Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2020: Roshanak Morrowatian

Roshanak Morrowatian | 30 jaar | danser en choreograaf

Afgelopen donderdag won Roshanak samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs voor Polished, een dansvoorstelling over beleefdheid en etiquette. Zelf kon ze helaas niet bij de uitreiking zijn omdat ze op tour is met de Franse theatervoorstelling ‘Sous d’autres cieux’. Dat maakt de blijdschap echter niet minder. “Het is een ongelofelijke boost en motivatie om door te gaan met het maken van werk over thema’s in de maatschappij die me dierbaar zijn. Het geeft de financiële steun om samen met Mami artistieke dromen waar te maken en mijn plaats te vinden in het danslandschap in Nederland en het buitenland.”

“Ik ben heel blij dat VIA ZUID me de steun gaf deze productie neer te zetten en een kader om daarbinnen mijn stijl en methode te ontwikkelen. Hiermee kon ik vertrouwen in mezelf opbouwen. Als beginnend maker is de focus op onderzoek en artistieke ontwikkeling cruciaal.”

Tournee
Dankzij het winnen van de BNG Bank Dansprijs gaat Polished vanaf het najaar op tournee langs Nederlandse theaters als onderdeel van DansClick 22. Daarnaast start Roshanak met de voorbereidingen voor Allure, de nieuwe dansvoorstelling die ze met steun van VIA ZUID gaat maken. “Ik ga hiervoor onderzoek doen naar de stereotype ‘moves’ van vrouwen in videoclips vanaf eind jaren ‘90 tot nu. Deze zeggen veel over de representatie van vrouwen door vrouwen. Voor de dansvoorstelling ga ik met uitsluitend mannelijke dansers werken. SALLY Dansgezelschap Maastricht wordt de producent. Daar ben ik heel blij mee.”

Bibi
In 2022/2023 wil Roshanak de dansopera Bibi maken waarin ze het verhaal vertelt van Sardar Bibi Maryam Bakhtiari (1874-1937), een Iraanse revolutionaire vrouwenrechtenactiviste en militair commandante. “Ik ben ver familie van haar en wil haar verhaal vertellen omdat ik vind dat er te weinig heldenverhalen zijn over vrouwen, vooral in Azië en het Midden-Oosten. Mijn Iraanse roots spelen altijd een rol in mijn werk, soms op de achtergrond, soms gemixt met andere culturen, maar in Bibi voor het eerst volledig.”

 

januari 2020

page.php