Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2022: King Sisters

King Sisters is het eerste zussencollectief dat door VIA ZUID wordt ondersteund. Joske, Annelie en Marthe Koning zijn individueel én samen actief in de theater- en muziekwereld. Onlangs ging op Festival Cement hun derde gezamenlijke werk in première: Rebuilding a Voice. “Een fascinerend a-capella-theaterconcert waarin het spanningsveld tussen uniformiteit en het individu centraal staat”, aldus Theaterkrant.

King Sisters: “Tijdens de montageweek werden we om de beurt getroffen door corona en de griep, maar door elkaar te vertrouwen en met ondersteuning van het team konden we de voorstelling in estafettevorm in elkaar zetten. Gelukkig is hij erg enthousiast ontvangen!”

Meerstemmige maatschappij
Met Rebuilding a Voice doen de King Sisters een voorstel voor een utopische, meerstemmige maatschappij: “We leven in een tijd waarin eigenlijk geen enkel wereldbeeld meer dominant is, zoals vroeger bijvoorbeeld het christendom of patriarchaat. Iedereen kiest toch een eigen overtuiging en weet dat er alternatieven bestaan. Onze maatschappij is al meerstemmig. Alleen hebben we de neiging ons te isoleren en polariseren van andersdenkenden. Wat als we je juist die veelkleurigheid laten klinken als een geheel?

Wat hopen dat ons publiek na de voorstelling opgetogen verward en vrolijk vervreemd naar buiten gaat, de wereld ervarend met de oren en zich bewust van de eigen stem. Onze coach Paul Koek zei: ‘Deze voorstelling duurt een half jaar, minstens, zolang reist ie met je mee.’”

Zussendynamiek
Joske over de samenwerking als zussen: “In onze jeugd waren we altijd wel bezig met toneelstukjes en zingen, maar door het leeftijdsverschil niet zoals nu met z’n drieën. Dat is echt een nieuw experiment geweest, met als verbinder onze grote geheugenbibliotheek en dramatische, muzikale en intuïtieve logica. Onze trotse ouders, groot theater- en muziekliefhebbers, herkennen natuurlijk ook onze zussendynamiek. Toch is ons werkproces telkens weer een proces van elkaar opnieuw vinden.

We hebben veel zin om Rebuilding a Voice de komende tijd vaker te spelen. Op de Museumnacht Maastricht geven we een voorproefje en deze zomer is de voorstelling te zien op O festival Rotterdam en Cultura Nova in Heerlen. Daarnaast verkennen we nu verdere speelopties.”

 

maart 2022

page.php