Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Joke Emmers

Joke Emmers

Actrice

De Vlaamse Joke Emmers (1990) is met recht een multitalent te noemen. Ze studeerde af aan het Conservatorium te Antwerpen, liep stage bij NT Gent, dat toen coproduceerde met Toneelgroep Amsterdam, en stond in de Brakke Grond met haar solo tijdens het ITS Festival 2012. Emmers werkte o.a. voor NTGent / TGA, De warme winkel, de Queeste, Dimitri Leue, speelde in tv-series (o.a. Charlie) en danste in 2013 de solovoorstelling La Bete van choreograaf Jan Martens. Ook maakte ze eigen producties, zoals I used to love to look at the ocean en LOST BOYS. Momenteel staat zij in producties van o.a. Toneelgroep Maastricht (TGM).

Als actrice combineert Emmers graag alle aspecten: spelen, dansen, maken en filmen. Fysieke grenzen fascineren haar, waarbij beweging en uitputting centraal staan.

Meer info

www.jokeemmers.be

VOORSTELLINGEN

LOST BOYS »

Het originele script van Peter Pan begint met een voorwoord van de auteur J.M. Barrie. Hij draagt het werk op aan “de vijf broers”. Zonder hen, zo schrijft hij, zou dit verhaal nooit hebben bestaan. Een nobele bekentenis.

Door een toevallige ontmoeting in het park kwamen “de vijf” in Barrie’s leven. En hij zou ze nooit meer laten gaan. Eindelijk had hij het gezin dat hem nooit ten deel was gevallen; eindelijk had hij ware muzen waar hij zijn schrijven op kon enten. De vijf waren meer dan inspiratie. Zij waren het onderwerp. Zij waren zijn leven. Zij waren zijn verbeelding. Of ze dat nu wilden of niet.

Evelien Bosmans, Joke Emmers, Thomas Janssens en Matthias Meersman verplaatsen zich in de figuur van Barrie. De wisselspanning tussen zijn persoonlijke leven en zijn verbeeldingswereld nemen ze als vertrekpunt voor deze nieuwe voorstelling.

Kun je jezelf in fantasie verliezen? Is de realiteit sterker dan de verbeelding? Hebben we nood om af en toe weg te vluchten, naar Neverland of Wonderland of hoe de schuilkelder ook heet? Biedt kunst troost? Of is het slechts een luchtkasteel?

Zoals Barrie laten Bosmans, Emmers, Janssens en Meersman zich omringen door ‘lost boys’. Kinderen die om deze of gene reden als ‘verloren jongens’ bestempeld worden. Zoals Barrie en Peter Pan trekken ze hen Neverland in. Zij zijn het onderwerp. Zij zijn het leven. Zij zijn hun verbeelding. Of ze dat nu willen of niet.

Van en met: Evelien Bosmans, Joke Emmers, Thomas Janssens, Matthias Meersman en de ‘lost boys’

Coaching: Stefan Perceval

Samenwerking | (co)productie
B12vzw, Het Gevolg, de Arenbergschouwburg, C-MINE Genk en VIA ZUID

LOST BOYS was van 25 september t/m 16 december 2017 te zien in diverse theaters in Nederland en België.

-- lees meer »

I Used to Love to Look at the Ocean, But Now I Don’t Care If I Ever See It Again »

Muzikale, fysieke, zwartgallige en komische voorstelling. Throwback time naar de Grote Depressie in Amerika toen dansmarathons een grote bron van entertainment waren. Rijk keek naar arm. Onbekend keek naar bekend. Ze dansten dag en nacht. Joke en Daan kruipen – 75 jaar later – in de huid van twee deelnemers, in een strijd die meer om uithoudingsvermogen dan om danskwaliteiten draait. Zullen de blaren op hun voeten hen tegenhouden of gaan ze moedwillig door?

Samenwerking | (co)productie
B12vzw, C-Mine cultuurcentrum, TAKT Dommelhof, Provincie Limburg, Stroom, HKU, Beste Buren en VIA ZUID

Te zien:

 • Theater Kikker, Utrecht: december 2015
 • Brakke Grond, Amsterdam: december 2015
 • Cultuurcentrum de Kern, Wilrijk: december 2015
 • Cultuurcentrum Palethe, Overpelt: december 2015
 • CC ‘t Getouw, Mol: maart 2016
 • 30 CC – Wagehuys, Leuven: maart 2016
 • Ekerse Theaterzaal, Ekeren: maart 2016
 • CC de Brouckere, Torhout: maart 2016
 • CC Lokeren, Lokeren: maart 2016
 • CC De Schakel, Waregem: maart 2016
 • Arenbergschouwburg, Antwerpen: maart 2016
 • CC De Breughel, Bree: maart 2016
 • CC De Kimpel, Bilzen: maart 2016
 • Theater aan het Vrijthof, Maastricht: maart 2016
 • CC De Adelberg, Lommel: maart 2016

De solo’s 2 »

Met Brieven aan Doornroosje van Toon Tellegen als uitgangspunt maakt Joke Emmers samen met Bas Teeken en Anneleen Boehme een voorstelling over liefde, want wie raakt daarover uitgepraat? Het zal ook gaan over wachten en verwachten. En over hoe die verwachtingen met onszelf aan de haal gaan. Wie bestuurt er hier eigenlijk de boel? Dat gevoel. En over snoepjes van Haribo.

Joke Emmers is 27 en vrijgezel. Dat alleen is toch al reden genoeg om te komen kijken.

Toch, diep in haar hart, verwachtte zij dat er iets gebeuren zou. Zoals zeelieden in nood de horizont afspeuren, liet zij haar blik wanhopig waren over de eenzaamheid van haar bestaan, op zoek naar een wit zeil in de nevelige verten. Wat voor toeval, welke wind het naar haar toe zou drijven en naar welk strand het haar zou voeren, wist zij niet, en al evenmin of het een sloep zou zijn of een schip met drie dekken, beladen met benauwenis of boordevol geluk. Maar elke ochtend bij het wakker worden, hoopte zij dat het die dag zou komen, en gespitst op alle geluiden sprong zij uit bed en was verbaasd dat het zich nog niet aandiende; later met het vallen van de avond steeds droever wordend, verlangde zij dat het maar vast morgen was. Madame Bovary – GUSTAVE FLAUBERT –

De solo’s 2 is een try-out -een work in progress- voor de voorstelling die volgend seizoen gaat touren.

Credits
Coaching: Bas Teeken
Spel: Joke Emmers
Muziek: Anneleen Boehme
Techniek: Prem Scholte Albers en/of Lars Morren
Kostuums: Marta Stoffels
Met grote dank aan: Thomas Janssens, hetpaleis en Toneelgroep Maastricht

Samenwerking | (co)productie
C-Takt, VIA ZUID en B12

Te zien:

 • De grote post, Oostende: februari 2017
 • Arenbergschouwburg, Antwerpen: februari 2017
 • Parkstad Limburg Theaters, Heerlen: februari 2017
 • C-Mine Cultuurcentrum, Genk: februari 2017

Eyes wide shut »

Een duister carnaval

Beau Schneider en Joke Emmers spelen de hoofdrollen in deze ijzingwekkende thriller waarin een gewone man koortsachtig op zoek gaat naar zijn diepst verborgen verlangens. In de regie van artistiek leider Servé Hermans speelt het verhaal zich af tegen de achtergrond van het opzwepende Limburgse carnavalsfeest. De tekst is van Jibbe Willems en de muziek van Bendix Dethleffsen.

Een 35-jarige arts is gezegend met een goede carrière en een mooie, intelligente vrouw. De bodem van zijn ogenschijnlijk zorgeloze bestaan wordt onder hem weggeslagen als zijn vrouw op een avond haar seksuele fantasieën aan hem opbiecht. Verbijsterd en verteerd door jaloezie loopt hij de deur uit. Als in een koortsdroom zwerft hij door de nachtelijke stad en ontmoet duistere handelaren, hoeren en een oude vriend die hem meeneemt naar een zinderend gemaskerd bal. Zijn zoektocht is echter niet zonder gevaar voor zijn huwelijk en maakt hem misschien zelfs medeplichtig aan een moord.

Jibbe Willlems schrijft een gloednieuwe tekst geïnspireerd op de gelijknamige laatste film van Stanley Kubrick (1999), die zich op zijn beurt weer baseerde op Arthur Schnitzlers Traumnovelle (1926). In de tekst lopen droom en werkelijkheid door elkaar in een spannende, donkere, fantasievolle en muzikale voorstelling over de diepste verlangens van de mens. De muzikale leiding is in handen van Bendix Dethleffsen.

spel Julia Akkermans, Louis van Beek, Bendix Dethleffsen, Joke Emmers, Judith Pol, Beau Schneider, Hans Trentelman, Stijn Vervoort
tekst Jibbe Willems
regie Servé Hermans
muzikale leiding Bendix Dethleffsen
sopraan Lies Verholle
piano Elisabeth de Loore
decorontwerper Leo de Nijs
kostuumontwerper Marta Stoffels
lichtontwerp Marc Zwietink
dramaturgie Ludo Costongs
foto Stephan Vanfleteren

Samenwerking
Toneelgroep Maastricht & VIA ZUID (coproductie)

Eyes wide shut ging op zaterdag 27 augustus 2016 in première tijdens Cultura Nova in Heerlen. Daarna was de voorstelling tot en met 12 november 2016 te zien in de Nederlandse en Belgische theaters.

single-makers.php