Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

We live here

We live here

We live here – Who Cares?

“In plaats van ons af te vragen hoe we meer kunnen zorgen, besteden we aandacht aan de momenten waarop de vraag ‘hoe te zorgen?’ zich opdringt, maar niet eenvoudig te beantwoorden is.”

Met het artistieke project ‘Who Cares?’ doet kunstenaarscollectief MOHA langlopend onderzoek naar de rol van zorgen in onze samenleving. De kunstenaars verdiepen zich in verschillende beroepen die met de zorg te maken hebben: ze werken met buurtschoonmakers, huishoudelijk personeel van een verzorgingstehuis, maatschappelijk werkers, boeren, verpleegkundigen en op een begraafplaats. Ze verblijven voor langere tijd op één locatie en creëren zo een gelaagd portret door de lens van de zorg. Zie ook http://whocares.mohaproject.com.

MOHA in Maastricht: We live here
In Maastricht zetten de kunstenaars van MOHA hun onderzoek voort binnen het project ‘We live here’, een samenwerking tussen Cultuurmakers Maastricht, MOHA, SoAP Maastricht, VIA ZUID en Woonpunt. Zij wonen en werken hiervoor vanaf mei 2022 in een appartement in de Maastrichtse wijk Pottenberg; in een flat die – naar verwachting eind 2023 – gesloopt gaat worden. Vanuit deze plek verkennen zij het thema zorg in relatie tot onderwerpen als woningbouw, woningcrisis, buurtzorg en het creëren van een thuis.

“Thuis is een plek die herinneringen draagt.”

MOHA is in mei en juni gestart met het bewoonbaar maken van de flat en het toevoegen van persoonlijke elementen om het tot een thuis te maken. Op 30 juni jl. vond een housewarming plaats. De kunstenaars zullen de komende tijd ook op verschillende tijdstippen wandelingen maken door de buurt. Bijvoorbeeld om 7 uur ’s ochtends om getuige te zijn van het ontwaken van de buurt en ’s avonds laat om te ervaren hoe de buurt gaat slapen en de sfeer overgaat in de nacht.

Omdat MOHA het onderzoek wil openstellen voor een breed publiek, openen ze ook een ‘straatkantoor’ in Pottenberg. Behalve dat ze vanuit ‘The Office’ gewone kantoorwerkzaamheden zullen doen, zoals brieven en e-mails schrijven, brainstormen over nieuwe ideeën en het houden van partnerbijeenkomsten, worden voorbijgangers hier ook uitgenodigd voor een gesprek over het onderwerp zorg. Alles wordt gedocumenteerd en gedeeld via een blog. Ook kun je het project volgen op www.facebook.com/weliveherepottenberg.

In het najaar van 2022 nodigt MOHA ook kunstenaars en studenten uit Maastricht uit om deel te nemen aan hun onderzoek, zodat het proces met meer mensen wordt gedeeld.

Credits
Team: Alice Pons (MOHA), Olivia Reschofsky (MOHA), Biljana Radinoska, Zsófia Paczolay, Lisanne van Aerten Marina Orlova
Partners: Cultuurmakers Maastricht, SoAP Maastricht, VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg en Woonpunt
Met dank aan: Ad Hoc Maastricht
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

single-projecten.php