Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Nina Willems

Nina Willems

PANDA

Nina Willems (1986) studeerde in 2011 af aan de Theatrale Performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Daarvoor studeerde ze drie jaar Neuropsychologie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar afstuderen werkte ze onder andere als regieassistent bij de Veenfabriek, Toneelgroep Maastricht en maakte ze eigen solovoorstellingen voor Fashionclash, Over het IJ Festival en Cultura Nova. Nina zoekt de grens op tussen theater en wetenschap.

In Mei 2014 ontving Nina van het Fonds Podiumkunsten de Subsidie Nieuwe Makers voor een tweejarig talentontwikkelingstraject, waarin zij drie voorstellingen maakte: Verweven, Inslag en Doorgrond.

Nina is ook mede-oprichter van collectief PANDA waarmee ze PLAT en Guerilla Poetry maakte in 2016.

Samen met dichter Merlijn Huntjens (1991) vormen ze het collectief PANDA (Poetry And New Dramatic Arts) waarin ze poëzie en theatrale performance combineren. PANDA is gevestigd in Heerlen.

Meer info

http://www.ninawillems.com

Over VIA ZUID

Nina: ‘Als maker heb ik twee jaar geleden de keuze gemaakt om mijn werk in Limburg te ontwikkelen. VIA ZUID heeft een groot artistiek netwerk in deze regio dat voor mij onontbeerlijk is om mijn werk hier te blijven maken en spelen. Verder biedt VIA ZUID zakelijke ondersteuning voor mijn projecten, een kant van dit vak waarover je op school weinig leert maar die heel onmisbaar is in beroepspraktijk.’

VOORSTELLINGEN

PLAT »

Voor de performance “PLAT”, die in première ging tijdens de Nederlandse Boekenweek, duiken Nina en Merlijn Huntjens in de rijkdom van de dialecten in het Limburgs taalgebied en mixen die tot nieuwe poëzie. Daarnaast onderzoeken ze hoe inwoners van Limburg met hun dialect hun identiteit definiëren. Waar begrenst de taal en waar overstijgt ze die grenzen?”

Te zien:

PAS Festival Maastricht

9 sept 20:15-20:45 & 22.30 – 23.00 Bestuursgebouw, Onderwijsruimte

http://www.pasmaastricht.nl/c/vrijdag-99

Ouverture Venlo

18 sept 13:00 – 17:00

http://www.ouverturevenlo.nl/

-- lees meer »

Guerilla Poetry »

Poëzie wordt vaak geassocieerd met “moeilijke” teksten, gebracht in kleine zaaltjes voor een wat elitair publiek. Dat vinden Nina en Merlijn zonde. En ook helemaal niet nodig. Want poëzie is net zo jong, wild, snel en onverwacht als je het zelf maakt. Voor Guerilla Poetry gooien ze dus het roer om.

Een week lang slaan ze hun kamp op op bij de Nieuwe Nor, tijdens Festival Cultura Nova. Elke dag schrijft Merlijn nieuwe teksten, gebaseerd op dingen die hij in de stad ziet, of op het nieuws, of die hij uit gesprekken opvangt. Nina maakt er theatrale beelden bij, gaat tijdelijke samenwerkingen aan met kunstenaars of muzikanten die in de Nieuwe Nor optreden of zoekt naar onverwachte manieren om de tekst ten gehore te brengen. Elke avond betreden ze het podium van Klein Berlijn en brengen voor het etende publiek en onverwacht theatraal toetje ten gehore.

Te zien :

2016

Festival Cultura Nova Heerlen | 28 aug – 3 sept in De Nieuwe Nor

opROER Roermond | 16 sept CKV voorstelling/ besloten optreden

Meer info
http://www.ninawillems.com

Inslag »

De voorstelling INSLAG focust op de impact van een hersenbloeding. Wat gebeurt er met de beleving van de wereld om je heen? Samen met neuropsychologe Sarah Willems interviewden Nina Willems en regisseuse Marijke de Kerf wetenschappers, patiënten en behandelaars. Met die verhalen als inspiratie maakten ze een performance waarin ze proberen dichter bij het moment van ‘inslag’ te komen. Na afloop van elke voorstelling voerde Sarah Willems een verdiepend gesprek met een psycholoog, therapeut en/of patiënt waarbij ze ingaat op de wetenschappelijke kant van het hebben van een hersenbloeding.

Samenwerking | (Co)-productie

Festival Cultura Nova Heerlen, Fashionclash Festival, Festival Cement Den Bosch Maastricht, Stichting Edmond Hustinx en VIA ZUID.

Te zien:

3-5 | 09 | 2014 – Festival Cultura Nova

18 | 03 | 2015 – Festival Cement Den Bosch

20 – 21 | 03 | 2015 – Festival Cement Den Bosch

6 en 7 November 2015: Het Compagnietheater Amsterdam

Meer info
http://www.ninawillems.com

Doorgrond »

Voor de voorstelling DOORGROND keert Nina Willems samen met theaterschrijfster Annet Bremen (geboren in Landgraaf) terug naar de stad waar ze opgroeide: de voormalige mijnstad Heerlen. Ze onderzoeken de impact van het mijnverleden, maar ook die van de sociale en economische crisis die op de mijnsluitingen volgde, op de identiteit van de stad. Ook onderzoeken ze hoe de stad henzelf gevormd heeft en hun gemengde gevoelens tegenover Heerlen. De voorstelling werd op Festival Cultura Nova uitgevoerd tijdens het Jaar van de Mijnen 2015, waarin Heerlen stilstond bij de Mijnsluitingen van 50 jaar geleden.

Verweven »

De installatie VERWEVEN is een jaarlijks terugkerend onderdeel van het FASHIONCLASH Festival in Maastricht, waarin Nina op zoek gaat naar de verhalen achter de kleding die mensen dragen. Ze interviewt hiervoor tijdens het festival mensen die een bijzondere stijl hebben. Hiervan wordt telkens een kort videoportret gemaakt, dat in de installatie getoond wordt. Verweven slaat een brug tussen mode als kunstvorm zoals die op Fashionclash getoond wordt (2014 en 2015) en mode als vorm van expressie voor ieder mens. Het richt zich op de verhalen van gewone mensen over de manier waarop zij met hun kleding vorm geven aan hun identiteit.

single-makers.php