Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Roshanak Morrowatian

Roshanak Morrowatian

Danser / choreograaf

De van oorsprong Iraanse Roshanak Morrowatian (1989) werkt als danseres, choreografe en actrice met haar basis in Maastricht. Ze behaalde haar bachelor en master in dans aan de Folkwang Universiteit in Essen (D) en danste in stukken van o.a. Pina Bausch, Isabelle Beernaert, Marina Abramovic, Alexis Blake en Joost Vrouenraets. Ook speelde ze de hoofdrol in de film Arezo (2014) van Wiam Al-Zabari en trad op in de theaterproductie van Maëlle Poésy, met een uitgebreide tournee door Frankrijk in 2019 en 2020.

Als choreografe creëerde ze samen met Foteini Papadopoulou Hips don’t lie en samen met Sarah Waelchli Walk to the 10. Ook choreografeerde ze in de danstheaterproductie Die kahle Sängerin van Roderik Van der Straeten en ze creëerde Melt (2018) en Sweet Surrender (2019) met dansstudenten op het Schrit_tmacher Festival in Aken en Kerkrade. In 2019 creëerde ze de solo Polished waarvoor ze samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs 2020 won inclusief een tour door heel Nederland in het najaar van 2020. Tot slot is Roshanak ook docent beweging aan de Toneelacademie Maastricht.

Maker bij VIA ZUID: sinds 2018

Meer info

roshanakmorrowatian.blogspot.com

VOORSTELLINGEN

Kites »

Het idee voor Kites, de nieuwe dansvoorstelling van Roshanak Morrowatian, ontstond in de coronatijd en mede door de huidige vluchtelingencrisis. De lockdown bracht herinneringen naar boven aan haar jeugd en vlucht naar Nederland. Kites wordt een danssolo die is toegewijd aan persoonlijke verhalen van kinderen die opgroeien in vluchtelingenkampen en asielzoekerscentra. In samenwerking met Stichting Vrolijkheid voert Roshanak gesprekken met kinderen met een soortgelijk verleden. Met Kites wil ze meer begrip creëren voor de impact van het opgroeien in zogenaamde ‘tussenruimtes’. Hoe creëer je hoop en vreugde in een plek doordrenkt van verdriet?

Roshanak won de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2020 met haar plan voor Kites. Vanaf november gaat ze in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID werken aan de voorstelling. Kites wordt mede ondersteund door het VSBfonds, stichting Elisabeth Strouven en Brand Cultuurfonds.

 

  

 

-- lees meer »

Sister »

Work-in-progress (foto door Afagh Morrowatian)

Sister is een installatie-performance, een levensgrote waxsculptuur van een smeltend meisje. Sister is een eerbetoon aan de overlevingskracht van kinderen in gebieden van politieke en sociale onrust.

Roshanak Morrowatian creëert een choreografie op een niet-levend lichaam en neemt smelten als enig bewegingsmateriaal. Smelten als symbool voor het verlies van onschuld, maar ook voor het ongrijpbare waarin de wax transformeert en een nieuwe vorm aanneemt om te overleven.

Sister zal in de zomer van 2021, tijdens het schrit_tmacher Festival, in museum Ludwig Forum Aachen in première gaan. Het vormt een tak van de voorstelling Kites, die in oktober 2021 in première gaat tijdens de Nederlandse Dansdagen.

Credits
Concept en regie: Roshanak Morrowatian
Samenwerkingspartner: Mami Izumi
Productie/design/set: Julina Vanille Bezold en Fabian von Spreckelsen
Video: Laisvie Andrea Ochoa Gaevska
Geluid: Rutger Zuydervelt

Voor het maken van Sister & Kites resideert Roshanak in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID.

Sister & Kites worden gecoproduceerd door de Nederlands Dansdagen en schrit_tmacher Festival. En gesubsidieerd door: Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Brand Cultuurfonds, Elisabeth Strouven Fonds, In Art We Trust Fund en NORMA Corona fonds

Polished »

‘The high point of civilization is that you can hate me and I can hate you but we develop an etiquette that allows us to deal with each other because if we acted solely upon our impulse we’d probably go to war.’

 Stanley Crouch

Polished is een hedendaagse dansvoorstelling over beleefdheid en etiquette. Roshanak Morrowatian en Mami Izumi doken hiervoor in de ongeschreven regels van fatsoen en herkenbare gedragspatronen. Die worden in deze multidisciplinaire solovoorstelling tot uiting gebracht door middel van dansante frasen, verstilling en alledaagse bewegingen. Als in een collage worden de beelden van de eigen ervaringen en achtergrond van beide choreografen geschetst. Centraal hierbij staat een verlangen naar harmonie en bewustzijn in onze dagelijkse handelingen.

Credits
Regie en choreografie: Roshanak Morrowatian | Dans en choreografie: Mami Izumi | Kostuum: Verena Klein | Video: Laisvie Andrea Ochoa Gaevska | Muziek: Patrick Housen | Licht- en decorontwerp: Jean-Lou Caglar | Artistiek adviseur: Romy Roelofsen

Coproductie: Cultura Nova Festival en VIA ZUID
Subsidiënten: Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg, Brand Cultuurfonds en Stichting Edmond Hustinx.

Polished is tot stand gekomen met ondersteuning van VIA ZUID en ECI cultuurfabriek Roermond.
Met dank aan: ECI Cultuurfabriek Roermond, Cultuurhuis Heerlen en SALLY Dansgezelschap Maastricht.

Te zien:

  • Cultura Nova, Heerlen: augustus 2019
  • PAS Festival, Maastricht: september 2019
  • Najaar 2020: als onderdeel van tournee DansClick 22 (vanwege winnen BNG Bank Dansprijs 2020)

 

Sweet Surrender »

There are a thousand ways to kneel and kiss the ground; there are a thousand ways to go home again.’
Rumi

In het kader van Co-Laboration worden elk jaar speciaal voor het jongerenprogramma GENERATION2 van het Schrit_tmacher Festival voorstellingen gemaakt door choreografen met jonge danstalenten uit Nederland en Duitsland.

Voor de editie van 2019 creëerde Roshanak Morrowatian Sweet Surrender, een duet met als thema ‘knielen’. Een ontmoeting tussen twee jonge performers die door verschillende vormen van knielen en lage bewegingen een fysieke en spirituele zoektocht beginnen.

Wat gebeurt er als we onze lengte niet hebben om indruk te maken en in plaats daarvan geforceerd zijn in een bescheiden lichaamshouding te blijven? Door te verlagen verandert onze waarneming en ontstaan verschillende connotaties die knielen met zich meebrengt. In religies geeft deze houding blijk van eerbied, dankbaarheid en/of onderdanigheid. Het is een veelgebruikte houding bij bidden. Maar knielen is ook een ‘gewone’ houding in veel culturen, een rustpositie, een werkpositie en een sociale positie die in het dagelijkse leven regelmatig wordt toegepast.

Coproductie: Schrit_tmacher Festival, Huis voor de Kunsten Limburg en VIA ZUID

single-makers.php