Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Joost Segers nieuwe Artistiek Ontwikkelaar bij VIA ZUID

28 mei 2020

Joost Segers (1988) gaat per juni aanstaande aan de slag als Artistiek Ontwikkelaar voor VIA ZUID, platform voor talentontwikkeling in de podiumkunsten in en vanuit Limburg. Hij gaat zich bezighouden met de scouting en selectie van nieuwe makers, de artistiek-inhoudelijke ontwikkeling van huidige VIA ZUID-makers en het mede-ontwikkelen van concepten als Sneak Peeks, Winternights en Talentlab.

Daarnaast blijft hij werkzaam als freelance dramaturg en programmamaker, onder andere als hoofd van de SPRING Academy van het SPRING Performing Arts Festival in Utrecht. Eerder werkte Joost als docent dramaturgie aan de Universiteit Utrecht, programmamaker bij Festival Cement en dramaturg voor performancecollectief Wild Vlees. In 2016 studeerde hij af aan de MA Theatre Studies van de Universiteit Utrecht.

Joost: “Ik heb eerder mogen ervaren dat de makers van VIA ZUID veel moois te bieden hebben dat het verdient om zowel lokaal als landelijk gezien te worden. Daar draag ik graag aan bij. Voor mij staan die makers en hun werk echt voorop. Ik stel me graag proactief en dienstbaar op, als kritische sparringpartner. Hiervoor neem ik mijn inhoudelijke bagage en dramaturgische vaardigheden mee. Met de makers en de rest van het team van VIA ZUID wil ik verder werken aan een meer holistische en ‘ecologische’ visie op talentontwikkeling. Het ontwikkelen van makerschap vindt niet plaats in een vacuüm, maar heeft de juiste context nodig.”

VIA ZUID werkt in en vanuit Limburg met een team van vier personen met expertise op artistiek, zakelijk en publicitair gebied. Daarnaast werkt VIA ZUID samen met vele organisaties binnen en buiten het culturele domein. Artistiek directeur Jackie Smeets: “Met Joost halen we een frisse, reflectieve blik in huis van een artistiek-inhoudelijk specialist die dichtbij de nieuwe generatie hybride makers staat. Zijn visie op het ondersteunen van makerstalenten, het verbinden van makers onderling én het slaan van bruggen tussen makers en publiek, is inspirerend. De expertise van Joost op het vlak van contextprogrammering is bovendien versterkend voor onze werking. Kortom: zowel voor ons als netwerkorganisatie als voor onze makers een grote meerwaarde.”

single-nieuws.php