Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Nick Steur

Nick Steur

Nick Steur (1982) is afgestudeerd als performer aan de Toneelacademie Maastricht (2011). Zijn werk bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst en theater. Elke performance is een unieke gebeurtenis door het samenspel van performer, publiek en de elementen. Zijn voorstelling FREEZE! waarin hij op onnavolgbare wijze stenen balanceert is wereldwijd een succes.

Sinds 2011 heeft Nick verschillende solovoorstellingen gecreëerd, waaronder FREEZE!, TRIP en SPLIT. Als onderdeel van het locatieproject Borderline in samenwerking met de Warande maakte hij 3km white rope, een performance rondom een verlaten baksteenfabriek in de buurt van Turnhout.

Nick Steur won verschillende prijzen, o.a. op het Fringe Festival in Edinburgh, het ITs festival in Amsterdam, en de KBC-Jongtheaterprijs op Theater Aan Zee in Oostende.

Sinds 2013 werken Nick en SoAP samen aan succesvolle projecten. Zijn voorstelling ‘A piece of time – moving pendulums & synchronizing metronomes’, (2015) een serie performances met de stalen piramide als constante, kreeg twee keer vier sterren (Theaterkrant.nl en de Volkskrant) en werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs.

De Jury van het Vlaamse Theaterfestival selecteerde de voorstelling tevens als 1 van de 5 voorstellingen van nieuwe talent binnen het programma Circuit X. ‘A piece of time – moving pendulums & synchronizing metronomes’ was hierdoor te zien tijdens het Theaterfestival 2015 en tourt in 2015-2016 door binnen- en buitenland.

Meer info

www.nicksteur.com

Boekingen

SoAP produceert nieuwe en oorspronkelijke ervaringskunst met hoge kwaliteit van de autonome maker.

www.soap-it.eu

Over VIA ZUID

Nick: ‘Mede dankzij VIA ZUID kon ik een werkplaats inrichten, en kreeg ik daarmee de ruimte om op langere termijn te gaan werken en denken. De nieuwe productie werd overigens ook financieel ondersteund, en was een goede backup om ook bij andere subsidiënten aan te kunnen kloppen.’

VOORSTELLINGEN

A piece of 2 »

balancing human sized rocks

Staal, stenen, mens- en zwaartekracht. In ‘A piece of 2 – balancing human sized rocks’ neemt performance kunstenaar Nick Steur zijn publiek mee om het vanzelfsprekende en onopgemerkte met nieuwe ogen te bekijken in een zoektocht naar evenwicht op grote schaal.

Na zijn eerdere voorstellingen ‘Titled’, ‘TRIP’, ‘SPLIT’, ‘Borderline’, ‘FREEZE!’ en na het succes van ‘A piece of time – moving pendulums & synchronizing metronomes’ komt Nick Steur met een nieuwe installatie in de serie ‘A piece of …’ waarin de stalen piramide een constante blijft.

In de beperkte ruimte van deze piramide maakt Nick Steur de natuurlijke krachten tastbaar door twee mensgrote rotsblokken met uiterste precisie in balans tot elkaar te brengen. Een niet aflatende zoektocht naar tijdelijk evenwicht dat steeds opnieuw beklonken moet worden door in contact te treden met de werkelijkheid die ons omringt.

Duur voorstelling: 8 uur | doorlopende performance

FACTS:

1 piramide
800 kilo staal
33 bouten
1 handtakel
urenlang
4.000 kilo vulkanische steen
1 zwarte overall
opperste concentratie
9.81 m/s2

QUOTES UIT DE MEDIA:
“onbetwist intrigerend!” Marcelle Schots, Theaterkrant **** (over ‘A piece of time – moving pendulums & synchronizing metronomes’)

“uitzonderlijk collectieve tijdservaring, die van tikjes en golfjes verstilde muziek maakt en ons allemaal optilt.” Annette Embrechts, de Volkskrant **** (over ‘A piece of time – moving pendulums & synchronizing metronomes’)

“Dit is Rothko voor mij. Zo troostrijk. Zo mooi. Zo uitgepuurd.” David Van Reybrouck (over Nick Steur tijdens het televisieprogramma Zomergasten (2014) van de VPRO)

“Hij begrijpt iets dat velen rond hem niet meer kunnen zien. Hij inspireert, legt met twee handen uit waar deze wereld om draait, nood aan heeft. FREEZE! herdefinieert de begrippen: evenwicht, geduld, gevoel, esthetiek, stilte, verbondenheid, harmonie.” Stijn Dierckx, De Morgen (over de voorstelling ‘FREEZE!’)

CREDITS

Concept en uitvoering: Nick Steur
Producent: SoAP
Zakelijk leiding: Benoît Vanraes
Productieleiding: Jessica Ridderhof
Techniek en realisatie: Marc van Vliet en Nick Steur
Communicatie: Laura Adams
Grafisch ontwerp: Studio Noto
Campagnebeeld: Studio Noto, Nick Steur, Nika Dings

Samenwerking

In samenwerking met Van Eyck Academie, workspacebrussels, TAKT/ Dommelhof, VIA ZUID , Fonds Podiumkunsten.

Te zien
NL Première tijdens SPRING Festival Utrecht 2016. Locatie: De Neude.

Duur voorstelling: 8 uur | doorlopende performance

19 mei t/m 28 mei 14.00 (behalve 23 mei)
Tickets Spring Festival

28 juli – 6 augustus
TAZ#2016. Theater aan Zee – Oostende
11 – 14 augustus
Theater op de Markt – Hasselt

Daarna nog te zien op tal van plekken in Nederland en ver daarbuiten.

Meer info
www.nicksteur.com

-- lees meer »

A Piece of Time »

(Moving pendulums & synchronizing metronomes)

“Time is nature’s way of keeping everything from happening at once.” – John Wheeler

Een vierkant van 32 metronomen markeert het speelvlak. Een spiegelende, loodzware pendule hangt in het midden van een driehoekig frame, gemodelleerd naar de piramide van Gizeh. De trage, vloeiende slingerbeweging van de pendule wordt doorkruist door het tikken van de metronomen: rechtlijnig, onverbiddelijk en chaotisch. In een verschuivend spel van beeld, geluid en een langzaam intredende stilte laat Nick Steur verschillende soorten tijdsbeleving op elkaar inwerken, met als gevolg een onvergetelijke ervaring, magisch in zijn eenvoud.

Nick Steur is voor A piece of time genomineerd voor de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs en werd geselecteerd voor het Circuit X programma 2015/2016 in BE/NL.

Samenwerking | (Co)-productie

Stichting SoAP, VIA ZUID, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Cultura Nova, Het Huis Utrecht, Theater Kikker, Workspace Brussels (BE) en Richard Jordan Productions (UK).

Te zien:

02 | 2015: Frascati in Amsterdam en Warande te Turnhout (BE).

03 | 2015: Festival Cement & Tefaf Maastricht.

08 | 2015: Circuit x te Veurne (BE) Limburg festival, Cultura Nova in Heerlen

09 | 2015: Theaterfestival te Amsterdam en Theaterfestival Brussel (BE),

11 | 2015: Theatre Royal in Plymouth (UK), jersey island (UK), Corrosia in Almere, Het Gasthuis in aarschot (BE) Campo in Gent (BE) Schouwburg te Utrecht.

2016
07 | 1 | 2016, Bornem (BE)

08 | 1 | 2016, Aalst (BE)

15 | 1 | 2016, Buizingen (BE)

22 | 1 | 2016, Overpelt (BE)

23 | 1 | 2016, Tielt (BE)

10 | 2 | 2016, Heist-op-den-berg (BE)

06 | 4 | 2016, Den Haag (NL)

16| 4 | 2016, Antwerpen (BE)

24 | 4 | 2016, Kortrijk (BE)

Meer info
www.nicksteur.com & www.soap.eu

Meer info
nicksteur.com

www.soap.eu

single-makers.php