Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Eerdere edities van Talentlab

Eerdere edities van Talentlab

Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID zijn ervan overtuigd dat het stimuleren en ondersteunen van jong talent essentieel is voor de toekomst van de podiumkunst. Daarom organiseren wij sinds 2017 Talentlab. Behoefte om nog eens terug te kijken? Hieronder staan alle eerdere edities op een rij.

Talentlab 2023

Van museumzaal tot hotelkamer, van bushalte tot washok: op vrijdag 14 april 2023 gaf de Limburgse hoofdstad weer volop licht en was alles en iedereen in de ban van Museumnacht Maastricht. Meer dan 15 art venues brachten op uitzonderlijke wijze de wereld van kunst tot leven en verrasten jong en oud met een once-in-a-night-time programma. In de Bordenhal vervlochten, botsten en verzoenden dans, muziek, performance, choreografie, toneel, vormgeving, spel, regie en beeldende kunst zich deze vrijdagavond met elkaar.

Het collectief voor de zevende editie van Talentlab bestaat uit Daphne Agten, Philipp Cahrpit, Esra Çöpür, Laura Daelemans, Tabor Idema, Mathilde Nobel, Dries Notelteirs en Erik van de Wijdeven.

Talentlab 2023 is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.

Talentlab 2022

De zeven deelnemers van Talentlab 2022 hebben verschillende achtergronden in dans, muziek(theater), performance, choreografie, regie en beeldende kunst en zijn multidisciplinair georiënteerd. Het collectief voor deze zesde editie bestaat uit Julina Bezold (vormgever/scenograaf), Steff Geelen (schrijver/spoken word), Marleen Hendrickx (performer/maker/danser), Boris de Klerk (geluidstechnicus/componist/performer), Roman Nieuweboer (performancekunstenaar vanuit de beeldende kunst), Lieke van der Vegt (performer/belevingstheater/beeldend maker) en Rosa Vrij (beeldend kunstenaar/architectuur).

Talentlab 2022 is mede tot stand gekomen dankzij de steun van FASHIONCLASH, Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht

Talentlab 2021

Deelnemers Talentlab 2021 waren Reggy van Bakel (muzikant – componist), Sebas van der Donk (acteur – theatermaker), Charlotte Goesaert (danser – choreograaf), Karlijn van Kruchten (performer muziektheater – theatermaker), Alvin ‘Dookie’ Schepers (rapper), Jelle Stiphout (regisseur – theatermaker), Kelly Vanneste (danser – maker) en Rosanne van Wijk (performancekunstenaar).

Foto-impressie 2021: A Space Odyssey – de eindpresentatie van Talentlab 2021

Fotografie: Bjorn Frins

Talentab 2021 is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.

Talentlab 2020

De vierde editie van Talentlab, het talentontwikkelingsproject van Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID, vond plaats van 26 oktober t/m 27 november 2020 in Maastricht. Oorspronkelijk zou Talentlab 2020 deel uitmaken van FASHIONCLASH Festival, maar dit festival was wegens corona uitgesteld. Mode bleef wel de inspirator en het centrale thema van Talentlab 2020. Bovendien is in de online editie van FASHIONCLASH Festival in februari 2021 een reportage te zien.

Het collectief voor deze vierde editie van Talentlab bestond uit Femke Arnouts (actrice – theatermaker), Celine Daemen (regisseur – interdisciplinair kunstenaar), Maarten Heijnens (theatermaker, performer -interdisciplinair kunstenaar), Guido Hoek (multi-instrumentalist – componist – muziektheatermaker – performer), Terence ‘Machete’ Van Lange (dans – spoken word), Ilse Oostvogels (regisseur – geëngageerd documentair theatermaker), Carlijn Veurink (kostuumdesigner – performer) en Mees Walter (theatermaker – vormgever – performer – beeldend kunstenaar).

Terugblik
Vanwege de coronamaatregelen was er ditmaal alleen een besloten eindpresentatie van Talentlab op 27 november in de Bordenhal in Maastricht. Een terugblik:

‘Een mineola ja’,
een groeiende roodgeblokte trui die de volledige speelvloer bedekt en
‘alles wat nog komt is een herhaling’

Joost Segers van VIA ZUID: “Talentlab 2020 zat boordevol absurdisme in taal en beeld. Al het banale in deze collage van theatrale uitingen voelde existentieel en al het existentiële voelde banaal. Wellicht legt het iets bloot over de mens in lockdown? Het was in ieder geval ontzettend fijn werken met deze groep talenten. Het proces, het eindresultaat en de creatieve samenwerkingen die ongetwijfeld een vervolg krijgen, onderstrepen voor mij het belang van Talentlab. Zeker nu is het belangrijk dat jonge kunstenaars kilometers blijven maken en elkaar creatief en kritisch voeden.”

Paul Slangen van Toneelgroep Maastricht: “Het was weer een feest om acht jonge podiumkunstenaars in huis te mogen hebben. In vijf weken werken kwamen ze in duo’s en trio’s tot mooie, korte presentaties waarin ze allemaal hun eigenheid en kwaliteit tot zijn recht lieten komen. Maar belangrijker is dat ze gedurende het Lab de ruimte vonden om elkaar te leren kennen, methodes van maken uit te wisselen en door die samenwerking geïnspireerd te raken. Het is fijn om te merken dat we met onze inrichting van Talentlab voorzien in een behoefte van jonge makers om even los van prestatiedruk in dialoog te mogen treden met talentvolle collega’s. Dat het theater weer voor even een plek mag zijn voor experiment en risico in plaats van een etalage waarin je jezelf zo aantrekkelijk mogelijk moet zien te profileren. Ik kan niet wachten op het volgende Talentlab.“

Foto-impressie (door Bjorn Frins):

Talentlab 2020 is mede tot stand gekomen dankzij de steun van Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht.

Talentlab 2019

Te zien: 12 april 2019 tijdens Museumnacht Maastricht | Bordenhal Maastricht

In 2019 was Talentlab voor het eerst onderdeel van de Museumnacht Maastricht. Op vrijdag 12 april zetten de makers de laboratoriumdeuren van de Bordenhal wijd open voor korte performances uit het gevarieerde GOED OM TE DOEN-menu.

Het collectief voor deze derde editie bestond uit Merlijn Huntjens (dichter, performer) Karlijn Hamer (actrice, zangeres, (muziek)theatermaker), Luciënne Venner (filmmaakster, muzikant, performer), Hendrik Kegels (theatermaker, performer), Patrick Housen (muzikant, componist), Simon Bus (kunstenaar, danser, choreograaf), Hanne Pierrot (kostuumontwerper, scenograaf) en Steven Ivo (acteur, muzikant, hiphopper, theatermaker). Talentlab 2019 stond onder begeleiding van Paul Slangen (dramaturg Toneelgroep Maastricht) en Saartje Hoogland (creatief producent VIA ZUID).

(Foto’s: Bjorn Frins)

Talentlab 2018

Te zien: 20 en 21 april in de Bordenhal Maastricht

Talent Lab 2018

Foto: Sem Shayne

De deelnemers van Talentlab 2018 waren grotendeels afkomstig uit de VIA ZUID-stal en geselecteerd in samenspraak met Toneelgroep Maastricht. De multidisciplinair georiënteerde makers, met achtergronden in muziek, film, game development, performance, opera, choreografie, tekst en regie, bestonden uit Abel Enklaar (performance), Brendan Gijzen (productie, muziek, film en fotografie), Mami Izumi (dans), Nienke Nasserian (klassiek zangeres), Sam Scheuermann (theatermaker), Petronella Torin (cello) en Sien Vanmaele (theatermaker).

Unieke setting en presentatie
Onder begeleiding van Paul Slangen (dramaturg Toneelgroep Maastricht) en Saartje Hoogland (creatief producent VIA ZUID) werkte het zevental van 26 maart tot 21 april 2018 samen met als doel elkaar te inspireren en hun kunstenaarschap verder te ontwikkelen. Ter afsluiting van de Talentlab-periode presenteerden zij zich op 20 en 21 april in de Bordenhal in Maastricht.

Saartje Hoogland: “De eerste editie van Talentlab in het najaar van 2017 leverde mooie resultaten, fijne nieuwe samenwerkingen en producties op. Het heeft ons idee bevestigd dat multidisciplinair en collectief samenwerken individuele makers echt verder kan brengen. En dat de kansen en mogelijkheden voor nieuw talent er door toenemen. We zijn blij dat we samen met Toneelgroep Maastricht de talentontwikkeling in Limburg op een hoger plan kunnen tillen. Wij verwachten en hopen in de toekomst nog veel van deze talenten te horen.”

Talentlab 2017

Te zien: 4 en 5 november in de Bordenhal Maastricht

Talent Lab 2017

Foto: Moon Saris

In 2017 werkten Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID voor het eerst samen met de nieuwste generatie podiumkunstenaars in een geheel nieuwe vorm en aanpak van talentontwikkeling: Talentlab. Vanaf 9 oktober waren zeven jonge talenten een hele maand intensief samen aan het werk om een interdisciplinaire presentatie voor hun eigen generatie te maken. Een spannende ontdekkingstocht.

Deelnemers aan deze eerste editie waren: Audrey Apers, Lola Bogaert, Maria Dominguez Peréz, Eefke Linssen, Tim Scheffer, Stijn Vervoort en Marie van Vollenhoven. Paul Slangen (dramaturg Toneelgroep Maastricht) en Saartje Hoogland (creatief producent VIA ZUID) zorgden voor de begeleiding.

Jackie Smeets, artistiek directeur VIA ZUID: “Het is hartstikke inspirerend om te zien hoe ze op elkaar reageren, hoe ze elkaar persoonlijk en professioneel beter leren kennen. Elkaars technieken en methodes gaan deze maand in een blender. Alles moet daarin samenkomen tot een nieuwe, authentieke voorstelling, spannend en nieuw voor makers én publiek.”

Oscar Wibaut, algemeen directeur Toneelgroep Maastricht: “In het verleden richtten we ons in het kader van talentontwikkeling op één talent. Maar daarmee sloten we de aandacht voor meerdere talenten uit. Dat vonden we te weinig. Het talent van nu is essentieel voor de ontwikkeling van de podiumkunsten in de toekomst. In samenwerking met VIA ZUID is het gelukt om één keer per jaar maar liefst zeven talenten een kans te geven. Ze worden begeleid door zowel het artistieke team als door de medewerkers achter de schermen. Bovendien worden ze nu door elkaar geïnspireerd.”

single-projecten.php