Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Dario Tortorelli

Dario Tortorelli

Danser / choreograaf

Dario Tortorelli is een Italiaanse danser en oprichter van DiVEinD – visual poetry of performing bodies.

Dario volgde zijn opleidingen aan de Brenda Hamlyn School in Florence (Italië) en aan het Centre de Dance Rosella Hightower in Cannes (Frankrijk). Na een carrière als performer in Frankrijk verhuisde hij naar Nederland, waar hij o.a. danste bij Introdans, Conny Janssen Danst en Ann Van den Broek.

In zijn werk is Dario constant op zoek naar het perfecte beeld van zijn alter ego ROMEO HEART. Het is een poging om het lichaam te vangen in een onsterfelijk beeld. Om het onbereikbare bereikbaar te maken. Dario haalt naast de dans inspiratie uit de beeldende kunst, film en podiumkunsten.

In 2013 maakte Tortorelli AFTER NEARLY LAND(e)scaping voor DANSLOKAAL en in 2014 toerde hij in ROTTERDAMSE LENTE. 2014 was ook het jaar van zijn zijn premiere HARY +++++ tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht als onderdeel van het project (OLD)Fashion(ed). Dit project was ook geselecteerd als een van de voorbeeldprojecten voor het OC&W-programma The Art of Impact. In dit programma ontwikkelde hij HARYXLab.

Het jaar 2015 begon zijn zoektocht naar de identiteit van ROMEO HEART. Werken in deze serie heten D NO BODY.

Meer info

www.dariotortorelli.com

VOORSTELLINGEN

Transmotion »

In 2009 creëert choreograaf Dario Tortorelli ROMEO Heart, een alterego dat sindsdien in verschillende vormen in zijn werk opduikt. In TRANSMOTION krijgt het personage vorm in de ruimte waar performers en publiek elkaar ontmoeten. Tijdens deze ontmoeting gaat Dario voor het eerst de dialoog aan met landschapsartiest Rosalie Wammes. Samen zoeken ze een balans tussen beeld en lichamelijkheid.

Te zien tijdens Winternights 2018.

-- lees meer »

D NO BODY #5 TRANSCENDING »

Dansperformance D NO BODY #5 TRANSCENDING is een poging om het fysieke lichaam te trainen over te gaan naar het transcedente. Als onderdeel van de serie D NO BODY, zoekt Tortorelli in zijn dans de grenzen tussen lichaam en icoon, en de manier waarop ons zelfbeeld wordt weerspiegeld in en door anderen.

Tortorelli werkt op het snijvlak van dans en performance en is gefascineerd door het fenomeen transformaties. Geïnspireerd door popcultuur en glamrock speelt hij met identiteit en gender.

D NO BODY is een reeks solo-optredens met het doel om de ideale zelf te vinden via en door de ogen van de ander. In al zijn choreografieën wordt het lichaam van de danser overgenomen door zijn alter ego ROMEO HEART.

Dario Tortorelli over D NO BODY: ‘Society makes us attach and transform according to certain believes, creating us the need to become something without knowing or questioning so many times our identity.

By becoming what we see, we transform, but what is our identity?

My wish is that when we abstract the body from the visible eye the performance will result as effective as if the body was still present.’

D NO BODY #5 TRANSCENDING is een dansperformance met visual artists Annika Kappner en Nikki Hock, gedanst door Nicole van den Berg, Paolo Yao Kouadio and Patrick Schmatzer op muziek van Thierry Castel.

Recensie
Theaterkrant: ‘Een onontkoombaar zelfonderzoek’ ****

Samenwerking | (co)productie
PIVOT DANCE en VIA ZUID

Te zien:

  • ArtEZ, Arnhem: juni 2017
  • Marres, Maastricht: juli 2017
  • Zomerparkfeest, Venlo: augustus 2017
  • @Bmotion Festival, Bassano del Grappa (IT): augustus 2017
  • Uitmarkt Amsterdam: augustus 2017
  • Garage, Rotterdam: maart 2018
  • Korzo Theater, Den Haag: maart 2018
  • Ardanthé Festival, Vanves (Parijs): april 2018

Voorstudies van D NO BODY waren onderdeel van het project Pivot Dance, een Europees samenwerkingsproject, gehonoreerd door Creative Europe, van de Nederlandse Dansdagen, The Place (UK) en Comune di Bassano del Grappa (Italië). In Pivot Dance stond gezamenlijk cultureel leiderschap van choreografen en producenten centraal en ook het publiek speelde een belangrijke rol bij het creatieproces.

De voorstudies van Dario Tortorelli waren in 2016 en 2017 te zien op festivals en theaters in o.a. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, ’s Hertogenbosch en Utrecht.

single-makers.php