Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2020: Nienke Nasserian

Nienke Nasserian Nillesen | 26 jaar | mezzosopraan en klassiek muziektheatermaakster

Nienke groeide op in Venlo en studeerde in 2018 cum laude af aan de master Muziektheater Klassiek in Tilburg. Voor haar bachelor in 2016 schreef ze de voorstelling Masai waarin persoonlijke verhalen over haar vader, stamhoofd van de Masai, en haar 34 broers en zussen worden afgewisseld met klassieke aria’s en Afrikaanse liederen. Ze won hiermee de Entreeprijs op Theaterfestival Boulevard.

In 2018 maakte ze met steun van VIA ZUID de voorstelling Mzungu, over het leven tussen twee werelden. De première hiervan was tijdens de Operadagen Rotterdam. In Mzungu bekijkt ze Nederland door de ogen van een van haar Tanziaanse broers die op bezoek komt. Ook is het verhaal van Nienke’s moeder te horen toen ze als arts in Tanzania werkte en haar vader leerde kennen.

Racisme en discriminatie
Nienke wil Masai en Mzungu nu gaan completeren tot een drieluik met haar nieuwe muziektheaterproductie JAMBO!. “Hierin gaat het onder andere over hoe ik als zwarte klassieke zangeres in de relatief witte operawereld pas. Met autobiografische elementen wil ik alledaags racisme en discriminatie aan de kaak stellen. Op dit moment ben ik druk bezig met het schrijven van het script. Dit vind ik nog best lastig, omdat ik een stoort tweespalt voel. Enerzijds wil ik mezelf niet als slachtoffer neerzetten, want ik heb werk waar ik blij van word. Anderzijds merk ik regelmatig dat ik alleen vanwege mijn huidskleur voor iets word benaderd.

Ik probeer nu mijn eigen stem te vinden om het racismeprobleem aan te kaarten. Ter inspiratie lees ik veel boeken, zoals Hallo, witte mensen, Blackness in opera en Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat. Ook ben ik naar verschillende voorstellingen geweest, zoals Melk en dadels, George en Eran worden racisten en Citizen K., om te kijken hoe zij deze thematiek benaderen.”

JAMBO! wordt geproduceerd door Intro in Situ in coproductie met Opera Zuid en VIA ZUID. “VIA ZUID zorgt met haar netwerk voor goede mensen die me bij mijn voorstelling kunnen helpen. Dat is ontzettend fijn.”

 

februari 2020

page.php