Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Rita Hoofwijk

Rita Hoofwijk

Performance

Rita Hoofwijk is een Nederlandse kunstenaar. Haar werk begint in de waarneembare werkelijkheid om ons heen. Ze maakt installaties en locatiespecifieke, ruimtelijke interventies. Het zijn tijdelijke omgevingen die, in alle eenvoud, vragen om een heroverweging van datgene wat we als onveranderlijk ervaren. In wisselende samenwerkingen verkent ze de mogelijkheden van de ruimtes die haar praktijk definiëren.

Maker bij VIA ZUID: 2015 – 2019

Meer info

www.ritahoofwijk.com

VOORSTELLINGEN

With Out | Artist in residence Sittard »

Rita Hoofwijk, was eind 2018 voor een langere periode op onderzoek uit in Sittard. Ze liet zich door ontmoetingen en gesprekken inspireren voor nieuwe werk.

With Out

Het Engelse woord ‘without’ verklaart dat ‘zonder’ niet op zichzelf bestaat. Iets kan pas zonder zijn wanneer het ‘met’ is geweest of zal worden. Of anders gezegd, door zonder te zijn, is het ook met. Performance kunstenaar Rita Hoofwijk keerde terug naar haar geboortestad Sittard om daar te werken en te experimenteren. De uitkomst van deze werkperiode draagt de naam With Out en zal zich afspelen in de lege delen van de stad.

Het is een ode aan deze stad om wat het niet heeft. Het is een ode aan alles wat jij altijd zult blijven.

Productie: Antwan Cornelissen
Spel: Hidde Aans-Verkade, Charles Pas
Constructie: Ron Bernstein, Jan van Eyck
Met dank aan: Gemeente Sittard-Geleen, VIA ZUID, Het Laagland, Stichting SoAP, de eigenaren van lege panden in de binnenstad van Sittard, Heléne Binder, Hannah Loewenthal, Milan Meeuse, Felix Schellekens, Nick Steur

reflectie 1, reflectie 2reflectie 3

Op 16 en 17 december 2018 sloot Rita haar residentieperiode af met een gezamenlijke performance-wandeling in Sittard.

Op 22 december tijdens Winternights festival ging Rita met haar publiek in gesprek over With Out en het vervolg.

De première van With Out was tijdens Festival Cement 2019

-- lees meer »

while waiting »

Rita Hoofwijk focust zich in 2018 op de ontwikkeling van while waiting. Het fascineert Hoofwijk dat wachten het ergens zijn is, waar je alleen bent omdat je nog niet daar kunt zijn waar je in een toekomst terecht wil komen. Het lijkt een ruimte of een toestand te zijn die we liever zouden overslaan. In while waiting zullen we zien wat er kan gebeuren zodra we in die andere tijdsbeleving van het wachten terechtkomen. In 2018 zal ze vooral in de context van een festival op diverse manieren haar onderzoek starten. Bezoekers gaan naar voorstellingen en performances. In de tussentijd moeten we wachten. In de tussentijd wachten we.

beeld: Vivian Keulards

Te zien 2018:

13-22 juli Over het IJ festival Amsterdam

16 t/m 24 maart Festival CEMENT Den Bosch

facing faces »

capturing human presence

facing faces is een voorstel tot nadenken over hoe we elkaar aanschouwen. Met haar performatieve installatie bevraagt ze wat er gebeurt in onze gedachten wanneer we dagelijks de mensen om ons heen in de ogen kijken. Het gaat er Hoofwijk om samen opnieuw, langer en intensiever te kijken.

Concept: Rita Hoofwijk, fotografie: Vivian Keulards, ontwerp: Milan Meeuse, dramaturgie: Jasper Delbecke, productie: Ilona van den Brekel, Hadassa Smit, grafisch ontwerp: Studio Noto, techniek: Atelier Provinciaal Domein Dommelhof.

Samenwerking

producent: Stichting SoAP & coproductie: VIA ZUID

 

Te zien: 

2018

16, 22, 23 sept C-TAKT Festival, Genk

2-12 augustus Boulevard Festival Den Bosch

5 feb Het Huis Utrecht Makersdag

2017

Festival CEMENT 21 t/m 26 maart 2017

17 T/M 19 aug Zomerparkfeest Venlo

18 t/m 27 aug Cultura Nova, Heerlen

14 t/m 17 sept Grand Theatre Groningen

16 & 17 dec Winternights, AINSI Maastricht

Can’t Stop Motion »

In Can’t Stop Motion bekijken we hoe alles, inclusief wijzelf, voortdurend in beweging is. Uit een persoonlijker verlangen om vast te kunnen houden en een wil om los te leren laten, vinden Rita Hoofwijk en Felix Schellekens een eigen tijdsbeleving uit. De toeschouwer wordt onderdeel van dit ritueel om het verloop van de tijd en de beweging, zowel de onmetelijk grote als de kleine, haast onzichtbare verandering zorgvuldig te kunnen bekijken. Can’t Stop Motion werd gemaakt in het kader van Het Atelier van Oerol en Festival Over ’t IJ.

Het wilde weg »

In Het wilde weg vertellen de poëtische prenten van illustratrice Marit Törnqvist het verhaal van een weg-loper die op weg is, maar nog niet weet waarnaartoe.

Een voorstelling over alle mogelijke wegen die je kunt bewandelen, over onderweg zijn, van hier naar daar en over het moment daar precies tussenin, als je niet meer hier bent en nog niet daar. Waar ben je dan wel?

€xperiment 0.5 »

Haar afstudeerwerk gepresenteerd op 23 en 25 juni 2016 is een onderzoek naar hoe we van waardeloos, waardevol kunnen maken.

Come in | outside »

In opdracht van Van Eyck Mirror en in samenwerking met Milan Meeuse (architect) creëerde Rita Hoofwijk een open installatie waarin fysieke en mentale ruimte wordt gedeeld. Net als in de stad. Deze alternatieve stadsbank vormt een interventie in het dagelijks leven van de bezoeker, een onverwachte ontmoeting op de bekende route van hier naar daar.

Stad in gesprek Jan Eyck

Te zien 2016
15 en 16 oktober, locatie: Ruiterij Maastricht.
8 December Brabant Hallen, Den Bosch

Daarna op Festival Cement en andere festivals in 2017 en 2018

Samenwerking & co-productie

Van Eyck, SoAP & VIA ZUID

with out me »

Rita: ‘The idea for this performance came into my head in the train, watching landscapes that would be there, without me.’

This performance would not be there, without you.

with out me is een cd die twintig minuten en tweeëntwintig seconden duurt. Het is een solo die stilstaat bij één (on)misbaar leven en iedereen en alle van de dingen daaromheen.

Te zien:
16 & 17 dec 2016 Winternights Maastricht

Samenwerking & co-productie

SoAP & VIA ZUID

single-makers.php