Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Erik van de Wijdeven

Erik van de Wijdeven

Scenograaf / performer

Erik van de Wijdeven (Wageningen, 1988) studeerde in 2013 af aan de Design Academy Eindhoven met zijn project ‘space for contact‘. Hij deed daarvoor onderzoek naar de problematiek rond stigmatisering in de psychiatrie, en vertaalde dit naar een installatie die elementen van beeldende kunst en theater combineert.

Gedreven door zijn interesse in podiumkunst als medium om mensen te raken, zette hij zijn studie voort aan de Performance opleiding op de Toneelacademie Maastricht. Zijn werk wordt sterk bepaald door zijn fascinatie voor het scheppen van abstracte, minimale beelden die de menselijke aanwezigheid versterken in zijn zeggingskracht. Daarnaast werkt hij gestaag door aan zijn eigen ontwikkeling als (fysiek) acteur. Zodoende is hij momenteel zowel als vormgever en speler actief, en maakt hij het liefst eigen werk waarin zijn beeldende en theatrale vaardigheden elkaar ontmoeten en verrijken.

Werk dat de kijker zowel ontroert, als uitdaagt om te reflecteren op zichzelf en zijn verbinding met complexe thema’s.

Meer info

www.erikvandewijdeven.com

VOORSTELLINGEN

Oracle »

Oracle is een performance over hoe de troostende blik van een vunzige Snackbar-baas soms dieper ontroert dan het meest gevoelige bijbelvers. Over hoe het spirituele pad soms langs industriecomplexen en troosteloze vinex-wijken loopt. En over de vraag of bibberende hondjes ook reïncarneren.

Performancekunstenaar Erik van de Wijdeven is gefascineerd door geloofssystemen. Van boeddhisme en antroposofie tot New Age en Scientology: systemen die een uitzonderlijke betekenis toedichten aan ons bestaan, en het lijden van de ‘gewone’ mens. In Oracle gaat hij op zoek naar het goddelijke in het banale, het banale in het goddelijke, maar bovenal naar zichzelf. In een geraffineerde technische installatie brengt hij met beheerst fysiek en lyrische taal een ode aan de (on)mogelijkheden van persoonlijke groei.

Samenwerking
SoAP Maastricht, Jonge Harten festival & VIA ZUID

Te zien:

  • Festival Jonge Harten Festival, Groningen: november 2016
  • Festival Winternights, Maastricht: december 2016
-- lees meer »
single-makers.php