Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Florian Slangen | onderzoekspresentatie Oscillator

Op vrijdag 25 juni 2021 om 15:00 uur presenteert Florian Slangen een deel van zijn onderzoek Oscillator in het Pop-Up Muziek-Laboratorium van Cultura Nova en Intro in Situ in de Luciushof in Heerlen. Dit work-in-progress is het resultaat van zijn eerste residentie in het Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID, waarbij hij als maker en performer onderzoek doet naar het gebruik van de stem als instrument.

Na de presentatie maakt Florian het publiek deelgenoot van zijn onderzoek middels een nagesprek.

Aanvang: 15u
Einde: 16u

Kom gratis meeluisteren! (zonder aanmelding vooraf)


Residentie

Tijdens zijn eerste residentie gaat Florian aan de slag met eigen materiaal en het creëren van grafische partituren. Het gebruik van taal en de klank van taal spelen steeds een essentiële rol in zijn zoektocht. Wat kan de klank van taal betekenen? Op welke manier kun je tekst behandelen volgens de wetten van de muziek? Hoe transformeer je je stem tot instrument op de vloer?

Geïnspireerd door het gedachtegoed van taalkundig filosoof Noam Chomsky en de muziek van componist George Aperghis zoekt Florian het experiment op met zijn stem, een microfoon, een speaker en een laptop. Zo zal een absurdistische en muzikale mix van taal en geluid ontstaan.

Florian wordt in deze residentie bijgestaan door twee coaches: Rianne Wilbers (zangeres) en Jan Pieter Koch (muziektheater-componist).

OSCILLATOR is een absurde muziektheaterperformance over de complexiteit van taal. Over datgene waar al over is gesproken, maar waar nog niet alles mee is gezegd. Over datgene wat er altijd al was of nooit is geweest.

De performer probeert aan de hand van een opname van Noam Chomsky het publiek te wijzen op de betekenis van taal. Enkel met een speaker, een microfoon en enkele stoelen gaat hij het experiment aan om op een heldere manier – met tekst en gebaar – de ingewikkelde structuur van taal bloot te leggen. Hij raakt echter verstrikt in zijn eigen argumentatie waardoor de taal niet meer als hulpmiddel fungeert, maar een obstakel wordt. Hij lijkt verloren in een wereld van klank en geluid zonder betekenis. De taal wordt onbetrouwbaar en het instrument brokkelt af. Ook de speaker wordt plots een personage en lijkt de controle over te willen nemen. Even lijkt de chaos de overhand te nemen, tot de waanzin plaatsmaakt voor berusting.

OSCILLATOR gaat over de relatie tussen woorden en hun bedoeling.
Over het belang van elkaar begrijpen.
Want wat gebeurt er als je het verband kwijtraakt tussen dit en dat?
Wat is taal nog zonder haar betekenis?
Blijft er dan alleen nog chaos over?

Credits
Concept en performance: Florian Slangen
Coaching: Jan Pieter Koch (compositie) en Rianne Wilbers (stem)
Coproductie: Intro in Situ en VIA ZUID

single-agenda.php