Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

GEANNULEERD | Sneak Peek | Sittard

Wegens ziekte hebben we deze Sneak Peek helaas moeten annuleren!
woe 10 november 2021, 20.15 tot 21.45 uur
Schouwburg De Domijnen Sittard
Tickets

In deze Sneak Peek van VIA ZUID en Schouwburg De Domijnen geven regisseurs Celine Daemen en Silke van Kamp, beiden in 2018 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, een tussentijdse presentatie van hun nieuwste (onderzoeks)werk.

Emoties in virtual reality
Het werk van Celine Daemen bevindt zich op het snijvlak tussen theater, muziek, technologie en beeldende kunst. Ze maakt onder andere virtual reality opera’s. Onlangs werd Celine door het Fonds Podiumkunsten gehonoreerd voor de Nieuwe Makersregeling, waarmee beginnend talent de mogelijkheid krijgt om zich gedurende een tweejarig traject te ontwikkelen in samenwerking met gezelschappen, podia of festivals. Celine gaat onder andere samen met Silbersee, productiehuis voor onorthodoxe opera en muziektheater, en VIA ZUID twee producties maken.

Tijdens de Sneak Peek toont Celine beelden uit Nergens, een vooronderzoek in virtual reality voor haar volgende voorstelling Eurydice (werktitel). Nergens neemt je mee op een hypnotiserende reis waarin de tijd vervaagt en de wetten van de ruimte komen te vervallen. Durf te verdwalen in oneindige melodieën en dompel je onder in onbegrijpelijke ruimtes, waar nieuwsgierigheid je beste kompas is. Laat je meenemen tussen zijn en niet-zijn. Tussen mens en technologie. Tussen werkelijkheid en chaos. Tussen houvast en overgave.

Celine wil met haar werk de bezoeker een virtuele reis naar de eigen innerlijke wereld laten afleggen. Muziek (opera) is daarbij haar belangrijkste bondgenoot, omdat het op een zeer directe manier emoties aanboort. Waarom dit een heel andere dramaturgische aanpak vergt dan teksttheater, vertelt Celine graag in het nagesprek van deze Sneak Peek.

Op ultiem gespannen voet
Silke van Kamp werkt als theater- en filmregisseur, dramaturg en coach. Uit haar makerstraject bij VIA ZUID zijn sinds 2018 de coproducties Chimo zei Lila, ZUSJE en HAAT verschenen, voorstellingen die te boek staan als rauw, intiem, gelaagd en gevleugeld met humor. Onlangs sprak ze tijdens de uitreiking van de BNG Bank Theaterprijs, waarvoor ze zelf in 2019 werd genomineerd, over het belang van onderzoek binnen de cultuursector. Zelf heeft ze momenteel een onderzoeksjaar rondom drie hoofdthema’s: beeldende kunst, repertoire en natuur.

Silke gaat tijdens de Sneak Peek in op haar onderzoek naar de werkzame elementen binnen de black box en de white cube. Geïnspireerd door het werk van onder anderen Maurizio Cattelan, Marcel Duchamp, Marina Abramović en William Shakespeare, analyseert ze welke factoren de expositieruimte en het kunstwerk tot hun beschikking hebben. Hoe zetten kunstenaars de verschillende ingrediënten op ultieme spanning met elkaar om hun werk zo krachtig mogelijk tot de toeschouwer te laten spreken? Hoe krijgt het publiek een onmisbare rol in een werk? Hoe creëer je via een kunstwerk een dwingende (vaak onbewuste) interactie tussen publiek en object? Is er per kunstenaar een systeem of patroon te ontdekken

Begin 2022 publiceert Silke een essay over dit onderzoek. Tijdens de Sneak Peek geeft ze een tussentijdse presentatie en gaat ze graag met het publiek in gesprek.

Tickets
Voor slechts 7,50 euro beleef je een buitengewone avond in het theater én steun je jonge podiumkunstenaars in hun ontwikkeling. Tickets zijn verkrijgbaar via www.dedomijnen.nl.

single-agenda.php