Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Robin Coops

Robin Coops

Multitalent

Veelzijdig kunstenaar Robin Coops (1988) studeerde af aan de regie-opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Hierna rondde hij de Master Muziektheater T.I.M.E aan het conservatorium in Den Haag af. Hij werkte samen met ensembles als het Ragazze Kwartet, Stargaze en zal voor zijn nieuwe project samenwerken met het New European Esemble.

Naast theater- en filmregisseur is Robin ook componist en countertenor. Hij liep stage en assisteerde bij gezelschappen als de Nederlandse Reisopera, de Nationale Opera en Toneelgroep Amsterdam.

Robin’s eigen werken o.a. Data, Disconnect, Spaces in between, Human 2.0 zijn stuk voor stuk multidisciplinair: een mix van muziek, opera, film en visuals.

In 2016 werkte Robin aan een nieuwe enscenering van de moderne opera ‘Der Kaiser von Atlantis’. In 2017 ondersteunt VIA ZUID Robin met een tweetal projecten; Over grenzen en Disconnect en verwacht dat hij hiermee voor zichzelf en zijn projecten landelijke exposure kan genereren.

M31 Foundation

Na de succesvolle première van de opera ‘Der Kaiser von Atlantis’ (i.s.m. de Nederlandse Reisopera, het New European Ensemble en Theater Na de Dam), is dit de tweede productie van de M31 Foundation onder leiding van regisseur en artistiek leider Robin Coops.

Over VIA ZUID
Robin: ‘Jonge makers hebben veel profijt bij zakelijke en artistieke ondersteuning om zichzelf verder in het werkveld te exploreren. Een organisatie als VIA ZUID biedt deze kans tot verdieping, iets waar ik zeer dankbaar voor ben.’

Meer info Robin Coops

website Robin Coops
m31 foundation

VOORSTELLINGEN

Disconnect »

Audiovisuele performance

Tweede productie van de M31 Foundation onder leiding van regisseur Robin Coops. De hoofdrol is voor Mingus Dagelet. De performance schetst een wereld die door de snelheid van onze technologische vooruitgang totaal veranderd is.

Verhaal
De wetenschapper Löw ontwaakt uit een jarenlange coma en ontdekt dat de wereld totaal veranderd is. De gehele mensheid is met elkaar verbonden via een digitaal netwerk en bestaat alleen nog als digitale informatie. Het is een oceaan van mooie herinneringen, gelukzalige ervaringen, waar de dood is overwonnen en verdriet niet meer bestaat.

Löw is de enige overgebleven mens van vlees en bloed. Hij ontmoet Roxanne, zijn ex-geliefde, in het digitale netwerk. Zij neemt hem mee in het nieuwe netwerk maar Löw is opzoek naar herinneringen die Roxanne uit de weg lijkt te gaan. Dat brengt hem tot het inzicht dat zijn eerdere uitvinding verantwoordelijk is voor deze nieuw gecreëerde werkelijkheid. Het stelt hem ook voor de keuze: ga je mee in de vooruitgang of blijf je alleen achter?

Robin Coops: ‘Hadden onze overgrootouders ooit kunnen bedenken dat we op ieder moment van de dag met een draagbaar kastje opzak zouden lopen en daarmee over de hele wereld bereikbaar zouden zijn? Wie kan zeggen waar Virtual Reality of Augemented Reality ons zal brengen, hoe artificiële intelligentie nog een grotere invloed op onze levens zal hebben en men in de verre of zelfs nabije toekomst, deze tekst niet meer hoeft te lezen aangezien we niet meer met woorden hoeven te communiceren. Als wij morgen ons brein veilig kunnen uploaden, waarom zouden we dat dan niet doen? De mens streeft van nature naar evolutie, naar minder pijn, naar een langere levensduur. Pijn en verdriet zijn onderdeel van de mens die wij nu zijn maar willen wij deze mens wel blijven? In wat voor wereld wensen wij te leven en in hoeverre hebben wij hier de controle over?’

Recensie Disconnect Theaterkrant

Cast en Team

Performer (Löw): Mingus Dagelet
Stem (Roxanne): Mehrnoush Rahmani

Regie-concept: Robin Coops
Tekst: Sytze Schalk
Dramaturgie: Florian Hellwig
Compositie: Eric Magnée
Visuals: Karl Klomp
Scenografie: Maze de Boer
Lichtontwerp: Wijnand van der Horst
Kostuums: Martijn Kramp
Productie: Janneke Lindner
Techniek: Colin Kassies

Producent: M31 Foundation
Co-producent: Ins Blau & VIA ZUID

Samenwerking

FPK, AFK, Prins Bernhard Cultuurfonds, VIA ZUID (coproductie), Gemeente Leiden, Letterenfonds, Academiegebouw Leiden, Ins Blau, Compagnietheater, Toneelschuur, Verkadefabriek, Theater Kikker, Theater aan het Vrijthof, TEFAF, Maastheater

Te zien: 2017/2018
7 oktober (première) en 8 oktober 20:30 uur
Compagnietheater www.compagnietheater.nl/disconnect

5, 6 okt. Leiden Ins Blau Try-outs

7, 8 okt. Amsterdam Compagnietheater

8 okt. Amsterdam Splendor Lezing

1 nov. Haarlem Toneelschuur

7 nov. ‘s Hertogenbosch November Music

6 dec. Utrecht Theater Kikker

13 mrt. 2018 Maastricht AINSI

 

Preview Disconnect 2014: https://vimeo.com/98717567
Preview Disconnect 2015 (TEDxAmsterdam):  https://vimeo.com/147793580

 

-- lees meer »

Over Grenzen »

Hij heeft geen grenzen overgestoken, de grenzen zijn hem overgestoken’David van Reybrouck.

De Stichting Maastrichtse Componisten organiseert in het jaar waarin een kwart eeuw Verdrag van Maastricht wordt herdacht, het theatraal concert OVER GRENZEN. Een voorstelling die de verbinding legt tussen Euregionale muziek en de betekenis van grenzen in de Euregio.

Het persoonlijk verhaal van een inwoner van de Euregio toont aan hoe invloedrijk grenzen waren. De muzikale voorstelling nodigt de bezoeker uit na te denken over de waarde, betekenis en omgang met grenzen in onze tijd. Wat doen grenzen met mensen?

Het verhaal wordt ingebed in een muzikaal programma met composities voor saxofoonkwartet van het drietal componisten Antoine Dawans, Jean Lambrechts en Marijn Simons. Hun composities, vertolkt door A’Meuse Saxophone Quartet, hebben de zoektocht naar muzikale grenzen met elkaar gemeen. Actrice Nina Willems laat in de regie van Robin Coops het verhaal en de muziek met elkaar versmelten. Ook in de scenografie en de vormgeving van het theaterconcert door Laura Wallrafen worden de juiste grenzen getrokken, die bepalend zijn voor OVER GRENZEN.

MUZIEK Antoine Dawans (B), Jean Lambrechts (NL) en Marijn Simons (NL) REGIE Robin Coops VERTELLER Nina Willems SCENOGRAFIE Laura Wallrafen MUSICI A’ Meuse Saxophone Quartet: Annick Henquet, Jori Klomp, Adèle Querinjean, Thibault Collienne

meer info

Samenwerking

Stichting Maastrichtse Componisten & VIA ZUID coproductie

Der Kaiser von Atlantis »

Een opera voor 15 instrumentalisten en 7 zangers geschreven in het con­cen­tratiekamp ‘There­sien­stadt’ door Vik­tor Ull­mann en Peter Kien. In de meest deplorabele omstandigheden denkbaar voltooit Victor Ullmann de opera Der Kaiser von Atlantis. De kampleiding verbiedt na enkele repetities een eerste uitvoering. Enkele maanden later wordt Ullmann samen met alle muzikanten op transport naar Auschwitz gezet.

Der Kaiser von Atlantis gaat over een keizer die een heilige oorlog start waarin iedereen tegen iedereen moet vechten. Het personage ‘de Dood’ komt echter in opstand waardoor niemand meer kan sterven. Er is slechts een manier om dit ongedaan te maken: de keizer moet zichzelf opofferen en overgeven aan de Dood.

Op 16 december 1975 beleefde de lange tijd verloren gewaande opera haar wereldpremière in Theater Bellevue. Precies veertig jaar later, op 16 december 2015 gaf Robin Coops in Theater Bellevue een presentatie over hun nieuwe enscenering van Der Kaiser von Atlantis.

Coops: ‘Waarom zou een jonge regisseur, die nog nooit een oorlog heeft mee gemaakt, deze opera willen opvoeren? Mijn generatie moet een positie tot de wereld bepalen; behalve Nederlanders zijn we wereldburgers. Oorlogen, schendingen van mensenrechten en vluchtelingen zijn van alle tijden. Bovendien is de opera van grote klasse. Het werk staat onder meer in de traditie van Schönberg en heeft trekken van composities van Kurt Weill.’

Klik hier voor de trailer

Samenwerking | (Co)-productie
M31 Foundation en in samenwerking met de Nederlandse Reisopera, Theater na de Dam, Het New European Ensemble en VIA ZUID.

Der Kaiser von Atlantis, te zien:
04 | 05 | 2016 – 20u30, Premiere. Ams­ter­dam Com­pag­ni­ethe­ater (The­ater na de Dam)

11 | 05 | 2016 – 20u30, Enschede Wilmink­the­ater

12 | 05 | 2016 – 20u00, Apel­doorn Orpheus

13 | 05 | 2016 – 20u00, Maas­tricht Ainsi

Meer info
www.robincoops.com

www.m31foundation.nl

 

single-makers.php