Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Merlijn Huntjens

Merlijn Huntjens

Dichter / theatermaker

Merlijn Huntjens (Heerlen, 1991) schrijft poëzie en teksten voor (theater)performances. Hij probeert in zijn werk grote problemen te verzachten of behapbaar te maken door zich te concentreren op mooie, vaak onzichtbare alledaagse en absurde situaties.
Merlijn vormt samen met Nina Willems performancecollectief PANDA en was driemaal finalist van het NK Poetry Slam. Hij publiceerde zijn werk in onder andere de Revisor, Tirade en Kluger Hans.

Maker bij VIA ZUID sinds 2018

Meer info

www.merlijnhuntjens.nl
Makersportret VIA ZUID, mei 2021
Makersportret VIA ZUID, februari 2020

Foto: Gaby Jongenelen

VOORSTELLINGEN

De Natuurlijke Gids »

Inmiddels is er geen twijfel meer aan: ons klimaat verandert. De boodschap “dat de wereld in brand staat” wordt keer op keer verkondigd, als een soort paniekmantra van de 21e eeuw. “We moeten NU iets doen om de Natuur te redden!” Merlijn Huntjens en Nina Willems van PANDA vragen zich echter steeds vaker af, wat is dat eigenlijk, ‘de Natuur’? En wie zijn wij dat we haar kunnen redden? 

Om daarachter te komen, ontwikkelde PANDA De Natuurlijke Gids. Nee geen boekje, maar een heuse app met de naam ‘Yugo’. Yugo wordt in alle vroegte op zondagochtend 28 augustus tijdens Cultura Nova 2022 gelanceerd. Daarna trekken we de Natuur in, om die te ontdekken, te bevragen en ons er hopelijk opnieuw mee te kunnen verbinden. Of erin te verdwalen, natuurlijk….

Credits
Concept: Merlijn Huntjens en Nina Willems
Tekst: Merlijn Huntjens
Voice–over: Nina Willems
Sounddesign: Dennis Gaens
Grafische vormgeving: Guus Prevoo (Homo Ludens)
Ontwerp applicatie: Koen Verbruggen
Productie: PANDA
Coproductie: VIA ZUID

-- lees meer »

NACHT »

Nachtelijk ervaringstheater op een bijzondere locatie 

Vroeg of laat valt de NACHT.  
Voor de één is de NACHT donker en angstig, voor de ander een magische speeltuin waarin alles mag.  
We leven van NACHT naar NACHT.  
Hoe ga jij de NACHT in?  

PANDA nodigt je uit om stil te staan bij de NACHT. NACHT is belevingstheater dat telkens door één persoon tegelijk mag worden meegemaakt.

Credits 
Tekst, concept en uitvoering: Merlijn Huntjens en Nina Willems
Vormgeving: Esther Sloots
Grafisch vormgeving: Guus Prevoo
Sounddesign: Dennis Gaens / Sounddesign bevat fragmenten van ‘420hz Gamma Waves for Big Brain’ en ‘Beneath Waves” van Alex Bainter (Generative.fm) (CC BY 4.0)
PR-beeld: Lars Ickenroth
Met dank aan: VIA ZUID, Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Festival Cultura Nova

HOK »

HOK staat voor Hoog Operationele Kamer. In HOK onderzoekt dichter en schrijver Merlijn Huntjens de betekenis van zijn schrijverschap. Dat doet hij door zichzelf één dag per week op te sluiten in een afgetaped vierkant HOK met daarin een bureau, een stoel en diverse kantoorartikelen. In dit HOK is Merlijn werknemer #0001 en schrijft hij poëzie, ultrakorte verhalen en brieven naar projectbegeleider en dramaturg Paul Slangen, maar ook naar Jan en alleman. Daarnaast krijgt Merlijn schrijfcoaching via de post van De Auteur (m/v), een vooralsnog anonieme schrijver.

Binnen HOK verwacht Merlijn flow, verveling, concentratie en beperking te ervaren. Daarnaast hoopt hij dat HOK in de toekomst een werkmethode voor andere schrijvers en makers kan worden.

Credits
Concept: Merlijn Huntjens
Advies en begeleiding: Paul Slangen
Schrijfcoaching: De Auteur (m/v)
Vormgeving: Guus Prevoo (Homo Ludens)

HUB!HUB! »

HUB!HUB! (2019) is een podcast van PANDA (Merlijn Huntjens en Nina Willems). De titel verwijst naar de hoofdpersoon van dit verhaal: Hub Savelsbergh (†2012), die van 1975 tot 1999 wethouder was in Heerlen.

Hub, die beter bekend staat onder zijn bijnaam, Hub de Sloper.
Hub, de kruidenier met het carnavalsnetwerk.
Hub, de man met de hamer, die de halve stad in een betonnen parkeergarage veranderde.

Dat is het verhaal over Hub dat we kennen. Maar is dat het hele verhaal? Wie was die Hub Savelsbergh nou eigenlijk? Hoe zwerft hij nog door de stad, en door de hoofden van mensen die hem meemaakten? Wat voor Heerlen wilde hij voor ons bouwen? Voor de podcast is er gesproken met Riet en Jan de Wit, Ton van Mastrigt en Frits Pelt.

Luister de podcast hier.

ANTIFEST »

Theatrale performance

Stadsdichter Merlijn Huntjens en theatermaker Nina Willems (PANDA) hebben samen met grafisch vormgever Guus Prevoo Heerlen en haar inwoners binnenstebuiten gekeerd. Dat heeft geleid tot de eerste echte papieren PANDA-publicatie: het Antifestmodel. Speciaal voor de presentatie van het Antifest heeft het Heerlense collectief een theatrale performance gemaakt. Niet te missen voor Heerlenaren (en andere theaterliefhebbers).

Tijdens Cultura Nova 2017 begonnen de leden van PANDA met hun onderzoek naar alle identiteiten die Heerlen in de loop van de tijd heeft gehad. Ze hebben nauwkeurig gekeken, geluisterd en zo nu en dan een goede kop thee gedronken met de Baron von Münchhausen. Inmiddels zijn ze weer een jaar verder, heeft de tijd flink stilgestaan en is het moment aangebroken om de bevindingen te presenteren.

In de splinternieuwe theatrale performance die Huntjens, Willems en Prevoo speciaal gemaakt hebben voor de presentatie van het Antifest, wordt alles nog eens haarfijn verduidelijkt. Of ‘ontduidelijkt’. Een ding is zeker: al zit de Heerlenaar nog zo diep in zijn mentale moeras, PANDA heeft altijd een waarheid in pacht.

Coaching Antifestmodel: Remy Kroese en Marlies Vermeulen (Dear Hunter) | Decorontwerp: Tim Scheffers | Kostuumontwerp: Esther Sloots | Productie: Julia Herberghs | PR: Rian Moonen | Fotografie: Pascal Moors (Nose for Photography)

Coproductie/samenwerking: PANDA, Cultura Nova, SCHUNCK en VIA ZUID

Te zien tijdens Cultura Nova 2018.

single-makers.php