Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Celine Daemen

Celine Daemen

Theatermaker / installatie kunstenaar

Celine Daemen (1995) studeerde in 2018 af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht. Tijdens haar studie regisseerde ze verschillende stukken en filmprojecten en volgde ze workshops in operaregie.
In 2017 liep ze stage bij het Laagland in Sittard als regieassistent. In 2018 maakte ze haar afstudeerprojecten INSIDEen NOOIT VAN ELKAAR. Eveneens in 2018 maakte ze voor Festival WinterZone in Sittard de voorstelling Sneeuwen.

Met een liefde voor beeldende kunst, muziek en filosofie onderzoekt ze thema’s als verlangen, angst en leegte. Met esthetiek als voer voor onze onderbuik, focust haar werk op de emotionele onderstromen, die we in ons dagelijks leven zo vaak uit het oog verliezen.
Haar werk kenmerkt zich door precisie en een mysterieuze, overspannen sfeer. Haar personages zitten vaak opgesloten in een kleine wereld van angst en passiviteit. Ze zijn eenzaam en kennen een onvervuld verlangen naar grootsheid, zingeving, geluk en liefde.

In 2019 werkt Celine aan een nieuw project, De opera van de vallende mens, een installatie over de dunne scheidslijn tussen psychische ziekte en normaliteit.

Meer info

Interview Celine in cultureel magazine Jeroen 
website Celine Daemen

-- lees meer >>

VOORSTELLINGEN

De opera van de vallende mens

Vallende mensen in een niemandsland van ongedefinieerde hoop. Vallend in een vacuüm waarin de mens zich tot niets meer kan verhouden. Niet tot de ander. Niet tot tijd. Niet tot de grond onder je voeten. Machteloos en overgeleverd aan het leven storten ze naar beneden in een onbekende diepte.

‘De opera van de vallende mens’ is een opera-videoinstallatie en VR-ervaring. Een poëtisch, muzikaal en beeldend onderzoek naar existentiële verlorenheid, inactiviteit, machteloosheid en eenzaamheid. Met de psychiatrie als spiegel voor de wereld waarin we leven, roept de installatie op tot reflectie en universele herkenning.

Première tijdens Cultura Nova 2019, 23 aug t/m 1 sept.

-- lees meer »

Sneeuwen

Een magische voorstelling over een meisje dat van huis is weggelopen om op zoek te gaan naar de stilte. Ze belandt in een uitgestrekt sneeuwlandschap en verdwaalt. Daar denkt ze na over haar bestaan en ontmoet ze een al even eenzame vos. In de stilte komen eerlijke en pijnlijke gedachten bovendrijven. Sneeuwen is een mysterieuze, poëtische vertelling.

Met een serieuze en universele bodem, maar naïeve poëzie vertellen theatermaker Celine Daemen, actrice Marit Hooijschuur en componist Marc Mâhfoud het verhaal van een jong meisje, waarin iedereen zich kan herkennen. Jong én oud.

Teksten voor Sneeuwen zijn geïnspireerd op het werk van Toon Tellegen, Robert Walser en Daniil Charms.

Sneeuwen was te zien tijdens WinterZone 2018 in Heerlen

foto Ruben Brulat

Een coproductie van VIA ZUID en Het Laagland

Nooit van elkaar

Afstudeerwerk

Nooit van Elkaar is een poëtische voorstelling waarin beeld en taal spreken over oneindig verlangen en leegte. In Nooit van Elkaar zien we een vrouw die alsmaar wacht op haar man. In haar eindeloze pogingen haar innerlijke leegte op te vullen wordt de eenzaamheid pijnlijk voelbaar.

Interview Celine in cultureel magazine Jeroen

Tekst: Jon Fosse | Regie: Celine Daemen | Dramaturgie: Silke van Kamp | Spel: Marit Hooijschuur, Caro Derkx en Thomas Claessens

Celine Daemen

Reserveren

Dit project wordt geproduceerd door Toneelgroep Maastricht, in coproductie met VIA ZUID, talentontwikkeling podiumkunsten Limburg.

Te zien in de Bordenhal van Toneelgroep Maastricht (maart 2018), op Gemaakt Festival Toneelacademie Maastricht (mei 2018) en It’s Festival Amsterdam (juni 2018).

INSIDE, a Panorama of Anxiety

Afstudeerwerk

INSIDE, a Panorama of Anxiety, wordt een beeldende en muzikale videoinstallatie over angst en eenzaamheid. Over verloren zijn in een grote wereld, waarin je zo graag gelukkig zou willen zijn, maar simpelweg niet weet hoe. Een associatieve en gevoelsmatige installatie die ervaren moet worden en enkel begrepen kan worden met het hart.

Credits

Regie: Celine Daemen | Productie: Marita Hamers | Muziek compositie: Felipe Hoyos González | Vormgeving installatie: Anthony van Gog | Camera: Daniel van Hauten | Kostuumontwerp: Kathleen Hilbers | Geluid: Gert-Jan van Stiphout | Muziek opname en mixing: Gino Bombrini, Viool: Mimi Jung, Cello: Diego Hernández | Regieassistentie: Sanne Smits | Techniek: Carlo Lenssen | Coaching: Peter Misotten en Benjamin Vandewalle.

Meer info www.celinedaemen.com

Samenwerking
Geproduceerd door CineSud, Limburgs platform van filmmakers, in coproductie met VIA ZUID en ondersteund door Stichting Edmond Hustinx, Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof en Apollo Fonds.

Te zien in 2018
23 juni IT’s Festival Amsterdam
26 mei- 1 juni Toneelacademie Maastricht & Gemaakt Festival | Toneelacademie Maastricht
Diverse festivals van CineSud als CineFest (september 2018)
November SHIFT Film Festival

single-makers.php