Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Mario Leko

Mario Leko

Kostuumontwerper / scenograaf

Na een beeldende kunstopleiding volgde Mario Leko (1982, Split, Kroatië) de moderichting aan de faculteit textieltechnologie in Zagreb. Tegelijkertijd ging hij als assistent kostuumontwerper aan de slag in het theater, ballet en opera. Vanaf 2006 werkte hij in Kroatië als autonoom ontwerper van kostuums en scenografieën in de podiumkunsten. In 2014 behaalde hij de bachelor film en video aan de kunstacademie in Split. Video en fotografie zijn van grote invloed op en erg toonaangevend in zijn artistieke aanpak. Zijn werk was te zien in solo- en groepsexposities in Kroatië, Frankrijk, België, Israël en Bulgarije. Na een Erasmus-semester in Gent in 2014 besloot Mario om in België te blijven, op zoek naar nieuwe invalshoeken voor zijn werk in het theater, fotografie en video. Voor deze crossover benadering en multimediale aanpak volgde hij een masterprogramma aan de Toneelacademie in Maastricht en ontwikkelde hij zijn eerste autonome productie.

Mario Leko woont in Gent.

Meer info

marioleko.wixsite.com/mleko

VOORSTELLINGEN

Here she lies, sir »

Ophelia, Lady Macbeth en Thaisa, drie vrouwelijke karakters uit drie van Shakespeare’s werken, komen samen onder één dak in de performance van Mario Leko. De drie vertonen overeenkomsten, o.a. vanwege hun sterfscènes, maar proberen ook uniek te zijn en hun eigen ervaringen te personaliseren. Hiermee herscheppen ze hun positie en creëren een nieuwe ruimte voor persoonlijke en potentiële vrijheid.

De performance Here she lies, sir stelt dezelfde vraag aan zowel de artiesten als het publiek: Hoeveel van wat wij vrouwelijkheid noemen is door beeldvorming ontstaan?

Samenwerking | (co)productie
Toneelacademie Maastricht, FASHIONCLASH en VIA ZUID

Te zien:

  • FASHIONCLASH, Maastricht: juni 2017
  • Limburg Festival, Roermond: augustus 2017
  • C-mine, Genk: september 2017
  • wpZimmer, Antwerpen (residentie): mei en juni 2018
  • C-TAKT Festival, Genk: september 2018
-- lees meer »
single-makers.php