Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Roshanak Morrowatian wint Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020

1 oktober 2020

Op donderdag 1 oktober heeft danser en choreograaf Roshanak Morrowatian tijdens de 23e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 ontvangen. Danser, choreograaf en curator Anne-Beth Schuurmans is de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020.

Aan de stimuleringsprijzen is een geldbedrag van respectievelijk € 10.000,- verbonden voor een nieuw te creëren werk, dat in 2021 tijdens het festival in première gaat.

Dit jaar trapte de Nederlandse Dansdagen Digitaal het festival online af met de Avond van de Nederlandse Dans op donderdag 1 oktober. Tijdens deze bijzondere avond werd vanuit Theater aan het Vrijthof met toonaangevende gasten de ontwikkeling van de Nederlandse dans bespiegeld en werden ook de Festivalprijzen van 2020 uitgereikt.

De genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 waren Gil Gomes Leal, Roshanak Morrowatian en Cherish Menzo. De genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2020 waren Nastaran Razawi Khorasani, Anne-Beth Schuurmans en Ryan Djojokarso.

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020
De geëngageerde maker Roshanak Morrowatian is de winnaar van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020. Deze prijs, in 2007 in het leven geroepen, is een landelijke stimuleringsprijs voor een talentvolle maker. Onder andere Loïc Perela, Katja Heitmann, Shailesh Bahoran en Connor Schumacher gingen de winnaar van 2020 voor.

De commissie onder leiding van festivaldirecteur Ronald Wintjens kiest de winnaar. Deze bestaat uit Helmy Koolen (manager Economie en Cultuur bij Gemeente Maastricht), Hicham Khalidi (directeur Van Eyck), Alida Dors (choreograaf, theatermaker en artistiek leider Theater Rotterdam), Hans Tuerlings (choreograaf/dramaturg) en Jop Vermeesch (artistiek leider HFC crew).

Uit het juryrapport: “De jury is onder de indruk van de oprechte emotie – de poëtische eerlijkheid – die Roshanak in haar werk legt. Als er iemand is die dit verhaal kan vertellen, is zij het. Vanwege de brandende actualiteit, in combinatie met de poëtische aanpak van de maker, verdient Kites absoluut een plek op de Nederlandse podia.

De jury erkent dat er een zeker gevaar schuilt in het onderwerp, dat wellicht te groots en te (politiek) beladen is. Zij is er echter van overtuigd, dat Roshanak bij machte is om niet alleen het verdriet en de pijn zichtbaar te maken, maar ook de kracht die mensen in staat stelt om zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden te overleven.”

Roshanak Morrowatian
Roshanak Morrowatian (1989) ziet kunst als het middel om maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Met haar voorstellingen wil zij ook buiten de theaterzalen een omwenteling in ons denken teweegbrengen. Meer info over Roshanak…

single-nieuws.php