Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Nienke Nasserian Nillesen

Nienke Nasserian Nillesen

Muziektheatermaker

Sopraan en klassiek muziektheatermaakster Nienke Nasserian Nillesen (1993) is in 2018 cum laude afgestudeerd aan de Master of Music Muziektheater Klassiek aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Ze behaalde hier in 2016 ook haar Bachelor.

Maker bij VIA ZUID: 2018 t/m 2020 > Lees hier het uitstroominterview met Nienke Nasserian Nillesen en Waut Koeken: ‘Dit is wat opera eigenlijk is’

Meer info

www.nienkenasserian.com
Makersportret VIA ZUID, februari 2020

VOORSTELLINGEN

MTOTO »

Een muziektheatervoorstelling over wortels, groei en gemis.

“Met mijn kop in het zand. Het is hier donker, ik zie niks. Ik probeer me hier te verstoppen. Hoop zo dat ik dan niet verdrietig ben. Dat het er dan niet is. Het gemis. Als ik maar lekker in de grond zit met mijn kop in het zand, hoef ik er niet naar te kijken. Met mijn kop in het zand hoef ik het allemaal niet te voelen.”

MTOTO is de derde voorstelling uit het drieluik van sopraan en theatermaker Nienke Nasserian, dochter van een MASAI en een MZUNGU. Waar in MASAI Nienke’s vader, stamhoofd van de Masai, centraal staat en in MZUNGU Nienke’s Venlose moeder, gaat de derde voorstelling, MTOTO (kind), over haarzelf. Over de verscheurdheid die ze soms ervaart en die al in haar naam duidelijk wordt. Nienke kreeg ze van haar moeder en Nasserian van haar vader: twee voornamen.

In deze voorstelling worden storytelling, klassieke zang en elektro-akoestische muziek afgewisseld tot een mantra over gemis.

Credits
Tekst, spel en zang: Nienke Nasserian
Compositie: Evelien van den Broek
Regie: Kaltoum Boufangacha
Percussie: Demos Horn
Pianist: Ben van Daal
Tekst en dramaturgie: Silke van Kamp
Productie dramaturgie: Joep Hupperetz
Vormgeving: Lobke Houkes
Fotografie: Loes Korten

Productie: Intro in Situ
Coproductie: Opera Zuid en VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg
Met dank aan: Musica Sacra Maastricht, Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg en Stichting MCEM

Te zien:

  • Festival Musica Sacra Maastricht: september 2020
  • Operadagen Rotterdam: september 2020
  • Opera in Huis (online op classicnl): december t/m februari 2021
  • Studio Opera Zuid: november 2021
  • Munttheater Weert: november 2021

Media:
Podium Theaterspecial Zuiderlucht: ‘Een filmische start’

 

-- lees meer »

MZUNGU »

In haar debuutvoorstelling MASAI vertelde de Tanzaniaans-Nederlandse zangeres Nienke Nasserian het bijzondere verhaal van haar Masai-familie. In MZUNGU kijkt ze door de ogen van Ngataiti Saitoti, een van haar 34 Tanzaniaanse broers en zussen. Zijn bezoek aan Nederland doet Nienke haar thuisland in een compleet nieuw licht zien. Een voorstelling over het leven tussen twee werelden, over de blik van de ander, over cultuurverschillen, loyaliteit en familiebanden.

MZUNGU wisselt storytelling af met klassieke liederen, speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd door de Spaans-Japanse componiste Neus Kaori Fornós Ohnuma. In haar composities, gebaseerd op traditionele Masai blessings, combineert zij klassieke vocaliteit met Afrikaanse ritmes en harmonieën.

Tekst, spel en zang: Nienke Nasserian | Compositie: Neus Kaori Fornós Ohnuma | Regie: Jappe Groenendijk | Spelbegeleiding: Naomi van der Linden

Coproductie: Operadagen Rotterdam en VIA ZUID
Subsidiënt: Brand Cultuurfonds

single-makers.php