Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

VR-ervaring en mini-documentaire Monologues for Nothing in Filmhuis De Domijnen

1 maart 2022

Filmhuis De Domijnen en talentontwikkelingsorganisatie VIA ZUID organiseren op donderdag 10 maart in het Sittardse filmhuis een programma rondom Monologues for Nothing. Dit virtual reality project werd bedacht door regisseur Celine Daemen (1995, Schimmert) om jongeren even te laten ontsnappen aan de corona-realiteit. Regisseur Luca Meisters (1996, Maastricht) volgde twee Geleense deelnemers en maakte een mini-documentaire die een persoonlijk en integer beeld geeft van het leven van jongeren in lockdown. Deze gaat tijdens de presentatie op 10 maart in première. Daarnaast kunnen bezoekers de VR-ervaring ondergaan en zo ontdekken hoeveel bijzondere ‘lockdownberichten’ werden achtergelaten in de virtuele wolkenwereld die Daemen creëerde. Ook is er tijdens de bijeenkomst de gelegenheid om met makers en jongeren in gesprek te gaan.

De coronaperiode leidde bij veel jongeren tot eenzaamheid, verveling en motivatieproblemen. Daarom bedacht Celine Daemen speciaal voor hen het project Monologues for Nothing. Ze voerde dit tot nu toe uit in Maastricht en Geleen. Met een VR-bril kwamen deelnemers terecht in een virtuele versie van hun eigen leefomgeving en vervolgens met een magische vlucht in de wolken. Daar konden ze boodschappen van andere jongeren openen en zelf ook een bericht achterlaten over hun gevoelens en ervaringen in coronatijd. ‘Ik denk dat het belangrijk is om van elkaar te weten dat iedereen zich zo voelt’, aldus een van de jongeren in de mini-documentaire.

De presentatie op 10 maart zit inmiddels vol, maar wie interesse heeft in de VR-ervaring en/of mini-documentaire, bijvoorbeeld om in te zetten binnen de eigen organisatie, kan contact opnemen met VIA ZUID via info@viazuid.com.

Monologues for Nothing kwam tot stand middels financiële bijdragen van Toon Hermans Theater Sittard (voorheen Schouwburg De Domijnen) en Cultuurmakers Maastricht en is een coproductie van Het Laagland en VIA ZUID.

single-nieuws.php