Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Heem, ontmoetingen op een grensberg

‘De grensweg ligt erbij als een gerimpeld gezicht van iemand met heel veel levenservaring. In alle scheuren van de weg ligt wel een verhaal verborgen.’

Voor WijkZone #2 ging theater- en documentairemaker Naomi Steijger op zoek naar verhalen van bewoners aan de Kaldenkerkerweg in Venlo. Deze eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland was vroeger een belangrijke handelsroute. Sinds 2012 is de aansluiting met de snelweg afgesneden en rijdt het drukke verkeer om ‘de grensberg’ heen. Het gebied is nu alleen nog te bereiken via een kleine, bijna onzichtbare, afslag. Zo is een soort luwte ontstaan aan de rand van Venlo. Een stukje niemandsland vol verborgen verhalen.

Naomi raakte gefascineerd door de grensberg. Het is een plek waar veel verschillende mensen wonen. Ze sprak onder andere met bewoners van het woonwagenkamp, gastarbeiders in klooster Bethanië en met de eigenaar van het bijna honderd jaar oude grenswinkeltje. Ze voerde gesprekken over leven op de grens. Over altijd een koffer hebben klaarstaan om te vertrekken. Over levenslust en veerkracht in moeilijke situaties. En over het zoeken naar een nieuw begin.

Luister je mee?
Van de verhalen maakte Naomi audioportretten. Deze zijn vanaf 29 mei 2021 te downloaden op je smartphone middels QR-codes op stoeptegels nabij de Kaldenkerkerweg (zie het kaartje voor alle locaties). Ga lekker dwalen over de grensberg met de verhalen van bewoners in je oren! Je bepaalt zelf je weg tussen de verhalen en locaties. Vergeet niet een koptelefoon of oortjes mee te nemen die je kunt aansluiten op je eigen smartphone. Ben niet in de gelegenheid naar Venlo af te reizen? Luister dan naar de podcast ‘Heem, ontmoetingen op een grensberg‘.

Kom dwalen en laat je verrassen door verhalen over leven op de grens!

Credits
Concept en uitvoering: Naomi Steijger
Coaching: Saartje Hoogland
Muziekcompositie: Timo Tembuyser
Eindmixage: Arno Peeters
Montage-coaching: Marte Boneschansker
Productie: Maartje Königs-Austen
Met dank aan: Lisa-Betje Weiss, bewoners van Venlo, Cultuurimpuls Venlo, Het Laagland en VIA ZUID

index.php