#

Robin Coops

Productie(s)

Der Kaiser von Atlantis

Een opera voor 15 instrumentalisten en 7 zangers geschreven in het con­cen­tratiekamp ‘There­sien­stadt’ door Vik­tor Ull­mann en Peter Kien. In de meest deplorabele omstandigheden denkbaar voltooit Victor Ullmann de opera Der Kaiser von Atlantis. De kampleiding verbiedt na enkele repetities een eerste uitvoering. Enkele maanden later wordt Ullmann samen met alle muzikanten op transport naar Auschwitz gezet.

Der Kaiser von Atlantis gaat over een keizer die een heilige oorlog start waarin iedereen tegen iedereen moet vechten. Het personage ‘de Dood’ komt echter in opstand waardoor niemand meer kan sterven. Er is slechts een manier om dit ongedaan te maken: de keizer moet zichzelf opofferen en overgeven aan de Dood.

Op 16 december 1975 beleefde de lange tijd verloren gewaande opera haar wereldpremière in Theater Bellevue. Precies veertig jaar later, op 16 december 2015 gaf Robin Coops in Theater Bellevue een presentatie over hun nieuwe enscenering van Der Kaiser von Atlantis.

Coops: 'Waarom zou een jonge regisseur, die nog nooit een oorlog heeft mee gemaakt, deze opera willen opvoeren? Mijn generatie moet een positie tot de wereld bepalen; behalve Nederlanders zijn we wereldburgers. Oorlogen, schendingen van mensenrechten en vluchtelingen zijn van alle tijden. Bovendien is de opera van grote klasse. Het werk staat onder meer in de traditie van Schönberg en heeft trekken van composities van Kurt Weill.'


Klik hier voor de trailer

Over VIA ZUID

Robin: ‘Jonge makers hebben veel profijt bij zakelijke en artistieke ondersteuning om zichzelf verder in het werkveld te exploreren. Een organisatie als VIA ZUID biedt deze kans tot verdieping, iets waar ik zeer dankbaar voor ben.’

Naam

Robin Coops

Jaar

2015

Filmportret

Robin Coops, januari 2016

Presentatie(s)

Der Kaiser von Atlantis

04 | 05 | 2016 - 20u30, Premiere. Ams­ter­dam Com­pag­ni­ethe­ater (The­ater na de Dam)

11 | 05 | 2016 - 20u30, Enschede Wilmink­the­ater

12 | 05 | 2016 - 20u00, Apel­doorn Orpheus

13 | 05 | 2016 - 20u00, Maas­tricht Ainsi

Samenwerking | (Co)-productie

M31 Foundation en in samenwerking met de Nederlandse Reisopera, Theater na de Dam, Het New European Ensemble en VIA ZUID.

Meer info

www.robincoops.com

www.m31foundation.nl

#
#

Portret: © Salih Kilic

Over Robin

Multidisciplinair

Veelzijdig kunstenaar Robin Coops (1988) studeerde af aan de regie opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Hierna rondde hij de Master Muziektheater T.I.M.E aan het conservatorium in Den Haag af. Hij werkte samen met ensembles als het Ragazze Kwartet, Stargaze en zal voor zijn nieuwe project samenwerken met het New European Esemble.

Naast theater- en filmregisseur is Coops ook componist en countertenor. Hij kreeg o.a. lessen van Guus Janssen, Cornelis de Bondt en Yannis Kyriakides. Daarnaast liep hij stage en assisteerde hij bij gezelschappen als 'De Nederlandse Reisopera', 'De Nationale Opera' en 'Toneelgroep Amsterdam'.

Robin’s eigen werken o.a. Data, Disconnect, Spaces in between, Human 2.0 zijn stuk voor stuk multidisciplinair: een mix van muziek, opera, film en visuals.

Momenteel werkt regisseur en componist Robin Coops aan een nieuwe enscenering van de moderne opera 'Der Kaiser von Atlantis'.