#

Rita Hoofwijk

#

with out me

Rita: 'The idea for this performance came into my head in the train, watching landscapes that would be there, without me.'

This performance would not be there, without you.

with out me is een cd die twintig minuten en tweeëntwintig seconden duurt. Het is een solo die stilstaat bij één (on)misbaar leven en iedereen en alle van de dingen daaromheen.

*

Come in | outside

#

In opdracht van Van Eyck instituut creëerde Rita Mirror een alternatieve ontmoetingsplek voor Maastricht en haar bewoners waarin fysieke en mentale ruimte wordt gedeeld en samen gevormd. Net als in de stad.

In samenwerking met masterstudent Architectuur Milan Meeuse ontwikkelde zij een open installatie die uitnodigt tot ontmoeting en uitwisseling. Een plek waar verhalen verteld, gedeeld en bewaard worden.

Kom binnen / buiten.

Stad in gesprek Jan Eyck

*

#

€xperiment 0.5

Haar afstudeerwerk gepresenteerd op 23 en 25 juni 2016 is een onderzoek naar hoe we van waardeloos, waardevol kunnen maken.

*


Het wilde weg

In Het wilde weg vertellen de poëtische prenten van illustratrice Marit Törnqvist het verhaal van een weg-loper die op weg is, maar nog niet weet waarnaartoe.

Een voorstelling over alle mogelijke wegen die je kunt bewandelen, over onderweg zijn, van hier naar daar en over het moment daar precies tussenin, als je niet meer hier bent en nog niet daar. Waar ben je dan wel?Naam

Rita Hoofwijk

Jaar

2016

with out me

16 & 17 dec Winternights Maastricht

Samenwerking & co-productie

SoAP & VIA ZUID


Come in | outside

15 en 16 oktober, locatie: Ruiterij Maastricht.

8 December Brabant Hallen, Den Bosch


Experiment 50cent

23 en 25 juni Afstudeerpresentatie

Het wilde weg


15 mei 14.30 Het Laagland, Sittard16 mei 19.30 Het Laagland, Sittard28 mei Toneelacademie, Maastricht

Samenwerking & co-productie

Het Laagland, VIA ZUID, Toneelacademie Maastricht

#

Rita Hoofwijk

Rita Hoofwijk studeerde in 2016 af aan Toneelacademie Maastricht. In haar werk onderzoekt zij de ontmoeting, de tijdelijke relatie tussen performer en publiek of tussen toeschouwers onderling, waarbij de ervaring gezamenlijk wordt beleefd. Haar werk probeert een moment van stilstand te zijn in onze dagelijkse beweging van de ene plek naar de andere, van de ene gedachte naar de volgende. Hierbij focust ze op de blik van de bezoeker, welke ze middels een gestuurde kijkrichting uitnodigt zijn omgeving op een andere manier waar te nemen.

Tijdens haar opleiding speelde de performance ‘Pleased to meet you’ op Festival Cement en was ‘13:24:52:80’ te zien in Museum de Domijnen. Haar afstudeerscriptie ‘Verwondering verkennen’ won eind 2016 de scriptieprijs van de Faculteit van de Kunsten.

Na haar studie werkte ze als kunstenaar o.a. in opdracht van de Jan van Eyck academie, neemt ze deel aan Atelier Oerol/Over ’t IJ Festival en is ze artist-in-residence bij SoAP en verbonden aan VIA ZUID. Haar nieuwe installatie ‘facing faces’ is in 2017 te zien op Festival Cement en Het FotoFestival Naarden.

Ontwikkeling / langer kijken

Hoofwijk wil haar werk(wijze) beter leren kennen, aanscherpen en verdiepen. Vertrekkend vanuit het geven van aandacht aan iets dat haar opvalt. Ze is niet zozeer geïnteresseerd in het creëren van nieuwe realiteiten, als wel in het kijken met een nieuwe blik naar de bestaande, waarneembare werkelijkheid. Zo wil ze datgene laten zien dat er al is, maar waar je misschien niet altijd toegang tot hebt. Haar performances en installaties laat ze het liefst nog meer interfereren in het dagelijkse leven, tussen de mensen. Ze hoopt haar creatieve vaardigheden uit te breiden naar andere disciplines met verschillende verwachtingen, in nieuwe samenwerkingen. Zolang het live aspect van de performance, dat wat niet te sturen valt en mag ontstaan op het moment van de gebeurtenis, maar gewaarborgd blijft.