Theatermaker / performer
Het werk van Cor Langerak start vaak vanuit een zoektocht binnen een technologisch medium. Gefascineerd door de effecten die technologie heeft op perceptie, creëren zijn performatieve installaties aanvankelijk wonderlijke en paradoxale ervaringen, die uitnodigen tot nieuwsgierigheid en contemplatie. In complexe constructies maakt Cor gebruik van video, reflectie en verschillende vormen van artificiële intelligentie, waarbij elk medium zichzelf op eigen wijze lijkt te onthullen. Technologie wordt in het werk niet enkel benaderd als bedreiging, maar als uiting en mogelijkheid waar verbinding mee gemaakt kan worden.
Cor: “Ik wil voornamelijk de kwetsbaarheid van technologie en haar relatie tot de mens belichten. De filosofische vraagstukken over deze symbiotische relatie tussen mens en techniek vormen de basis voor mijn projecten.”
Maker bij VIA ZUID: sinds 2022
Meer info
VOORSTELLINGEN
Op een gegeven moment »
Geen enkele uitvoering van Op een gegeven moment zal hetzelfde zijn. Iedere voorstelling opnieuw genereert een zelflerend artificieel intelligent systeem (AI) een nieuwe voorstellingstekst, die live wordt uitgevoerd door een groep van vier acteurs. Er is niet van tevoren gerepeteerd, het materiaal dat de AI genereert is nieuw en onbekend.
Op deze manier ontstaat een samenwerking tussen techniek, acteurs en het publiek, die zich volledig in het moment van de voorstelling afspeelt.
Voor het generen van de toneelteksten is het AI-model getraind op de volledige collectie van Nederlandse toneelteksten van De Nieuwe Toneelbibliotheek.
De voorstelling wordt gespeeld door twee pensionerend acteurs (Woody Richardson Laurens en Bert Luppes) en twee afstuderend acteurs (Jan Groenland en Jelmer de Groot).
Op een gegeven moment buigt zich over de vraag wat een kunstwerk is en wie de auteur.
Credits
Concept/maker: Cor Langerak
Tekst, eventueel licht en decor: het AI-model
Spel: Bert Luppes, Woody Richardson Laurens, Jan Groenland en Jelmer de Groot
Techniek van het autocue/lichtsysteem: Studenten UTwente: Denise den Hartog, Bart Batenburg, Tijmen van de Meent en Steven Tazelaar
AI-programmeurs: Luc Weytingh en Barbara Brocades Zaalberg
Productie: Festival Cement en VIA ZUID
In samenwerking met: De Nieuwe Toneelbibliotheek
Met dank aan: Peter Missotten, Casper Wortmann en Toneelacademie Maastricht
Recensie Theaterkrant: ‘Experimenteren met de poëzie van een AI-algoritme’