Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Dans voor iedereen

Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van dans? Choreograaf Sharon Wesseling maakt dans met en voor mensen met een auditieve beperking en Mireia Varón Gallofré onderzoekt juist hoe ze dans toegankelijk en aantrekkelijk maakt voor mensen met een visuele beperking. Het zorgt voor vernieuwende artistieke vormen die voor iedereen prikkelend zijn om te ervaren. Tijdens deze avond, georganiseerd door talentontwikkelaar VIA ZUID, tonen deze beloftevolle nieuwe choreografen kort werk en gaan ze in gesprek met het publiek. Een Nederlandse Gebaren tolk en Engelstalige audiodescriptie zorgen voor toegankelijkheid én voegen een artistieke laag toe.

f i V e

Choreograaf en danser Sharon Wesseling (1994) onderging op jonge leeftijd verschillende operaties aan haar gehoor. Hoewel de operaties goed verliepen, verloor Sharon volledig de smaak en het gevoel aan de linkerkant van haar tong en hield ze er blijvende gehoorschade aan over. Dit inspireerde haar om fiVe te maken, een danssolo over het gebrek aan, maar ook over de aanwezigheid en het bewustzijn van, de vijf zintuigen.

Wat gebeurt er als je bepaalde zintuigen mist? Wat doet dit met je geest en je lichaam? Sharon neemt je mee in haar verhaal en haar unieke kijk op zintuiglijke ervaringen. Geïnspireerd en ondersteund door visuele elementen en dovenkunstvorm Visual Vernacular (een visuele vertelstijl waarin verhalen verteld en uitgebeeld worden middels sterke mimiek, (hand)gesticulatie en beweging), combineert ze lichaamstaal met urban en hedendaagse dansstijlen in een unieke danssolo.

Credits
Choreofie & dans: Sharon Wesseling
Muziek & visuals: Floris Mentink
Kostuum – Ella Siekman

Coproductie – Cultuurhuis Heerlen & VIA ZUID

fiVe is onderdeel van De Nieuwe Makersregeling  van Fonds Podiumkunsten

4/2/3

“Op de witte achterwand, in de schaduw, een afbeelding van menselijke evolutie die iets bereikt, betreurt en terug in de tijd gaat naar de foetus.”

4/2/3 is een boeiende danssolo, gechoreografeerd en uitgevoerd door Amit Palgi, met live Audiodescriptie (AD) door Mireia Varón Gallofré. Met haar unieke creatieve en innovatieve methode van AD, zal zij spelen met de magie van woorden en je door de verhaalwereld loodsen die door de performer is gecreëerd.

Na de voorstelling zal Mireia ook nieuwe onderzoek introduceren dat zij binnenkort aangaat binnen het kader van Danslab (een samenwerking tussen Sally en VIA ZUID), waarin zij artistieke en technische methoden om de ervaring van dans toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking verder ontwikkelt

Credits:
Choreografie en uitvoering: Amit Palgi
Audiodescriptie tekst en stem: Mireia Varón Gallofré
Externe begeleiding: Rune Leysen en Alicia Verdú Macián
Ondersteund door ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en Stichting Kubes
Cocreator AD: Puck Füsers

index.php