Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2021: Roshanak Morrowatian

Roshanak Morrowatian viel in 2020 meermaals in de prijzen: ze won samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs en voor het concept van haar nieuwe danssolo Kites won ze de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Momenteel werkt ze in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID aan Kites en een zijtak ervan: de installatie-performance Sister die in première gaat tijdens het schrit_tmacher festival deze zomer. Roshanak: “Het Danslab is een fijne omgeving om te creëren. Het voelt als een artistieke thuisbasis. Ik kan gebruikmaken van de studioruimte van SALLY en word ook ondersteund op productioneel en artistiek vlak. Dat biedt rust om op de creaties te concentreren.”

Vluchtelingenproblematiek
Met Sister en Kites wil Roshanak meer aandacht en bewustzijn creëren voor de vluchtelingenproblematiek. “Tegelijkertijd hoop ik dat het bij iedereen een gevoel van herkenning oproept en uitnodigt om even stil te staan bij waar je vandaan komt en wat eenieder kan overkomen in een maatschappij waarin winst in plaats van het welzijn van mensen voorop staat.”

Het idee hiervoor ontstond aan het begin van de coronatijd. Roshanak: “Ik werd door de lockdown herinnerd aan mijn eigen jeugd, die ik deels doorbracht in asielzoekerscentra. Bovendien dwongen de annuleringen en het feit dat ik op één plek moest blijven me tot focus. Ik kreeg de tijd om mijn gedachten en ideeën over wat ik wil overbrengen met mijn werk op papier te zetten.”

Sister, een levensgrote waxsculptuur van een smeltend meisje, zal te zien zijn in het Ludwig Forum in Aken als onderdeel van schrit_tmacher 2021. “Ik vind het heel spannend en verheug me erop. Een museum zonder publiek voelt alsof je in een droom bent, maar zodra het publiek binnenkomt wordt de ruimte getransformeerd door alle bewegingen. Ik ben heel benieuwd hoe Sister samen met het publiek de prachtige ruimte van het Ludwig Forum zal vormgeven.”

A.s. zaterdag om 19.30 uur is Roshanak te zien in het programma Danshuis op NPO 2 Extra. Hiervoor bracht de NPO een bezoek aan de dansstudio’s van SALLY Dansgezelschap Maastricht. Check de teaser: https://vimeo.com/547397947.

 

mei 2021

page.php