#

Sam Scheuermann

#

Foto Sam Scheuermann

SUBJECT/OBJECT | Sam Scheuermann

Een fotografisch en lichamelijk onderzoek waarin het lichaam worstelt met architectuur, vlees met baksteen, de horizon met het kader.

SUBJECT/OBJECT is een doorlopend onderzoek naar de mens in de stedelijke omgeving. Na een eerste onderzoek in Maastricht en Eindhoven richt Scheuermann de lens nu op Amsterdam Noord, een vrijplaats voor de moderne mens.

Hoe verhouden wij ons vandaag de dag ten opzichte van deze openbare omgeving die van niemand en tegelijkertijd van iedereen lijkt te zijn? Hoe beïnvloed de ander ons in onze dagelijkse weg? Hoe geven wij die vorm en vormen wij ons zelf daarin? In een poging het innerlijk samen te laten vallen met de uiterlijke wereld zien wij een overzicht aan beelden.

Doorlopend te zien Meer info en tickets

#

foto William van der Voort

Nomaden

Een performatieve installatie over de hypermobiliteit van de hedendaagse mens, een kluwe lijven, consumentisme en de vraag: zie jij mij?

Een grote lege ruimte met in het midden een glazen kubus. Erin en rondom een groep mensen. We lopen, we verkennen, we lijken te weten waar we heen gaan. We bewegen ons razendsnel en veranderen voortdurend van identiteit, van baan, van politieke en seksuele voorkeur. We kijken en worden bekeken, we etaleren om te zien wie we zijn. We identificeren en differentiëren, versmelten en ontwaren. Maar wat blijft er van onszelf over als we blijvend in beweging zijn, als we onszelf steeds weer in andere vormen kneden? Nomaden is een performatieve installatie en vormt deel één in een serie over de etalerende mens.

Nomaden is een co-productie van Festival Cement & VIA ZUID.


#

GODEN -

SAM SCHEUERMANN

25 en 27 mei Toneelacademie Maastricht, tijdens In de Maak festival.
Afstudeerwerk.

In een kamer van 3 bij 4, afgesloten van de buitenwereld, creëren twee individuen een mini-universum waarin ze pogen alles te laten samenvallen. Totdat het klopt.

Goden is net als Nomaden een theatrale installatie-performance en daarmee deel 2 in deze serie over de etalerende mens. Het is een doorlopende installatie waarin gedurende drie uur lang de link tussen ruimte en identiteit wordt onderzocht. Kom dus vooral meerdere keren kijken!

Sam Scheuermann (Tilburg, 1994), studeert dit jaar af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In haar werk vertrekt ze altijd vanuit een vraag naar bestaansrecht.

Wanneer bestaat iets, wanneer wordt iets gezien en wanneer zien wij. De relatie tussen het object, het iets of iemand dat bekeken wordt, en de kijker is een spanningsveld dat steeds op andere manieren bekeken kan worden. Met aandacht voor beeld en beweging onderzoekt ze deze interacties en probeert ze verschillende media met theater te combineren.

Credits

Regie: Sam Scheuermann

Met: Tim Bogaerts en Evelien Cammaert

Dramaturgie: Jasmijn van Wijnen

Begeleiding: Jasper Delbecke

Decor: Erik van de Wijdeven

Scenografie: Sam Scheuermann


Naam

Sam Scheuermann

Jaar

2018

Samenwerking

SUBJECT/OBJECT: Over het IJ festival en VIA ZUID


GODEN:

Een co-productie van: VIA ZUID en Karel Janssen MCEM

Met dank aan: Koen van der Heijden, Betje Stevens, Joost Vriens, SOAP en Toneelacademie Maastricht


NOMADEN:

Festival CEMENT & VIA ZUID coproducenten


Agenda

SUBJECT/OBJECT

13 t/22 juli Over het IJ festival Amsterdam


NOMADEN

2018

27, 28, 29 en 31 juli en 1, 2 en 3 augustus 21:00-22:30 Festival Theater aan Zee, Oostende BE

2017

22, 23 & 25 maart Première, Festival CEMENT

GODEN21, 22, 26, 27, 28 en 29 oktober Dutch Design Week in Eindhoven
25 mei 19.00 en 27 mei 18.00 Toneelacademie Maastricht, tijdens In de Maak festival.


Meer informatie over Sam Scheuermann

Sam: 'VIA ZUID is voor mij een betrouwbare steun in het ontwikkelen van mijn eigen stem en het ontdekken van en het mijzelf positioneren in het theaterlandschap'

Sam Scheuermann

#

Sam Scheuermann, ( Tilburg, 1994), studeerde in 2017 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In haar werk vertrekt ze altijd vanuit een vraag naar bestaansrecht.

Wanneer bestaat iets, wanneer wordt iets gezien en wanneer zien wij. De relatie tussen het object, het iets of iemand dat bekeken wordt, en de kijker is een spanningsveld dat steeds op andere manieren bekeken kan worden. Met aandacht voor beeld en beweging onderzoekt ze deze interacties en probeert ze verschillende media met theater te combineren.

Zo maakte ze in 2014 voor Incubate in Tilburg de voorstelling Kloosterstraat 65, in samenwerking met Rani Decock en Koba Ryckewaert. Hierin kon het publiek van buiten af door de ramen van een woonhuis gluren.

In 2015 begon ze een talentontwikkelingstraject met United Cowboys en maakte en speelde samen met hen de solo’s ‘You like this like this?’ en ‘Appearance’ die te zien waren in verschillende formaties in TAC Eindhoven, De Nieuwe Vorst in Tilburg, Festival Boulevard in Den Bosch en op het Grec Festival in Barcelona.

In december 2016 was haar laatste project, de video-installatie SUBJECT/OBJECT, te zien op Winternights Maastricht.

Sam werkt graag in een divers team met gemeenschappelijke fascinaties om het samen op de vloer uit te zoeken. Ze probeert zich zowel als regisseur als performer te ontwikkelen, in de overtuiging dat deze twee posities elkaar inspireren en verbeteren en voedt zichzelf door zo nu en dan voor paparazzi te spelen.

In coproductie met Festival CEMENT en VIA ZUID werkt Sam aan de voorstelling Nomaden waarvan de première te zien is op Festival CEMENT 2017.