#

Merel Smitt

De Boer

Kijken door de ogen van de boer


Theatermaker als verhalenverteller van de boeren.


'De Boer' is een theatrale geluidswandeling, gebaseerd op menselijke verhalen van boeren en boerinnen uit Midden-Limburg.

Met een koptelefoon op het hoofd loop je over het leef- en werkdomein van de boer en maakt kennis met zijn belevingswereld. Je kijkt door de ogen van boeren en boerinnen, luistert naar hun verhalen en ervaart wat het betekent om je hele leven te wijden aan het boerenbestaan. Het is een kennismaking met de mens achter het boerenbedrijf met zijn tradities, zijn verhouding tot de dieren en gewassen en de aardsheid waarmee het werk gepaard gaat.

'De Boer' ademt de sfeer van het boerenbestaan op het platteland.

Theatermaker Merel Smitt, in 2014 afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht, monteert en regisseert deze luisterwandeling, specifiek en dicht op de huid van de boeren in midden-limburg.
Zij doet dit vanuit haar fascinatie voor de boerenwereld.

De première is op vrijdag 22 april om 14.00 uur Wessem, in Midden-Limburg, Hagenbroekerweg 2.

De voorstellingen (zes per dag) zijn op 22, 23 en 24 april te beleven. De wandeling duurt telkens een half uur, waarna er nog gelegenheid is om rustig na te praten met elkaar, in aanwezigheid van regisseur Merel Smitt.


Op Zondag 24 april kun je ook naar Loeren bij de Boeren, een tocht langs een achttal boerenbedrijven in Ell, Haler, Hunsel en Molenbeersel.

Voor de exacte aanvangstijden en het reserveren van kaarten, kijk op www.merelsmitt.nl

Reserveren is sterk aanbevolen. Er kunnen per ronde 25 mensen meedoen.


Credits

Concept, regie, vormgeving: Merel Smitt

Productie: Yoka van Zuijlen

Met speciale dank aan o.a. de volgende boeren en boerinnen: Grieta & Karel Gootjes, Ellen Mertens, Hester & Patrick Geukemeijer en Jan Evers.

'De Boer' is een bijzonder samenwerkingsproject tussen VIA ZUID, Loeren bij de Boeren/de Winning Limburg en de LLTB. Cultuur en samenleving komen hier op een unieke en persoonlijke wijze bij elkaar. VIA ZUID is de organisatie voor talentontwikkeling in de podiumkunsten die kunstenaars op weg helpt naar een zelfstandige beroepspraktijk. VIA ZUID doet dat door werk van de talentvolle nieuwe makers te (co)produceren binnen en buiten het culturele domein, binnen en buiten Limburg, samen met verschillende partners. VIA ZUID wordt geleid door talentmakelaar Jackie Smeets uit Grathem.


Artikel Dagblad de Limburger van zaterdag 19 maart 2016

#

Over VIA ZUID

Merel: ‘Door mijn samenwerking met VIA ZUID krijg ik de kans om een talentontwikkelingstraject aan te gaan waarin ik de tijd en ruimte krijg mij als nieuwe maker te ontwikkelen op zowel zakelijk als artistiek vlak. Zij begeleiden makers om een zelfstandige positie in het werkveld in te nemen door het initiatief bij de maker te laten en zelf op te treden als koppelaar.’

Naam

Merel Smitt

Jaar

2016

Filmportret

Merel Smitt portret januari 2016

Presentatie(s)

De Boer

22 | 04 | 2016, 6x per dag, Leudal. PREMIERE 14.00 uur

23 | 04 | 2016, 6x per dag, Leudal

24 | 04 | 2016, 6x per dag, Leudal


Samenwerking | (Co)-productie

Limburgse Land en Tuinbouwbond (LLTB) is hoofdpartner, LLTB/De Winning Limburg, Cultuurparticipatiefonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Optreden voor jezelf, het Brand Cultuurfonds, gemeente Leudal en VIA ZUID (co-productie).

Meer info en kaartverkoop De Boer

www.merelsmitt.nl


#

Over Merel

Merel Smitt (1987) studeerde in 2014 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze maakt locatietheater en onderzoekt hoe de mens zich beweegt in de huidige maatschappij.
Ze opent afgesloten werelden die we niet begrijpen of waar we aan voorbij lopen en in haar werk maakt ze het publiek hier onderdeel van. Ze laat de toeschouwer door de ogen van de ander kijken en wordt zo geconfronteerd met zijn eigen vooroordeel.

Merel Smitt heeft inmiddels een aantal locatievoorstellingen op haar naam staan. Zo maakte ze op de Toneelacademie een locatievoorstelling met en over kloosterzusters en was een van haar afstudeerwerken de voorstelling TIM op de voormalige vliegbasis van Soesterberg,


Na haar afstuderen ontwikkelde ze i.s.m. Festival Karavaan een pilot voor een voorstelling over boeren en maakte ze voor het Over ’t IJ festival de voorstelling Solitude.

Voor 2016 is ze toegelaten tot het ontwikkelingstraject van Atelier Oerol/Over ’t IJ Festival en gaat ze in een verdere samenwerking met VIA ZUID haar installatie De Boer verder uit bouwen in Limburg.