Dance Academy in Tilburg, richtte begin dit jaar haar eigen dansgezelschap op: 20Hertz. 20Hertz is het eerste dansgezelschap in Nederland voor en door mensen met een auditieve beperking.

Tijdens de Sneak Peek geeft Sharon een kijkje in het creatieproces van de voorstelling met als werktitel Storytaal. Samen met dove, slechthorende en horende dansers doet Sharon onderzoek naar hoe verhalen middels dans verteld kunnen worden. Verhalen hoeven namelijk niet alleen in spraak of schrift verteld te worden. Een grote inspiratiebron hiervoor komt uit de Dovencultuur: een kunstvorm genaamd ‘VV’ (Visual Vernacular). Dit is een unieke fysieke theatertechniek, met elementen van poëzie en mime, die voornamelijk wordt uitgevoerd door dove artiesten.

Samen met danser Anggun Musri toont Sharon tijdens de Sneak Peek een korte frase uit het repetitieproces. Ook laat ze repetitiebeelden zien en geeft ze een inkijkje in haar inspiratie- en onderzoeksmateriaal. Daarnaast gaat ze graag met het publiek het gesprek aan. Hoe ervaart het publiek de verhalen en waar ligt de grens tussen abstract en verhalend? En ligt deze grens anders voor een doof publiek ten opzichte van een horend publiek?

Tickets
Voor slechts 7,50 euro beleef je een buitengewone avond in het theater én steun je jonge podiumkunstenaars in hun ontwikkeling. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Deze Sneak Peek is geschikt voor doven en slechthorenden vanwege de aanwezigheid van een gebarentolk.

single-agenda.php