Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Premières VIA ZUID-makers op Limburgse festivals deze zomer

15 juli 2019

Diverse makers van VIA ZUID leggen op dit moment de laatste hand aan hun voorstellingen die deze zomer in première gaan op festivals in Limburg. Er valt veel te zien en beleven voor publiek: theater, dans, VR-installaties, muziek en interdisciplinair werk van jong podiumtalent. Allemaal zijn ze het afgelopen jaar begeleid door VIA ZUID, het platform voor talentontwikkeling in de podiumkunsten in en vanuit Limburg.

Tijdens het Limburg Festival gaat ‘I lost my mom at the supermarket’ van Sien Vanmaele in première. Tijdens Cultura Nova zijn er de volgende premières: de dansvoorstelling ‘Polished’ van Roshanak Morrowatian en Mami Izumi en in een double bill de beeldende mixed media-installaties ‘Connected’ van Lotte Milder/Studio AKATAK en ‘De opera van de vallende mens’ van Celine Daemen. Ook wordt tijdens Cultura Nova in centrum voor archeologie De Vondst een audio-installatie van Studio AKATAK in gebruik genomen. De muziektheaterproductie ‘Zusje’ van Silke van Kamp gaat in première tijdens Musica Sacra Maastricht.

Publiek wordt in deze voorstellingen en installaties op een soms ontroerende, soms humoristische, maar altijd verrassende manier geconfronteerd met uiteenlopende onderwerpen. Een overzicht:

Sien Vanmaele | I lost my mom at the supermarket

Voor deze voorstelling ging Vanmaele werken in een goedkope supermarktketen. Zo moeder, zo dochter want haar moeder is al haar hele leven kassière. Maar op zoek naar het kleine leven kwam ze iets anders tegen. Een supermarkthymne op de beats van Jason Dousselaere en de scanner.
Limburg Festival: 9 en 10 aug, 19.30 uur, Boot Center Wessem
Cultura Nova: 26 en 27 aug, 18.30 en 21.00 uur, Maanplein Heerlen

Roshanak Morrowatian en Mami Izumi | Polished

Een hedendaagse dansvoorstelling over beleefdheid en etiquette, waarvoor Morrowatian en Izumi in de ongeschreven regels van fatsoen en herkenbare gedragspatronen doken. Als in een collage schetsen de dansers beelden van hun eigen ervaringen en achtergrond. Centraal staat een verlangen naar harmonie en bewustzijn in onze dagelijkse handelingen.
Cultura Nova: 25 (try-out), 27 (première), 28 en 29 aug, 20.30 uur, Cultuurhuis Heerlen
Dansworkshop o.l.v. Roshanak Morrowatian en Mami Izumi: 28 en 29 aug, 16.00-17.30 uur, Cultuurhuis Heerlen. Aanmeldinfo: www.cultura-nova.nl/voorstellingen/workshop-polished
PAS Festival: 6 en 7 sept, Maastricht

Lotte Milder/Studio AKATAK en Celine Daemen | Double bill: Connected en De opera van de vallende mens

‘Connected’ neemt je mee op een zoektocht waarin de zintuigen centraal staan en vragen worden gesteld rondom overprikkeling: hoe gaan we om met de veelheid aan mentale en zintuiglijke impressies in de huidige tijd?
‘De opera van de vallende mens’ is geïnspireerd op gesprekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Deze virtual reality-opera is een poëtisch, muzikaal en beeldend onderzoek naar eenzaamheid en verdriet.
Cultura Nova: 24 t/m 27 aug, diverse tijdstippen, Royal Theater Heerlen
PAS Festival (alleen ‘De opera van de vallende mens’): 6 en 7 sept, Maastricht

Lotte Milder/Studio AKATAK | audio-installatie zegel ridder Walram

Centrum voor archeologie De Vondst in Heerlen onthult in samenwerking met Studio AKATAK een héél zeldzame en bijzondere vondst: de zegelstempel van ridder Walram. Bezoekers kunnen het spannende verhaal over Walram en de zegelstempel beluisteren door middel van een audio-installatie en kinderen kunnen na afloop hun eigen zegelstempel kleuren.
Cultura Nova: vanaf 23 aug tijdens openingstijden De Vondst

Silke van Kamp | Zusje

Een jonge vrouw verliest haar zusje door een tragisch ongeluk in haar eigen huis. Keer op keer reconstrueert ze met haar vriend het ongeluk, in de hoop de angel uit haar verdriet te halen. In dit gevecht balanceert ze op de grens waar pijn en liefde samenkomen en zoekt ze uitwegen door zichzelf, haar vriend en het verleden de schuld te geven.
Musica Sacra Maastricht: 19 sept 20.00 uur, 20 sept 20.00 uur, 21 sept 17.00 uur, 22 sept 15.00 uur, Bovenzaal Theater aan het Vrijthof Maastricht

Na de zomerfestivals gaan ook weer diverse voorstellingen van VIA ZUID-makers in première op podia in Nederlands- en Belgisch-Limburg. Deze zijn binnenkort te vinden op onze website.

single-nieuws.php