Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

(Neet) van hie

Doe bès neet van hie, of waal?”
Henk kijkt ons recht in de ogen aan. Niet vijandig, wel berekenend. Het is een
veelgehoorde vraag voor ons, vreemdelingen in de wijk. En de blik herkennen we ook.
Zo bekijkt de ‘Lèntjheuvelnaer’ zijn gasten.
Henk glimlacht om ons antwoord en knikt. Wij durven te ontspannen.
Joke brengt koffie en koek.
“’t Maak neet oet…”
Dat je niet van hier bent, bedoelt Joke.
“De deur sjteit hie in Lèntjheuvel altied aope.”

Toch, het maakt alle verschil als je wel van hier bent.
Maar wat betekent dat precies, Lèntjheuvelnaer zijn?

Voor WijkZone #1 zochten theatermakers Heléne Binder, Ischa den Blanken en Mayke Roels in de wijk Lindenheuvel (Lèntjheuvel) in Geleen naar verhalen over opgroeien, over hoe het ‘toen’ was en wat daar nog van over is. En de Lèntjheuvelnaer vertelde: over vaders en moeders, broers en zussen. Over grootouders en kinderen, over hobby’s en huisdieren. En over liefde, verlies, verzet en verdriet. De Lèntjheuvelnaer vertelde over Limburg, Nederland en de wereld. Maar bovenal vertelde de Lèntjheuvelnaer over… de Lèntjheuvel.

(Neet) van hie is een theatervoorstelling van de grootste, kleurrijkste wijk van Geleen. Door de ogen van bewoners worden herinneringen gerestaureerd en in volle pracht teruggegeven.

Concept en uitvoering: Mayke Roels, Heléne Binder en Ischa
 den Blanken Productie: Maartje Königs-Austen Techniek: Carlo Lenssen en Thierry Wilders Kostuums: Sanne Puyk Coach: Saartje Hoogland Met dank aan: bewoners van Lindenheuvel, gemeente Sittard-Geleen, VIA ZUID, Het Laagland en Partners in Welzijn.

(Neet) van hie was op 2 en 3 november 2019 en 11 en 12 januari 2020 te zien in de bovenverdieping van OBS De Duizendpoot in Lindenheuvel. Een deel van de verhalen is terug te luisteren op www.neetvanhie.nl.

index.php