Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Jan-Peter de Graaff

Jan-Peter de Graaff

Componist

Jan-Peter de Graaff (1992), geboren in Papendrecht en opgegroeid op het eiland Terschelling, startte met componeren op 15-jarige leeftijd. Na twee jaar compositielessen van Klaas ten Holt werd hij in 2010 aangenomen voor hoofdvak Compositie aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag), waar hij studeerde bij Guus Janssen, Calliope Tsoupaki en Diderik Wagenaar. Hier haalde hij in 2014 zijn Bachelor of Music en in 2016 zijn Master. Tijdens zijn masterstudie studeerde hij tevens compositie bij Kenneth Hesketh aan het Royal College of Music in Londen als onderdeel van het Erasmus+ uitwisselingsprogramma. Naast zijn compositiestudie nam hij vanaf het 2e studiejaar lessen orkestdirectie bij Alex Schillings en Jos Vermunt. In 2018 won Jan-Peter de Graaff de eerste prijs in de categorie ‘jonge componisten onder de 30’ bij het International Rostrum of Composers.

Veel van De Graaff’s composities kenmerken zich door een hoge mate van transparantie en kleurgebruik in zowel harmonie, structuur als orkestratie, met een belangrijke focus op vorm en melodische ontwikkeling. Tevens zijn er vaak theatrale of buitenmuzikale elementen in zijn muziek te herkennen. Invloeden reiken van de Franse en Russische klassieke muziektraditie van componisten als Rameau, Tchaikovsky, Debussy, Stravinsky, Ravel, Prokofiev, Dutilleux en Grisey tot invloeden uit de (moderne) jazz, tango en volksmuziek uit met name Zuid-/Oost-Europa, Schotland en Zuid-Amerika.

Het oeuvre van Jan-Peter de Graaff omspant werken voor verschillende bezettingen, variërend van solowerken en kamermuziek (zowel instrumentaal als vocaal) tot werken voor symfonieorkest en muziektheater. Zijn muziek is inmiddels uitgevoerd door een grote variatie aan orkesten, ensembles en solisten, waaronder het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de David Kweksilber Big Band, het Nederlands Blazers Ensemble, leden van de BBC Philharmonic, het Ruysdael Kwartet, Johan van der Linden en Pierre Woudenberg. Uitvoeringen vonden plaats in onder andere Het Concertgebouw, TivoliVredenburg en het Bimhuis.

Maker bij VIA ZUID: 2018

Meer info

www.janpeterdegraaff.com

VOORSTELLINGEN

De Grens »

Compacte kameropera brengt nieuwe muziek dicht bij het publiek. Over een historische gebeurtenis met een actuele betekenis.

Station Eijsden, Zuid-Limburg. Het is 10 november 1918: de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde en Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. De Nederlandse regering moet zich hier over beraden en in afwachting van een beslissing verkeert de keizer een etmaal lang in onzekerheid over zijn status. Op het perron van Eijsden treft hij de plichtsgetrouwe en punctuele stationschef, een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is. De twee heren raken in een verhitte discussie, maar er is één punt dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden.

Kaiser Wilhelm II: „Ich bin verloren! Sie werden mich hinauswerfen. Wo kann ich denn jetzt noch hin? Wo kann in dieser Zeit
ein ehrlicher Politischer Flüchtling noch einen Zufluchtsort finden? … Oh, könnte ich nur Holz hacken.“

Stationschef: “De armoede van mijn sociale klasse is pas ècht een probleem! Dertien kinderen, nauwelijks te eten. Een klein huis, weinig banen – zeker met al die vluchtelingen!”

Muzikaal vuurwerk
De 25-jarige componist Jan-Peter de Graaff schreef een opera vol muzikaal vuurwerk; toegankelijk én eigentijds. Het wordt uitgevoerd door een virtuoos ensemble van jonge musici en zangers. De opera klinkt fris, modern en toegankelijk klinkt. De compositie in twee aktes haakt qua sfeer aan bij de beginjaren van de vorige eeuw, toen grootheden als Kurt Weill, Maurice Ravel en Igor Stravinsky de toon bepaalden.

De opera wordt uitgevoerd door inspirerende musici en zangers. Jonge mensen die graag de importantie van de muziek en het verhaal willen delen. Het libretto neemt de luisteraar mee over de grenzen. Er wordt in twee talen gezongen, Duits en Nederlands. En de thematiek is actueel voor heel Europa.

De Grens is een klinkende Nederlandse bijdrage aan het herdenkingsjaar van het einde van de Groote Oorlog.

Credits
Artistiek team
Compositie: Jan-Peter de Graaff
Libretto: Yuri Robbers
Regie: Saskia Bonarius

Cast
Eva Kroon, mezzosopraan – Kaiser Wilhelm II
Ginette Puylaert, sopraan – stationschef

Musici
Pieter van Loenen – viool
Ensemble But What About:
Vincent Martig – basklarinet
Wilco Oomkes – accordeon
Marianna Soroka – slagwerk
Julian Sarmiento – contrabas

Beeld
Foto’s: Caroline Keman
Licht/Scenografie: Hendrik Walther
Kostuums: Leo van den Boorn

Samenwerking
De Grens is een coproductie van Stichting Leonore, Opera Zuid en VIA ZUID.

Te zien:

  • NJO Muziekzomer, Culemborg (try-out): augustus 2018
  • Grachtenfestival, Amsterdam (try-out): augustus 2018
  • Parkstad Limburg Theaters, Kerkrade (première): september 2018
  • AINSI, Maastricht: oktober 2018
  • November Music, Den Bosch: november 2018
  • 100 jaar herdenking, Eijsden: november 2018
  • Kasteel Amerongen: november 2018
-- lees meer »
single-makers.php