Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Der Kaiser von Atlantis

Een opera voor 15 instrumentalisten en 7 zangers geschreven in het con­cen­tratiekamp There­sien­stadt door Vik­tor Ull­mann en Peter Kien. In de meest deplorabele omstandigheden denkbaar voltooit Victor Ullmann de opera Der Kaiser von Atlantis. De kampleiding verbiedt na enkele repetities een eerste uitvoering. Enkele maanden later wordt Ullmann samen met alle muzikanten op transport naar Auschwitz gezet.

Der Kaiser von Atlantis gaat over een keizer die een heilige oorlog start waarin iedereen tegen iedereen moet vechten. Het personage ‘de Dood’ komt echter in opstand waardoor niemand meer kan sterven. Er is slechts een manier om dit ongedaan te maken: de keizer moet zichzelf opofferen en overgeven aan de Dood.

Op 16 december 1975 beleefde de lange tijd verloren gewaande opera haar wereldpremière in Theater Bellevue. Precies veertig jaar later, op 16 december 2015, gaf Robin Coops in Theater Bellevue een presentatie over hun nieuwe enscenering van Der Kaiser von Atlantis.

Coops: ‘Waarom zou een jonge regisseur, die nog nooit een oorlog heeft mee gemaakt, deze opera willen opvoeren? Mijn generatie moet een positie tot de wereld bepalen; behalve Nederlanders zijn we wereldburgers. Oorlogen, schendingen van mensenrechten en vluchtelingen zijn van alle tijden. Bovendien is de opera van grote klasse. Het werk staat onder meer in de traditie van Schönberg en heeft trekken van composities van Kurt Weill.’

Samenwerking | (co)productie
M31 Foundation i.s.m. de Nederlandse Reisopera, Theater na de Dam, Het New European Ensemble en VIA ZUID

Te zien:

  • Com­pag­ni­ethe­ater, Amsterdam (The­ater na de Dam): mei 2016
  • Wilminktheater, Enschede: mei 2016
  • Orpheus, Apeldoorn: mei 2016
  • AINSI, Maastricht: mei 2016
index.php