Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

WijkZone #1

WijkZone #1 speelde zich af in de grootste wijk van Geleen: Lindenheuvel. Van augustus tot november 2019 waren theatermakers Mayke Roels, Heléne Binder en Ischa den Blanken in deze oude mijnwerkerswijk op zoek naar onvertelde verhalen. Centraal daarbij stond het thema ‘opgroeien’; over gekoesterde jeugdherinneringen, vormende momenten en uiteindelijk belanden waar je nu bent.

Mayke, Heléne en Ischa werkten dit thema in 2018 al uit in hun voorstelling Het Meisje en het Water. Deze voorstelling handelt rond Mayke’s persoonlijke herinneringen aan haar schippersvader en hoe ze zich verhoudt tot zijn groeiende afwezigheid. Tijdens WijkZone #1 speelden de drie makers de voorstelling op verschillende plekken in de wijk. Zo diende Mayke’s persoonlijke verhaal als impuls voor nieuwe gesprekken waarin wijkbewoners werden uitgenodigd hun eigen verhalen te delen. “We restaureren herinneringen; we kleuren ze ook een beetje in, maar bovenal willen we ze in volle pracht teruggeven aan de wijk”, aldus de drie makers. Dit resulteerde in de theatervoorstelling (Neet) van hie.

Het team

 

Mayke Roels
Mayke Roels (1990) studeerde in 2016 af als docerend theatermaker aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en is als professioneel theatermaker onder andere verbonden aan Het Laagland en VIA ZUID. In 2015 volgde ze een stage bij de voorstelling Expeditie Peter Pan, gevolgd door een regie-assistentschap bij Zujerleech. In 2017 maakte en speelde ze de voorstelling In het zuiden ligt alles anders, die ze ontwikkelde met schrijfster Annet Bremen en actrice Nina Willems. Datzelfde jaar vertolkte ze een hoofdrol in de op Cannes vertoonde korte film Barbara. In 2018 maakte ze voor theaterroute WinterZone Het meisje en het water. Mayke is momenteel werkzaam als theatermaker, actrice en theaterdocent. Als docent is ze verbonden aan jeugdtheaterwerkplaats Jong Laagland en Jeugdtheater LEF. Als actrice speelt ze in de voorstelling Zelf Sjöld en is ze te zien in het Thermenmuseum in Heerlen. In juni 2019 is ze begonnen aan de regie van het grote schouwspel De Noormannen in Asselt dat in première gaat in juni 2020.

Heléne Binder
Heléne Binder (1991) studeerde in 2016 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar opleiding creëerde zij fysieke voorstellingen en liep ze stage bij choreograaf Guilherme Miotto en Maas theater en dans. Heléne is werkzaam als illustrator, performer, theatermaker en dans-/speldocent en geeft binnen deze disciplines ook workshops aan kinderen. Na de exposities Thuis in Noord en Ik en mijn omgeving bij Studio de Bakkerij startte zij haar onderzoek naar hoe zij haar illustraties kan toepassen binnen het theater. Momenteel werkt ze aan een concept voor een voorstelling over hoe het was om op te groeien met haar autistische zus.

Ischa den Blanken
Ischa den Blanken (1991) studeerde in 2015 af als docerend theatermaker aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. Een half jaar later ontving hij een nieuwe-makersbeurs van de provincie Overijssel waarmee hij zich verdiepte in jeugdtheater. Hij bezocht Gent en Londen, schreef het libretto van een kinderopera en een spoken word-monoloog getiteld Duvel. In 2017 begon Ischa een studie filosofie aan de Radboud Universiteit en won hij de Spoken Award in de categorie ‘storytelling’. Momenteel is hij werkzaam als docent, maker, schrijver, acteur en muzikant. Ook heeft hij, in samenwerking met Kunsten op Straat, de eerste stappen gezet naar een locatieproject in de Achterhoek voor de zomer van 2020. Daarnaast draagt hij gedichten voor op verschillende poëziepodia. Bovendien gaat dit najaar Storm in mijn Hoofd in reprise; een bewerking van F. Bordewijks Bint die hij schreef in opdracht van Het Kameroperahuis en Het Theaterschip.

Maartje Königs-Austen
Maartje Königs-Austen (1992) is de productionele manus-van-alles van WijkZone #1. In 2015 studeerde ze in Maastricht af als ontwikkelingspsycholoog, maar de culturele sector lonkte en ze vond haar passie in de theaterwereld. Sindsdien werkt ze als productieleider/evenementen-ondersteuner voor gezelschappen zoals Hoge Fronten en Het Laagland en theaterfestivals zoals Cultura Nova. Tijdens WinterZone 2018 was Maartje als productieleider betrokken bij het maken van Het meisje en het water.

page.php