Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Interviewportret Lotte Milder (Studio AKATAK)

Een balans vinden in de multifocus

2016 Iemand, niemand, 100.000 – de performance | 2017 WHAT IF | 2017 ALIUNDE | 2017 Iemand, niemand, 100.000 – de film | 2018 BELINDA | 2018 Fashion My Religion | 2019 de Vondst | 2019 Connected

 

Lotte Milder: “Voor mij hangen alle elementen in de wereld samen: ze zijn gelijkwaardig en hebben hun weerslag op elkaar. Daarom zijn ook alle elementen in mijn performances even belangrijk: tekst, decor, visuals, kostuums, mijn fysiek dragen allemaal evenredig bij aan de betekenis van het geheel.
Door die multifocus kwam ik buiten het reguliere theatercircuit terecht, bijvoorbeeld met een kostuum in Museum Boijmans van Beuningen. Dat pad zette zich voort met mijn afstudeerperformance Iemand, niemand, 100.000 die niet alleen in het theater te zien was, maar ook op de catwalk tijdens FASHIONCLASH, in het Van Abbemuseum en op een podium in Chengdu. Dat vond ik razend interessant: hoe eenzelfde werk een andere betekenis kon krijgen op een ander podium.

Onder de vleugels van VIA ZUID ging ik het werkveld in met een enorme nieuwsgierigheid naar die verschillende contexten waarbinnen mijn werk kon staan: in musea én theaters, nationaal én internationaal, in installaties én in een filmcontext.
De werkelijkheid bleek echter weerbarstiger, simpelweg omdat het gescheiden scenes zijn. En waar ik me op de academie vooral kon richten op het artistieke deel, moest ik me in de beroepspraktijk ook bezighouden met zakelijke en productionele aspecten. Dat wist ik natuurlijk van tevoren, maar ik schrok er wel van hoeveel tijd dat kostte.
Uiteindelijk heb ik op dat vlak de grootste ontwikkeling doorgemaakt. VIA ZUID was mijn vraagbaak en verbinder. Ik kon er met al mijn vragen terecht en zij koppelden mij aan podia en partners, zoals Cultura Nova, Cadac Group en De Vondst.

Een sleutelmoment was ALIUNDE, zowel in mijn artistieke als zakelijke ontwikkeling. VIA ZUID koppelde me aan het Thermenmuseum, waar ik met een archeoloog sprak over hoe een samenleving ontstaat en hoe deze eigenlijk nooit slechts één identiteit heeft. Dat thema paste bij mijn werk, waarin vragen een rol spelen als: Hoe geven we ons leven vorm? Hoe staat de mens continu in verbinding met de wereld om hem heen?
Artistiek gezien gaf deze samenwerking me de mogelijkheid om het werken met visuals verder uit te diepen; de archeologische opgravingen kon ik daarmee versterken.
Zakelijk gezien deed ALIUNDE me inzien hoe ik in opdracht kon werken: het museum kwam al met een onderwerp en ik kon mijn verhaal daaromheen vertellen. Er ontstond een échte samenwerking. Ten slotte vond ik het prettig dat ik werk kon maken, zonder dat dat mijn aanwezigheid als performer vereiste.
Door die samenwerking besefte ik hoe ik mijn beroepspraktijk wilde inrichten, want inmiddels – na twee jaar overal ‘ja’ op zeggen – zou zo doorgaan me een burn-out bezorgen. Ik wilde een balans vinden tussen autonoom werk en opdrachtwerk. Denise Harleman en Lex Bohlmeijer hebben me uiteindelijk daarbij gecoacht. Om meer balans te vinden, moest ik keuzes maken en mijn dromen uitspreken.

Stapsgewijs werk ik nu aan de verwezenlijking daarvan. Grappig genoeg zijn de contexten van mijn werk niet veranderd, maar het grote verschil is dat ík het vergezicht bepaal. Ik ben VIA ZUID er dankbaar voor dat ik die ruimte heb gekregen om een duurzame beroepspraktijk vorm te geven, waardoor ik nu zelfstandig mijn brood verdien. Daar ben ik het meest trots op.”

 

Denise Harleman: “Lotte heeft bij VIA ZUID veel kansen gekregen en ik bewonder haar openheid en nieuwsgierigheid daarin: ze is alles aangegaan. Daardoor heeft ze enorm kunnen groeien.
Door de verschillende ervaringen die ze heeft opgedaan, weet ze welke waarde ze aan zichzelf toekent als maker. Ze weet beter onder welke omstandigheden ze wil werken, heeft ontdekt dat ze zowel met culturele als maatschappelijke partners wil werken, en hoe ze optimaal haar artistieke proces kan inrichten. Daarnaast geeft ze zichzelf de ruimte om zich artistiek te blijven vernieuwen. Zo durft ze nu te besluiten zich de komende jaren te concentreren op het filmregieduo dat ze vormt met haar zus, Milder Sisters, waarbij ze zich meer richt op het scenarioschrijven, het regisseren van films en interdisciplinaire projecten als een virtual reality installatie. In zo’n keuze zie je haar nieuwsgierigheid terug.

Juist omdat bij Lotte zelfontwikkeling voorop staat, gun ik haar dat ze met mensen kan blijven werken die haar horizon verbreden. Verder gun ik haar dat ze in haar beroepspraktijk ruimte durft te maken voor stilte. Zeker als je je, zoals Lotte, écht verbindt met je werk en met de mensen met wie je werkt, is het echt nodig om op te laden. Die stilstand en begrenzing zijn nodig om de condities te scheppen waarin je kunt worden wie je bent.”

 

Dit interview werd begin 2020 gehouden door Annet Bremen (schrijfster en voormalig VIA ZUID-maker) als terugblik op de periode dat Lotte maker was bij VIA ZUID. Het verscheen ook in ons Jaarverslag 2019.

page.php