Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2022: Phoebe Brack

Van jongs af aan was Phoebe Brack bezig met dansen en muziek maken. Op de middelbare school deed ze auditie voor de vooropleiding Dans in Maastricht. Ze werd toegelaten, maar het bleek toch te klassiek georiënteerd voor haar. Phoebe: “Ik ging daarom juist danslessen in allerlei verschillende stijlen volgen bij Kumulus. Daar maakte ik ook kennis met flamenco. Meteen werd ik gegrepen door de kracht van de bewegingen en de gitaarmuziek. Het paste echt bij mij.

Eigen weg
Na mijn middelbare school ging ik in mijn eentje naar Sevilla om les te krijgen van de beroemde zigeunerdynastie Los Farucco. Ik heb van zo ongeveer de hele familie les gehad, zelfs van het zoontje van acht jaar. Ze organiseerden ook feesten tot diep in de nacht, zodat je meteen kon toepassen wat je geleerd had. Er heerste daar zo’n vrijheid en eensgezindheid, echt fantastisch. Uiteindelijk heb ik op allerlei plekken in Europa zo’n vijf jaar lang flamenco-scholing gevolgd. Daarbij heb ik ook geleerd hoe belangrijk het is om je eigen weg te gaan.

De and recode
Ik zoek als choreograaf ook constant naar nieuwe wegen; naar nieuwe opleidingen, nieuwe doelgroepen en andere disciplines om mee samen te werken. De voorstelling die ik nu heb gemaakt voor Co-Lab van schrit_tmacher Festival gaat over neuroplasticiteit: hoe kun je in je hersenen oude patronen doorbreken en nieuwe ‘wegen’ aanleggen? We hebben allemaal nare, soms zelfs traumatische, ervaringen en vastgeroeste gedachten en reactiepatronen. Met mijn voorstelling wil ik laten zien dat je dit kunt doorbreken. Dat kost veel bewustzijn en energie, maar het kan zeker! Daar heb ik ook veel over gesproken met twee psychologen die me inhoudelijke feedback geven.”

Danslab
Phoebe is sinds dit jaar maker in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID. “Ik had het gevoel dat ik een beetje vastzat met mijn lesgeven en choreografiewerk. Dat kwam natuurlijk ook door corona, maar ik merk nu dat dingen weer in een stroomverstelling beginnen te raken en dat nieuwe deuren voor me worden geopend. Dat geeft energie en ik zit weer vol plannen voor de toekomst.”

 

maart 2022

page.php