Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Het meisje & de rode jas

“Mijn zus is zo’n zus van wie er niet veel bestaan. Zij is een bijzonder exemplaar. Zij kijkt met een blik die jij niet kent.”

Bij een klein huisje aan een lange dijk, onder de rook van de grote stad, spelen twee zusjes in de ongerepte tuin. Ze springen over sloten, besluipen jonge lammetjes en vliegeren in het veld.

Als je wat langer kijkt, zie je dat de oudste zus zich nogal vreemd gedraagt. En dat de jongste áltijd op haar let. Het is alsof de oudste nauwelijks ouder wordt. De jongste zus groeit wel door en wil weten welke wereld er schuilgaat achter de heg, waar de grote stad lonkt, waar het leeft en bruist en zoveel nieuwe mensen zijn! De oudste zus wil niet mee, zij blijft liever veilig in de tuin. Ineens lijken de werelden aan beide kanten van de heg mijlenver van elkaar verwijderd en begint er ook iets tussen de zussen in te groeien.

In deze voorstelling neemt theatermaker Heléne Binder je mee in haar jeugd, waarin ze als jong kind al zorg moest dragen voor haar grote zus die autisme heeft. Ze kende niemand die ook zo’n zus heeft daarom was het niet altijd even makkelijk; de verantwoordelijkheid, de gebruiksaanwijzingen en de niet-begrijpende blikken van de buitenwereld.

Deze beeldende en zintuiglijke voorstelling vertelt kinderen en volwassenen over hoe je al op jonge leeftijd mantelzorger kunt zijn zonder dat je dit beseft. Samen met haar collega-theatermakers én een flinke dosis fantasie bouwt Heléne een brug tussen twee werelden. Gluur je mee over de heg?

Deze voorstelling is vanwege diverse omstandigheden, waaronder corona, helaas nooit gerealiseerd.

Concept en uitvoering: Collectief Alter
Productie: Het Laagland i.s.m. ‘t Magisch Theatertje en VIA ZUID
Met dank aan:

index.php