Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

VIA ZUID ondertekent brandbrief podiumkunstensector

25 augustus 2020

VIA ZUID is een van de mede-ondertekenaars van de brandbrief waarin de podiumkunstensector van Nederland minister Van Engelshoven en de leden van de Tweede Kamer vraagt 15,8 miljoen toe te voegen aan het budget van het Fonds Podiumkunsten (FPK), opdat alle 149 door het fonds als positief beoordeelde instellingen gehonoreerd kunnen worden.

In de brief wordt ook gerefereerd aan de bekendmaking afgelopen juni dat in de Basisinfrastructuur (BIS) een groot aantal podiumkunstenorganisaties (onder meer ontwikkelinstellingen en festivals) ondanks een positieve beoordeling niet voor landelijke financiering in aanmerking komt wegens te weinig budget. Ook VIA ZUID viel buiten de boot.

Op 3 augustus volgde een nog grotere klap voor de podiumkunsten in Nederland. Bij het Fonds Podiumkunsten kan de helft van de positief beoordeelde gezelschappen en ensembles niet gehonoreerd worden. Een ongekende kaalslag waar de sector en de Tweede Kamer al eerder voor waarschuwden.

Vandaar deze noodkreet: stop de kaalslag in de podiumkunsten. Laat gezelschappen doen waar ze goed in zijn: aanbod maken voor podia en festivals, mensen in het hele land samenbrengen via de kunst, via verbeelding en creativiteit waarde toevoegen aan onze samenleving. Juist nu.

Lees de volledige brief hier: https://www.theaterkrant.nl/nieuws/brandbrief-stop-de-kaalslag-bij-het-fonds-podiumkunsten

single-nieuws.php