Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2021: Merlijn Huntjens

Afgelopen jaar sloot Merlijn Huntjens zichzelf iedere woensdag op in zijn HOK (Hoog Operationele Kamer). Stapels brieven en gedichten schreef hij er. Merlijn: “Veel mensen voelden zichzelf tijdens de lockdowns beperkt, maar ik heb juist gemerkt dat beperking je veel kan opleveren. Zo ervaar ik in mijn afgebakende HOK veel meer flow, concentratie en rust. Het is een soort aandachtsritueel.”

Bij het schrijven krijgt Merlijn o.a. coaching van De Nieuwe Oost | Wintertuin, waar hij sinds 2020 ook maker is. “Door het vertrouwen dat ik krijg is mijn productie verviervoudigd. Afgelopen jaar werden ook gedichten van mij gepubliceerd in literaire tijdschriften Tirade, Kluger Hans en MugZine. Ik hoop bij Wintertuin uiteindelijk aan een eigen bundel te kunnen werken.”

Talentlab
“Mijn schrijverschap is eigenlijk pas serieus begonnen door mijn deelname aan het Talentlab van Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID in 2019. Daar hoorde ik dat ik een schrijver was en we namen dat serieus. Toen was er opeens de echte overtuigingskracht en kwam de rest vanzelf.”

PANDA
Met PANDA, het collectief dat hij oprichtte met Nina Willems, maakt Merlijn ook theaterprojecten. Zo maakten ze onlangs de interactieve installatie NACHT, die op Cultura Nova 2021 in première gaat. “Soms voel ik dat het nodig is om een verhaal op een andere manier te delen dan op papier. Bij VIA ZUID is echt mijn liefde voor interdisciplinair werken begonnen. Bovendien vind ik het heel tof om voor live publiek te staan.”

Dit jaar is Merlijns vierde en dus laatste jaar als maker bij VIA ZUID. “Ik wil hierin de HOK-methode meer gaan delen met de buitenwereld én ik ga samen met Nina werken aan het project ‘De Natuurlijke Gids’. We gaan een verhaallijn en installatie creëren rondom thema’s als klimaatverandering, cultuur versus natuur en bezieling.”

Tijdens de online Sneak Peek op 12 mei geeft Merlijn een lecture performance over HOK. Meer info: www.plt.nl/programma/sneak-peek-iii-via-zuid-5243

 

mei 2021

page.php