Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Roshanak Morrowatian en Mami Izumi winnen BNG Bank Dansprijs

24 januari 2020

Roshanak Morrowatian (1989) en Mami Izumi (1987) hebben de BNG Bank Dansprijs 2020 gewonnen voor hun dansvoorstelling Polished (2019). Dit werd op donderdagavond 23 januari bekendgemaakt in Korzo Theater Den Haag. De andere winnaar van deze belangrijke prijs voor opvallend choreografietalent was Andreas Hannes (1987) voor zijn duet The City (2018).

De winnaars kregen een cheque van 50.000 euro, die ingezet wordt voor DansClick 22, een tournee van hun werk in het najaar van 2020 langs zeventien theaters. De prijs werd uitgereikt door Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds, in aanwezigheid van juryvoorzitter en dansjournalist Annette Embrechts.

Polished werd gemaakt met steun en begeleiding van onder andere VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg en ging in première tijdens festival Cultura Nova 2019 in Cultuurhuis Heerlen. Voor het maken van deze voorstelling doken Roshanak en Mami in een volgens de jury “prachtig onderwerp: de ongeschreven regels van beleefdheid en fatsoen. Hoe verschillen die per persoon, per familie, per land en per cultuur? Waar passeer je de grens van een ander zonder dat je het doorhebt? Hoe stem je ze op elkaar af in harmonie? Hoe lees je bewegingen tussen lichamen als alles tussen de regels staat geschreven?”

Ook de keuze gaandeweg het creatieproces om er een solo voor Mami van te maken, onder regie van Roshanak, werd geroemd. “De jury meent in Polished een sleutelwerk te herkennen in het groeiende oeuvre van deze, ook afzonderlijk opererende, vrouwen. Expressief, origineel, gewaagd. Met een intermenselijk onderwerp waarover je ook na de voorstelling nog lang kunt doorpraten.”

single-nieuws.php