Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Rita Hoofwijk

Rita Hoofwijk

Performer / kunstenaar

Rita Hoofwijk is een Nederlandse kunstenaar. Haar werk begint in de waarneembare werkelijkheid om ons heen. Ze maakt installaties en locatiespecifieke, ruimtelijke interventies. Het zijn tijdelijke omgevingen die, in alle eenvoud, vragen om een heroverweging van datgene wat we als onveranderlijk ervaren. In wisselende samenwerkingen verkent ze de mogelijkheden van de ruimtes die haar praktijk definiëren.

Maker bij VIA ZUID: 2015 t/m 2018

Meer info

www.ritahoofwijk.com

VOORSTELLINGEN

With Out »

Rita Hoofwijk was eind 2018 voor een langere periode op onderzoek uit in Sittard. Ze liet zich door ontmoetingen en gesprekken inspireren voor nieuwe werk.

With Out

Het Engelse woord ‘without’ verklaart dat ‘zonder’ niet op zichzelf bestaat. Iets kan pas zonder zijn wanneer het ‘met’ is geweest of zal worden. Of anders gezegd, door zonder te zijn, is het ook met. Performancekunstenaar Rita Hoofwijk keerde terug naar haar geboortestad Sittard om daar te werken en te experimenteren. De uitkomst van deze werkperiode draagt de naam With Out en zal zich afspelen in de lege delen van de stad.

Het is een ode aan deze stad om wat het niet heeft. Het is een ode aan alles wat jij altijd zult blijven.

Productie: Antwan Cornelissen
Spel: Hidde Aans-Verkade, Charles Pas
Constructie: Ron Bernstein (Jan van Eyck Academie)
Met dank aan: Gemeente Sittard-Geleen, VIA ZUID, Het Laagland, Stichting SoAP, de eigenaren van lege panden in de binnenstad van Sittard, Heléne Binder, Hannah Loewenthal, Milan Meeuse, Felix Schellekens, Nick Steur

Op 16 en 17 december 2018 sloot Rita haar residentieperiode af met een gezamenlijke performance-wandeling in Sittard.

Op 22 december 2018 tijdens Winternights ging Rita met haar publiek in gesprek over With Out en het vervolg.

De première van With Out was tijdens Festival Cement 2019.

-- lees meer »

while waiting »

Rita Hoofwijk focuste zich in 2018 op de ontwikkeling van while waiting. Het fascineert Hoofwijk dat wachten het ergens zijn is, waar je alleen bent omdat je nog niet daar kunt zijn waar je in een toekomst terecht wil komen. Het lijkt een ruimte of een toestand te zijn die we liever zouden overslaan. In while waiting zien we wat er kan gebeuren zodra we in die andere tijdsbeleving van het wachten terechtkomen. In 2018 startte ze op diverse manieren haar onderzoek in de context van een festival. Bezoekers gaan naar voorstellingen en performances. In de tussentijd moeten we wachten. In de tussentijd wachten we.

Beeld: Vivian Keulards

Te zien:

 • Over het IJ Festival, Amsterdam: juli 2018
 • Festival Cement, Den Bosch: maart 2018

facing faces »

capturing human presence

facing faces is een voorstel tot nadenken over hoe we elkaar aanschouwen. Met haar performatieve installatie bevraagt Rita Hoofwijk wat er gebeurt in onze gedachten wanneer we dagelijks de mensen om ons heen in de ogen kijken. Het gaat er Hoofwijk om samen opnieuw, langer en intensiever te kijken.

concept: Rita Hoofwijk | fotografie: Vivian Keulards | ontwerp: Milan Meeuse | dramaturgie: Jasper Delbecke | productie: Ilona van den Brekel, Hadassa Smit | grafisch ontwerp: Studio Noto | techniek: Atelier Provinciaal Domein Dommelhof | productie: stichting SoAP | coproductie: VIA ZUID

Te zien: 

 • Festival Cement, Den Bosch: maart 2017
 • Zomerparkfeest Venlo: augustus 2017
 • Cultura Nova, Heerlen: augustus 2017
 • Grand Theatre, Groningen: september 2017
 • Winternights, Maastricht: december 2017
 • Het Huis Utrecht (makersdag): februari 2018
 • Boulevard Festival, Den Bosch: augustus 2018
 • C-TAKT Festival, Genk: september 2018

Can’t Stop Motion »

In Can’t Stop Motion bekijken we hoe alles, inclusief wijzelf, voortdurend in beweging is. Uit een persoonlijker verlangen om vast te kunnen houden en een wil om los te leren laten, vinden Rita Hoofwijk en Felix Schellekens een eigen tijdsbeleving uit. De toeschouwer wordt onderdeel van dit ritueel om het verloop van de tijd en de beweging, zowel de onmetelijk grote als de kleine, haast onzichtbare verandering zorgvuldig te kunnen bekijken. Can’t Stop Motion werd gemaakt in het kader van Het Atelier van Oerol en Festival Over het IJ.

Het wilde weg »

Afstudeervoorstelling 2016

In Het wilde weg (9+) vertellen de poëtische prenten van illustratrice Marit Törnqvist het verhaal van een weg-loper die op weg is, maar nog niet weet waarnaartoe.

Een voorstelling over alle mogelijke wegen die je kunt bewandelen, over onderweg zijn, van hier naar daar en over het moment daar precies tussenin, als je niet meer hier bent en nog niet daar. Waar ben je dan wel?

Concept & regie: Rita Hoofwijk
Illustraties: Marit Törnqvist
Spel: Lucas Dols, Lotte Milder, Felix Schellekens
Muziek: Lucas Dols
Scenografie: Anna Kurz
Productie: Wouter Ramakers/Het Laagland
Techniek: Cris Gorissen/Het Laagland
Grafisch ontwerp: Studio Noto
Coaching: Inèz Derksen

Coproductie: Het Laagland, VIA ZUID en Toneelacademie Maastricht

€xperiment 0.5 »

Afstudeerwerk 2016

€xperiment 0.5 gaat over de waarde van geld en de definiëring van waarde. Het experiment vertrekt vanuit de vraag: Wat is een investering?

Één jaar lang is er de mogelijkheid om 50 eurocent te investeren in een kunstproject, niet meer en niet minder. Met het totale bedrag wordt een eindwerk gemaakt dat voor zowel investeerder als maker op het moment van deelname nog onbekend is. Na afloop van het jaar worden de deelnemers uitgenodigd in een voormalige V&D, die enkele weken daarvoor failliet is gegaan. Hier vindt het eindwerk plaats. In het verlaten warenhuis besluiten de deelnemers opnieuw over hun gezamenlijke, onbestemde geld en het lot van deze investering.

Come in | outside »

In opdracht van Van Eyck Mirror en in samenwerking met Milan Meeuse (architect) creëerde Rita Hoofwijk een open installatie waarin fysieke en mentale ruimte wordt gedeeld. Net als in de stad. Deze alternatieve stadsbank vormt een interventie in het dagelijks leven van de bezoeker, een onverwachte ontmoeting op de bekende route van hier naar daar.

Stad in gesprek Jan Eyck

Te zien:

 • Ruiterij, Maastricht: oktober 2016
 • Brabanthallen, Den Bosch: december 2016
 • Festival Cement, Den Bosch: maart 2017
 • & op diverse andere festivals in 2017 en 2018

Samenwerking | (co)productie
Van Eyck, SoAP & VIA ZUID

with out me »

Rita: ‘The idea for this performance came into my head in the train, watching landscapes that would be there, without me.’

This performance would not be there, without you.

with out me is een cd die twintig minuten en tweeëntwintig seconden duurt. Het is een solo die stilstaat bij één (on)misbaar leven en iedereen en alle van de dingen daaromheen.

Te zien tijdens Winternights Maastricht 2016.

Samenwerking | (co)productie
SoAP & VIA ZUID

single-makers.php