Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2020: Celine Daemen

Celine Daemen | 24 jaar | regisseur en interdisciplinair kunstenaar

Met het maken van De Opera van de Vallende Mens, haar eerste productie na haar afstuderen aan de Toneelacademie Maastricht, ontdekte Celine hoe belangrijk vooronderzoek en de omlijsting van je presentatie zijn. Ze voerde gesprekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid en gebruikte de verhalen over verdriet, eenzaamheid en verlies niet alleen als inspiratie voor haar virtual reality-opera, maar verwerkte ze ook in een begeleidend boekje en miniatuurkunstwerkjes.

“Het was enorm inspirerend om De Opera van de Vallende Mens te maken. Alles kwam aan bod: taal, compositie, zang, beeld en technologie. Ik heb hele mooie ontmoetingen gehad en mogen samenwerken met een team waarmee ik enorm veel artistieke fascinaties deel. Denk bijvoorbeeld aan Olivier Herter die een fantastisch libretto schreef, zangeres Sterre Konijn die de taal heel ontroerend wist te verklanken en Aron Fels die de opera prachtig vormgaf in VR.”

Muzikaliteit
“De komende jaren ga ik samen met VIA ZUID, Silbersee, Opera Zuid en Intro in Situ op zoek naar een hybride vorm van theater waarin ik via intuïtieve beelden en muzikaliteit toeschouwers kan raken in een collectief en onbewust gebied. Ik ben gefascineerd door het mysterie van onze gevoelswereld en door figuren die verdwijnen in hun verbeelding. Muziek is in mijn ogen de meest directe weg naar dat ongrijpbare.”

Limburg
Celine wil de komende jaren zowel interdisciplinair muziektheater als virtual reality-werk maken. Dat blijft ze doen vanuit Limburg. “Behalve dat ik me hier erg thuis voel, omdat ik er geboren ben, is Limburg ook nog eens een heel fijn klimaat voor mijn werk. Er is voor mijn gevoel veel ruimte om te experimenteren en te werken binnen je eigen niche. Daarbij is het heel fijn dat VIA ZUID meedenkt in wat waardevolle plekken of contacten voor me kunnen zijn en me de ruimte biedt om te onderzoeken wat ik wil maken.”

 

februari 2020

page.php