Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

VIA ZUID | Sneak Peek

Sneak Peeks zijn theatrale blind dates met VIA ZUID-makers, waar het publiek een kijkje in de keuken van de nieuwe generatie makers krijgt.

In deze Sneak Peek staan Sander van Egmond en het duo Noah Janssen en Emma van den Elshout centraal. Noah, geboren in Echt, en Emma studeerden vorig jaar af aan de Toneelacademie van Maastricht. Ze tonen hun project Mijn 8.26% staat op ontploffen, een ongewone balletvoorstelling over ons volle hoofd.

In een wereld waarin alleen maar plaats lijkt te zijn voor de overpeinzingen van het rationele hoofd, raken zware dikke hoofden al dansend de weg kwijt. Met behulp van Tchaikovsky’s Notenkraker proberen ze de overige 91,74% van de mens weer een betekenisvolle rol te geven.

Na de presentatie gaan ze in gesprek met het publiek en zal Noah vertellen over zijn toekomstige project, geïnspireerd door de steenhouwerij van zijn vader, in Itter, die dit jaar de deuren gaat sluiten.

Aansluitend toont Sander van Egmond, eveneens afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, zijn documentaire ‘de oe van vroeger’ over verbeelding door middel van taal en spraakmethodiek in het theater. Samen met acteurs Joes Brauers, Romy Roelofsen en Lindsay Zwaan past Sander de spraakmethodiek van ‘de Maastrichtse school’ toe op een tekst van Rutger Kopland en gaat hij in gesprek met de grondleggers van de methode, Oene Zwietink en Berbke Hermans en met acteur Gijs Scholten van Aschat. “Als acteur moet ik vooral niet te veel tussen de tekst en het publiek gaan zitten. Je moet die tekst laten klinken” aldus Scholten van Aschat.

Als kersverse artistiek leider van Festival Spectaculo zal Sander ook alvast een tipje van de sluier oplichten over dit nieuwe jaarlijks in Geleen terugkerende festival.

vrijdag 3 februari 2023
Theater Karroessel
Jupiterstraat 35
6161 XD Geleen

single-agenda.php