Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Merel Smitt

Merel Smitt

Kunstenaar / regisseur

Merel Smitt (1987) studeerde in 2014 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Ze maakt locatietheater en onderzoekt hoe de mens zich beweegt in de huidige maatschappij.

Merel maakt kunst in de publieke ruimte. Haar werk is locatie-specifiek en bevindt zich op het snijvlak van performance, installatie en beeldende kunst. Ze opent afgesloten werelden die we niet begrijpen of waar we aan voorbij lopen en in haar werk maakt ze het publiek hier onderdeel van.

Ze laat de toeschouwer door de ogen van de ander kijken en wordt zo geconfronteerd met zijn eigen vooroordeel. Merel Smitt heeft inmiddels een flink aantal locatievoorstellingen op haar naam staan.

Meer info

merelsmitt.nl

Over VIA ZUID

Merel (2015): ‘Door mijn samenwerking met VIA ZUID krijg ik de kans om een talentontwikkelingstraject aan te gaan, waarin ik de tijd en ruimte krijg mij als nieuwe maker te ontwikkelen op zowel zakelijk als artistiek vlak. Zij begeleiden makers om een zelfstandige positie in het werkveld in te nemen door het initiatief bij de maker te laten en zelf op te treden als koppelaar.’

VOORSTELLINGEN

Better Safe Than Sorry »

Een nieuwe ervaringsvoorstelling van Merel Smitt op locatie. In Better Safe Than Sorry creëert ze opnieuw een wereld die bedrieglijk herkenbaar is – een mogelijk toekomstscenario dat zomaar werkelijkheid zou kunnen worden als we even niet opletten.

Better Safe Than Sorry werpt een kritische blik op de wijze waarop Nederland bezig is met veiligheid. Criminaliteit moet worden aangepakt, er moet strenger worden gestraft en de openbare ruimte moet extra worden beveiligd. Langzaam werken we toe naar een voorzorgcultuur waar preventie het nieuwe beveiligen is. Wat als je al kan ingrijpen voordat er problemen zijn?

Samenwerking | (co)productie
Festival Karavaan, Over het IJ Festival en VIA ZUID

Te zien:

  • Festival Karavaan, Alkmaar: mei en juni 2017
  • Over het IJ Festival, Amsterdam: juli 2017
  • Randland Festival, Heerlen: november 2017
-- lees meer »

De Boer »

Kijken door de ogen van de boer

De Boer is een theatrale geluidswandeling, gebaseerd op menselijke verhalen van boeren en boerinnen uit Midden-Limburg.

Met een koptelefoon op het hoofd loop je over het leef- en werkdomein van de boer en maakt kennis met zijn belevingswereld. Je kijkt door de ogen van boeren en boerinnen, luistert naar hun verhalen en ervaart wat het betekent om je hele leven te wijden aan het boerenbestaan. Het is een kennismaking met de mens achter het boerenbedrijf met zijn tradities, zijn verhouding tot de dieren en gewassen en de aardsheid waarmee het werk gepaard gaat.

De Boer ademt de sfeer van het boerenbestaan op het platteland.

Theatermaker Merel Smitt, in 2014 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, monteert en regisseert deze luisterwandeling specifiek en dicht op de huid van de boeren in Midden-Limburg. Zij doet dit vanuit haar fascinatie voor de boerenwereld.

Te zien:

  • Op boerenbedrijven in Ell, Haler, Hunsel, Molenbeersel en Wessem: april 2016
  • Festival Karavaan, Haarlemmermeer: april 2016

Credits
Concept, regie, vormgeving: Merel Smitt
Productie: Yoka van Zuijlen
Met speciale dank aan o.a. de volgende boeren en boerinnen: Grieta & Karel Gootjes, Ellen Mertens, Hester & Patrick Geukemeijer en Jan Evers.

Media
‘De Boer’ is een bijzonder samenwerkingsproject tussen VIA ZUID, Loeren bij de Boeren/de Winning Limburg en de LLTB. Cultuur en samenleving komen hier op een unieke en persoonlijke wijze bij elkaar. VIA ZUID is de organisatie voor talentontwikkeling in de podiumkunsten die kunstenaars op weg helpt naar een zelfstandige beroepspraktijk. VIA ZUID doet dat door werk van de talentvolle nieuwe makers te (co)produceren binnen en buiten het culturele domein, binnen en buiten Limburg, samen met verschillende partners.

Artikel Dagblad de Limburger d.d. zaterdag 19 maart 2016

Solitude »

Solitude gaat over de keuze om alleen te willen zijn en hoe dit in de ogen van de maatschappij als onaanvaardbaar wordt gezien. We hebben de neiging om in te grijpen en ons te bemoeien als iemand anders handelt dan wat wij als normaal definiëren. Voor Solitude richtte Merel de fictieve instelling ‘Hulp voor Solitairen’ op. Deze instelling plaatst mensen die ervoor kiezen om alleen te zijn, uit huis. Ze worden vervolgens in de publieke ruimte gezet waar ze opnieuw moeten leren hun dagbesteding samen met anderen te doen in plaats van alleen. In samenwerking met Over ’t IJ Festival, in het zeecontainerprogramma.

Te zien:

  • Over ‘t IJ Festival, Amsterdam: juli 2015
  • Cultureel Lint, Weert: september 2015
  • Time Window Festival, Rotterdam: november 2015

After The End »

‘Onze grootste bedreiging is niet wat andere mensen ons aandoen maar wat wij onszelf aandoen.’ Dat is het centrale thema van After The End. Na een explosie in een café zitten Louise en Mark samen opgesloten in een bunker. Er is maar één doel: overleven. In de geïsoleerde en uitzichtloze situatie worden ze geconfronteerd met hun innerlijke beest. Overleven ze de aanval? En overleven ze elkaar? Voor deze afstudeervoorstelling bewerkte Merel een tekst van de Ierse auteur Dennis Kelly.

Samenwerking
Theater de Bordenhal / Toneelgroep Maastricht (NL), Het Laagland Sittard (NL) en Toneelacademie Maastricht (NL)

Presentatie
Theater aan de Rijn (NL), ITS Festival (NL) en INDEMAAK Festival (NL)

Data
juni en september 2014

single-makers.php