Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Regelingen voor (beginnende) makers i.v.m. coronacrisis

2 april 2020

Veel makers in de podiumkunsten zijn hard getroffen door de coronacrisis. Voorstellingen zijn afgelast, opdrachten afgezegd en repetitieprocessen stilgelegd. Om een deel van de misgelopen inkomsten te compenseren, is er een aantal regelingen. Onderstaande zijn op dit moment het meest relevant voor (beginnende) makers:

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) – voorheen Bbz – is in het leven geroepen voor zzp’ers en andere ondernemers, die hun inkomsten zien kelderen door de maatregelen tegen het coronavirus. Daarbij biedt de gemeente de volgende hulp:

  • De overheid vult je inkomen voor drie maanden aan tot het sociaal minimum. Dat is € 1.653,65 bruto per maand voor gehuwden/gelijkgestelden en € 1.219,09 voor alleenstaanden van 21 jaar en ouder. Dit is geen lening, maar een gift. Het geld hoef je dus niet terug te betalen.
  • Je kunt een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal € 10.517. Het rentepercentage wat je daarover betaalt is nog niet bekend, maar is waarschijnlijk lager dan 8%. Aangezien het om een lening gaat, moet dit bedrag wél worden terugbetaald.Om in aanmerking te komen voor de Tozo, moet je voldoen aan verschillende voorwaarden. Als je hieraan voldoet, kun je de regeling bij je eigen gemeente aanvragen. De Tozo werkt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 tot 1 juni 2020.Check direct of je in aanmerking komt voor de Tozo-regeling.

Uitstel van betaling aan de Belastingdienst
Zzp’ers en andere ondernemers kunnen ‘bijzonder uitstel van betaling’ voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting aanvragen bij de Belastingdienst. Betaal je nu belasting via een voorlopige aanslag en verwacht je een lagere winst door het virus? Dan kun je de voorlopig aanslag laten aanpassen, zodat je direct minder belasting betaalt.

Nadat je een aanslag hebt ontvangen, kun je direct om uitstel vragen. Dat doe je door een brief te sturen naar de Belastingdienst waarin je uitlegt hoe het coronavirus tot betalingsproblemen heeft geleid voor je bedrijf. Zodra de Belastingdienst je verzoek ontvangt, krijg je direct drie maanden uitstel van betaling. De individuele beoordeling van het verzoek gebeurt op een later moment.

Is drie maanden niet lang genoeg? Dan kun je voor een langere periode uitstel vragen. Daarvoor heb je waarschijnlijk een verklaring van een derde deskundige nodig. Dat is bijvoorbeeld je accountant of een externe financier of consultant. Uit die verklaring moet blijken dat:

  • er sprake is van een bestaand betalingsprobleem;
  • deze betalingsproblemen tijdelijk zijn, als gevolg van het coronavirus;
  • je onderneming onder normale omstandigheden levensvatbaar is.

Meer informatie – waaronder het postadres – vind je op de website van de Belastingdienst.

Meer…

Cultuur+Ondernemen bundelde de meest gestelde vragen in deze coronacrisis en de antwoorden daarop. Ook houdt Kunsten 92’ een actueel overzicht bij van alle maatregelen die relevant zijn voor de cultuursector.

Foto: Booi Kluiving, Wieke van Rosmalen
Mondkapje: Wieke van Rosmalen (VIA ZUID-maker). Meer op www.instagram.com/wiekesarah

single-nieuws.php