Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2022: Rosa Vrij

Fotograaf: Felicitas Lenz

Als kind was Rosa Vrij extreem verlegen. Overal sleepte ze haar tekenkoffertje mee naartoe, zodat ze maar niet met anderen hoefde te praten. Tot haar moeder haar als zevenjarige op toneelles zette. Rosa: “Dat vond ik fantastisch. Toen ben ik ook veel gaan spelen in musicals en toneelstukken. En samen met mijn zus Sanna, die ook in de theaterwereld werkt, speelde ik toneelstukjes op een podium in onze huiskamer.

Opleiding
Tekenen bleef ik ook doen, maar op een gegeven moment dacht ik dat ik me moest specialiseren. Ik besloot dat ik actrice wilde worden. Uiteindelijk werd het echter toch iArts in Maastricht. Daar voelde ik me helemaal op mijn plek en ging ik ook weer heel beeldend werken. Ik begin nu met een concept en daarna kijk ik pas welk medium daar het beste bij past. Na iArts ben ik ook nog de master aan de Toneelacademie Maastricht gaan doen, omdat ik meer tools wilde om mijn maakproces in te richten.”

HUIS
Sinds dit jaar is Rosa maker bij VIA ZUID. Ze werkt met onze steun aan haar makerschap en HUIS III, een interactieve ‘thuisperformance’ die wordt verstuurd en doorgegeven als postpakket. “Mensen kunnen hiermee in verschillende stappen hun huis op een andere manier ervaren. Het is een soort mindfulness-oefening die je weer bewust maakt van je huis en je lichaam, zeker nu in coronatijd werk en privé erg door elkaar zijn gaan lopen.”

Rosa is ook verbonden aan het project The Known Artist van het Huis voor de Kunsten Limburg. “Daarmee exposeren we in juni in het Odapark in Venray, waar ik een testversie van HUIS III laat zien. Aan The Known Artist heb ik veel voor het beeldende aspect van mijn werk en aan VIA ZUID voor het theatrale en performatieve gedeelte. Het is ook heel fijn om deel uit te maken van een groep van makers. Ik heb al veel gehad aan de artistiek-inhoudelijke feedback tot nu toe en bijvoorbeeld ook aan de social media-workshop tijdens de makersbijeenkomst van VIA ZUID.”

House of Talent
Rosa doet ook mee aan House of Talent tijdens de Museumnacht Maastricht op 8 april, waar ze een tekst zal voordragen die het publiek anders laat kijken naar de ruimte van de Lutherse Kerk. Meer info: https://museumnachtmaastricht.nl/locaties/lutherse-kerk

 

april 2022

page.php